قائم مقام سابق سازمان ميراث فرهنگی معتقد است ادغام ميراث فرهنگی٬ گردشگری و صنايع دستی عجولانه و بدون برنامه بود برای همين برای تبديل آن به وزارتخانه بايد با برنامه عمل کرد.
کميسيون اجتماعی مجلس کليات طرح تبديل سازمان ميراث فرهنگی به وزارتخانه را تصويب کرد و قرار است اين طرح بهزودی در صحن علنی مجلس به رأی گذاشته شود.موافقت نمايندگان عضو كميسيون اجتماعي مجلس با وزارتخانه شدن سازمان ميراث فرهنگي البته نياز به بررسي بيشتر دارد كه به گفته حسين طلا جزئيات اين طرح ابتدا به يك كارگروه ويژه مي رود و پس از بررسي براي نهايي شدن يكبار ديگر در كميسيون اجتماعي مجلس مطرح مي شود.
در همين باره با مهدی حجت استاد دانشگاه و قائم مقام سابق سازمان ميراث فرهنگی می گويد: اين تصميم عجولانه است چون با اين تغيير باز هم مشکلات اين سه معاونت باقی می ماند و فقط مشکل نظارت نمايندگان حل می شود. مشورح اين گفت وگو را می خوانيد:
- کميسيون اجتماعی مجلس کليات طرح تبديل سازمان ميراث فرهنگی به وزارتخانه را تصويب کرده است.در دوره های قبل هم در مورد تبديل سازمان ميراث فرهنگی به وزارتخانه بحث هايی می شد اما الان کميسيون اجتماعی مجلس آن را تصويب کرده است. به نظر شما اين تغيير می تواند مشکلاتی که بعد از ادغام به وجود آورد را حل کند؟
اين موضوع در زمانی هم که من با آفای دکتر نجفی در سازمان بودم مطرح شد و حتی چندين بار هم من به مجلس رفتم٬ اما به نظر من مسايل و مشکلات بعد از ادغام آنقدر زياد است که اين تغيير هم نمی تواند مشکی را حل کند ٬ چون الان مشکل سازمان يا وزارتخانه بودن نيست بلکه طرز تلقی که نسبت به اين سه معاونت وجود دارد مشکل زا است.
بايد ابتدا نمايندگان مشخص کنند که چه انتظاری از اين وزارتخانه دارند و قرار است يک وزارتخانه ميراث فرهنگی باشد که گردشگری و صنايع دستی را در زير مجموعه خود داشته باشد يا خير. هنوز نمايندگان ما نمی دانند که اين ادغام چه مشکلاتی را به وجود آورده است چون در زمان ادغام اين کار بدون مطالعه انجام شد و فقط به خاطر شباهت ظاهری اين کار را انجام دادند.
الان بايد به طور مبنايی جايگاه هرکدام مشخص شود بعد تصميم يه تشکيل سازمان يا وزارتخانه بگيريم. اما نمايندگان معتقدند که اگر اين سازمان تبديل به وزارتخانه شود٬ با پاسخگو بودن وزير بسياری از مشکلات حل می شود. الان نمايندگان اعتقاد دارند چون ميراث فرهنگی٬ سازمان است و زير نظر رئيس جمهور٬ امکان نظارت بر کيفيت عملکرد آن وجود ندارد. به عنوان نماينده قصد نظارت دارند تا طبق ساليان گذشته مديران تغيير پی در پی نداشته باشند و بودجه و مسائل مربوط به آن شفاف شود.اما ضرورتا اين تغيير نمی توان مشکل را حل کند چون مشکل مديريتی نيست بله ناهماهنگی در معاونتها مشکل را به وجود آورده است.
من فکر می کنم که سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری يک سازمان معمولی نيست. اگر گردشگری گسترش يابد بايد برنامه داشته باشيم٬بدون برنامه و سياست نمی توان گردشگر به کشور داشت .من طرفدار توريسم هم هستم اما بايد ارزش هر قسمت مشخص شود. بنابراين فهم نسبت به ميراث فرهنگی ٬ توريسم و صنايع دستی مهم است. از طرف ديگر در اين مصوبه اصلا جايگاهی برای معاونت صنايع دستی در نظر گرفته نشده است. اين موصوبه هم مانند موصوبه ادغام اصلا کارشناسی شده نيست. شايد به خاطر طويل بودن نام اسمی از معاونت صنايع دستی آورده نشده و شايد هم قرار است اين معاونت جدا شود من در اين باره اطلاع ندارم اما بدون مطالعه اين کار هم می تواند مشکلات را بيشتر کند و يک کار عجولانه در سال پايان مجلس باشد. اما برخی کارشناسان هم معتقدند الان اين سازمان نياز به يک ساختار جديد دارد تا بتواند مشکلاتش را حل کند.
هرساختار سازمانی در خدمت يک اهدافی است و معنايی دارد که به راحتی نمی توان آن را تغيير داد.بايد جايگاه و اهداف اين سه بخش مشخص شوند تا معلوم شود هدف از اين تغيير چيست؟
به نظر من هنوز حلقه مفقوده در مشکلات اين معاونت مشخص نيست و ممکن است وزارتخانه شود مشکل نظارت حل شود اما نقش و عملکرد اين سه معاونت مشخص نيست.برای همين الان ميراث فرهنگی ما رها شده ٬ هنوز به اهداف گردشگری نرسيديم.
انتهای پیام/