معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درسفر به خراسان رضوي و در بازدید از قنات قصبه گناباد گفت: ثبت جهانی قنات قصبه گناباد محدودیت آفرین نیست بلکه باعث حفظ این میراث عظیم بشری می شود.
به گزارش روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي، محمدحسن طالبیان در بازدید از حریم قنات قصبه گناباد و طرح مرمت و بازساری مسیر کوره این قنات افزود: در مورد ثبت جهانی قنات قصبه صحبت هايي مبنی بر اینکه محدودیت هایی در ساخت و ساز و همچنین توسعه شهرستان گناباد به وجود خواهد آمد وجود دارد در حالي كه به هیچ وجه این گونه نيست و ثبت جهاني قنات قصبه گناباد آثار و نتايج بسيار ارزشمندي را به دنبال دارد.
وی گفت: توسعه روستاهایی که در حوزه آبریز قنات قصبه واقع هستند بر اساس طرح هادی صورت می گیرد لذا ثبت جهانی قنات هیچ گونه مانعی برای اجرای آن ایجاد نمی کند.
وی در مورد روند ثبت جهانی قنات قصبه گناباد نیز اظهار کرد: از دو سال پیش پرونده این قنات به سازمان یونسکو فرستاده شده و از تمام کمیسیون های آن گذشته است لذا اکنون در مرحله ارزیابی قرار دارد تا شهریور ماه آتی ارزیاب هایی از یونسکو به ایران خواهند آمد تا وضعیت را ببینند و گزارش کنند.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: ثبت جهانی قنات قصبه باعث معرفی فرهنگ کاریزی منطقه به 35 زبان دنیا می شود.
گفتني است، قنات قصبه بزرگترین و قدیمی ترین قنات جهان با قدمت دو هزار و 500 سال، از شاهکارهای آبی دوران هخامنشیان شامل دو رشته اصلی و شش شاخه فرعی است. مادر چاه این قنات در دامنه شمالی سیاهکوه و مظهر کنونی آن در جنوب محله معروف به قصبه شهر گناباد قرار دارد.
طول این قنات بیش از ۳۳ کیلومتر، عمق مادر چاه اصلی در انتهای رشته دولاب نو حدود ۳۰۰ متر و میزان آبدهی آن ۱۳۰ لیتر در ثانیه است.
قنات قصبه گناباد سال ۱۳۷۹ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۲۹۶۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
انتهای پیام/