پرونده های آماده ثبت جهانی برای سال های 2017 و 2018 تهیه شود

 نشست شورای ثبت آثار تاریخی و فرهنگی با حضور مسعود سلطانی فر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه سازمان، محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی، بهمن نامور مطلق معاون صنایع دستی، فرهاد نظری مدیرکل دفتر ثبت آثار سازمان و جمعی و از متخصصین و صاحب نظران در حوزه میراث فرهنگی و ثبت آثار صبح امروز در سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ مسعود سلطانی فر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی در این نشست با تاکید بر لزوم ثبت آثار و وجود برنامه جامع در حوزه ثبت آثار و عمل براساس قانون مدون گفت: در حوزه های دارای نقص به خصوص در حوزه میراث ناملموس که این مشکلات به دلیل تنوع بیشتر دیده می شود، ابتدا باید پرونده ها را تکمیل کرد.

وی تاکید کرد: در مورد هر اثری که برای ثبت ملی و نیز در مرحله بعد ثبت جهانی آماده می شود باید جزئیات پرونده و مستندات آن تکمیل شود تا در ادامه بتوان آن دسته از آثاری که دچار نقص هستند را نیز بطور کامل به ثبت رساند. البته باید تلاش شود که از ظرفیت استان ها در این زمینه بهره برده شود تا جمع آوری اطلاعات و روند ثبت با شور واشتیاق و پیگیری مردم و علاقمندان هر استان مواجه شود که این امر در این دولت به چشم دیده شده است.

سلطانی فر در زمینه آثار یا بناهایی که دارای مالک خصوصی هستند گفت: در این زمینه باید در ابتدا به مالک بنا این امر ابلاغ شده و با کسب رضایت وی در زمینه ثبت اثر برای آثار ملی و سپس ثبت جهانی اقدام شودو در واقع باید اصل عمل بر اساس قانون باشد.

وی در زمینه تقاضای بسیار استانها در زمینه ثبت آثار تاریخی و فرهنگی شهرستان خود گفت: انتخاب باید بر اساس عدالت و تعادل صورت گیرد زیرا که در استان ها متقاضی برای ثبت زیاد داریم .

برای مثال شور و حال مردم در هنگام رونمایی ازلوح ثبت جهانی مراسم قالیشویان مشهد اردهال بسیار دیدنی بود.

ما بر این باور هستیم که باید با پیگیری و تحقیق پیگیرانه برای سال های 2017 و 2018 نیز پرونده آماده داشته باشیم و در همین راستا می توان بوسیله فراخوان عمومی به استان ها این روند را تسهیل کرد.

سلطانی فر افزود: بناها و مکان های غیربرخوردار یا کمتر برخوردار را باید در مرحله اول در نظر گرفت تا به این واسطه فرهنگ و باور ثبت را در میان مردم کشور تقویت کنیم.برای مثال پرونده های زنجیره ای مانند حمام های ایرانی و خانه های ایرانی که ابتدا باید مورد توجه قرار گیرند به نوعی حس رقابت را در کشور بیدار می کنند.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی در پایان سخنانش افزود: با پیگیری این امر در کشور باعث می شویم که مردم ما ،خود پیگیر ثبت و حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی خود باشند و امیدواریم در جلسات آینده چندین پروژه را انتخاب کنیم و با اعلام این امر به استان ها شاهد همکاری مردم و علاقمندان در زمینه آماده سازی این مجموعه آثار برای ثبت در حافظه جهانی در سال های 2017 و 2018 باشیم.

همچنین طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان نیز تاکید کرد: کشور ما خوشبختانه تنها کشوری است که فهرست موقت آثار تاریخی دارد و با 110 اثر پیش بینی شده برای سال های آینده دست پری در حوزه ثبت جهانی آثار داریم و البته با این وجود همچنان در حال بررسی و تحقیق در زمینه آثار جدید هستیم.

فرهاد نظری مدیر کل دفتر حفظ و احیا میراث معنوی و طبیعی نیز در ادامه به ارائه گزارشی از فهرست آثار ثبت شده جهانی و لیست های در حال انتظار برای ارسال به یونسکو و برنامه ریزی ها و اقدامات این دفتر و معاونت میراث فرهنگی در حوزه ثبت آثار پرداخت.

وی افزود: میراث فرهنگی به دو بخش عمده میراث منقول و غیرمنقول تقسیم می شود که بنابر این تعریف و دسته بندی بطور کلی ما آثار فرهنگی تاریخی را پیش از ارسال برای ثبت جهانی ابتدا در فهرست آثار ملی قرار می دهیم که تاکنون 31270 اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده اند و ایران در حال حاضر با 17 اثر ثبت جهانی در رتبه 5 منطقه ای و رتبه 13 جهانی در حوزه ثبت جهانی آثار تاریخی و فرهنگی قرار دارد.

وی ادامه داد: در این حوزه با 125 اثر ثبت شده در دولت گذشته بصورت یکجا و بدون پرونده کامل و تدوین شده مواجه بودیم که از برخی از این آثار هیچ اطلاعات موثق و مدونی در دست نیست، که این امر ما را برآن داشت تا در کنار آماده ساختن پرونده آثار برای ثبت جهانی به تعیین تکلیف این تعداد نیز بپردازیم.

نظری همچنین تصریح کرد: جزئیات این آثار تهیه و تکمیل شده و با ایجاد ساز و کار معین در شورای ثبت به تعیین تکلیف می رسند.

وی در پایان گفت: خوشبختانه در حوزه میراث طبیعی دچار مشکل نیستیم و تمامی اطلاعات مدون و دسته بندی شده است اما در حوزه میراث ناملموس گاهی نیازمند چاره اندیشی هستیم به این دلیل که بخشی از125 پرونده مذکور فاقد پرونده، لوح ثبتی و نیز فاقد ابلاغیه هستند که با پیگیری های صورت گرفته از سوی سازمان میراث فرهنگی مرتفع شده و بر اساس مصوبه شورای ثبت تعیین تکلیف می شوند.

انتهای پیام/

کد خبر 1394040622