به گزارش روابط عمومی ستاد اجرایی خدمات سفر خوزستان؛ موزه مردمشناسی دزفول که در حمام تاریخی کرناسیون در محلهای به همین نان در شهر دزفول قرار دارد، با استقبال قابل توجهی نسبت به سالهای گذشته موجه شده است. این موزه و حمام تاریخی کرناسیون که در بافت تاریخی شهر اعجاز آجرکاری قرار دارد، در آغاز یکی از محورهای بافتگردی محلههای تاریخی دزفول قرار دارد.
همچنین، محله کرناسیون در ابتدا محل اسکان عشایری بوده است که از کوههای کرناس در شمال دزفول به این منطقه کوچ میکردهاند.
گفتنی است، همه محلههای قدیمی دزفول یک خانه بزرگ و اعیانی متعلق به خان آن محله، حمام و مسجد دارد و محله کرناسیون از این قاعده مستثنی نیست. این حمام را استاد معزی معماری کرده و علاوه بر نام کرناسیون به نامهایی چون حمام نو یا حمام حاج نصیرنیز شناخته میشود.
در این موزه انواع آداب و رسوم و مشاغل سنتی دزفول به نمایش گذاشته شده است. همچنین در قسمت گرمخانه آثار فلزی دیدنی و دست نوشتههایی از شخصیتهای دزفول وجود دارد.
یادآور می شود، نحوه تامین آب مصرفی حمام، چاه موجود در کنار بنا است که به وسیله کانالهایی به آب رودخانه دز متصل بوده و به وسیله چرخ چاهی که باحرکت یک چهارپا (گاو) به گردش درآمده وآب را بالا میکشیدند. همچنین، آب از راه کانالهایی تنبوشهای (لولههای سفالی) به مخازن آب حمام هدایت می شود. گاوچاه حمام شامل دو دهلیز با شیب حدود ۳۰ درجه و طول تقریبی ۸ متر و با پوشش طاق آجری است که کارگر و چهارپا را از گزند آفتاب و باران ایمن نگه می داشته است تا تامین آب مصرفی حمام در بیشتر ساعات روز متوقف نشود.
خاطر نشان می کند، از ویژگیهایی که اهمیت آن را دو چندان کرده، قرارگیری آن در میان مجموعهای از بناهای باارزش شامل خانههای قدیمی بزرگ، مسجد و همچنین مقبره یکی شعرا و عرفای بزرگ دزفول به نام سیدعبدالله داعی است.
گفتنی است، حمام کرناسیون (موزه مردمشناسی دزفول) که به شماره ۸۴۷۷ در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسیده، یکی از بناهای زیبای معماری دوره قاجاریه در دزفول در مرکز محله کرناسیون در شمالیترین قسمت بافت قدیم قرار گرفته است. مرمت این بنا از سال ۸۲ آغاز و در سال ۱۳۸۵ به موزه مردم شناسی دزفول تبدیل شد.
\n
انتهای پیام/