جلدسازی (صحافی) استان اردبیل به عنوان یکی از رشته های صنایع دستی در حال فراموشی در زمستان سال گذشته مستند نگاری شد.
 
به گزارش روابط عمومی و مرکز اطلاع رسانی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، در این مستند نگاری مطالبی چون تاریخ جلدسازی در دنیا، فن جلدسازی و صحافی در ایران، اوج تکامل جلدسازی در هرات سده نهم هجری، فنون جلدسازی در این سده، جلدسازی در سده دهم هجری، جلدسازی لاکی روغنی از سده دهم تا سیزدهم هجری، جلدهای ترنج دار از سده دهم هجری به بعد، انواع جلد معروف ایرانی و ... ارائه شده است.
 
هنر جلدسازی در اردبیل با توجه به رابطه مستقیم آن با قرآن و کتاب های ادعیه یک شغل مقدس شناخته شده است. بیشتر کسانی که این شغل را انتخاب کرده اند افرادی مذهبی و مقید به اعمال شرعی بوده اند. در حال حاضر با وجود پیشرفت صنعت چاپ، این ظرافت اعمال شرعی از بین رفته و وجود قرآن های چاپی، جایگاه این رشته را دچار تغییر و تحول کرده است.
 
درحال حاضر دو کارگاه صحافی در شهر اردبیل فعال است که یکی از این کارگاه ها ببیشتر به جلدسازی و صحافی قرآن می پردازد. به دلیل افزایش تعداد دستگاه های صحافی صنعتی در اردبیل، تعداد سفارشات برای انجام صحافی دستی تاحدودی کم شده است و اگر مناعت طبع، علاقه و عشق آنان به صحافی نباشد این دو کارگاه دایر در این شهر نیز تعطیل می شد.
 
انواع جلد معروف ایران را می توان جلد روغنی، ضربی، معرق، پارچه ای، کاغذی، سوخت، تیماج، ساغری، صدفی، لولا دار، مخملی، چوبی و جلد زری دوزی برشمرد.
 
گفتنی است: هم اکنون پرونده ثبت این جلدسازی سنتی (صحافی) در فهرست میراث فرهنگی و معنوی در دست انجام است.

انتهای پیام/

کد خبر 1394020915