به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان یزد سرپرست معاونت میراث فرهنگی این اداره کل در این خصوص گفت: اثر تاریخی، فرهنگی بنای درب مهر کهن شهر یزد، در خیابان سلمان، کوچه شهید مؤمنی نسب واقع شده است و با توجه به معماری بنا و مصالح مورد استفاده قدمت آن به دوران صفویه نسبت داده می شود و از آنجا که در یکی از محله های قدیمی و کهن یزد واقع شده به آن درب مهر کهن اطلاق می شود.
محسن ذاکری نیا افزود: زرتشتیان شهر یزد درب مهر را چونه نیز می نامند که به سبب پله های پشت ورودی به داخل هشتی است.
این مقام مسئول در توضیح مشخصات این بنای تاریخی عنوان کرد: بنای درب مهر کهن از اماکن مذهبی زرتشتیان است که در محله قدیمی نظرکرده واقع شده و از سه طرف به ساختمان های مسکونی و از یک سو به کوچه محدود است. ورودی بنا در جبهه شرقی است. پشت ورودی هشتی قرار دارد که با یک راهرو به سالنی متصل می شود. همچنین در گوشه شمال شرقی این سالن ورودی اطاقک آتش و در مجاور ضلع شرقی آن چاه آبی است که سال حفر و نام بانی حفر آن در کتیبه سنگی نقر شده و بر دیوار نصب می باشد. این سالن به حیاط، مطبخ و سالن دیگری راه دارد. راه پشت بام نیز در هشتی پشت ورودی قرار گرفته است. مصالح مورد استفاده در بنا بیشتر خشت و گل می باشد و از آجر و گچ نیز استفاده شده است، البته در دخل و تصرفات بعدی از موزائیک و سیمان در کف فرش فضاها و تیرآهن و آجر در سقف هشتی استفاده شده است. بر ورودی بنا و فضاهای داخل آن نیز درهای فلزی نصب شده است.
محسن ذاکری نیا در ادامه خاطرنشان ساخت: بنای تاریخی درب مهر کهن در سال یکهزار و سیصد و هشتاد و چهار با شماره ثبتی چهارده هزار و هشتصد و سی و هفت در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و عملیات مرمتی این بنا شامل مرمت و اجرای آجرفرش پشت بام اکنون به پایان رسیده است.
انتهای پیام/