ارزياب يونسكو به خراسان جنوبی سفر می‌کند

مدير كل ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان جنوبی اعلام کرد: ارزياب يونسكو به منظور تكميل پرونده نامزدي ثبت جهاني قنات بلده فردوس به خراسان جنوبی سفر می‌کند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی؛ رمضانی مدير كل ميراث فرهنگي این اداره کل با اشاره به اينكه بزودي ارزیاب یونسکو به همراه معاون ميراث فرهنگي كشور به خراسان جنوبی سفر می کند، افزود: اين سفر به منظور ارزیابی میدانی و ثبت جهانی قنات بلده انجام مي گيرد.
وي اظهار داشت: قنات بلده با شماره ثبتي 30161 در شهر تاریخی فردوس(تون) که نشانی از نبوغ و خلاقیت بشری است که در طول زمان و از اعصار گذشته تاکنون توسط آدمیانی که آن را خلق کرده و در طول زمان حفظ و نگهداریش کرده‌اند و طبیعتاٌ بر غنای فرهنگی و تکنولوژیکی آن افزوده‌اند، اثری درخور توجه و با اهمیت محسوب می‌شود.
مدير كل ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان جنوبی بيان داشت: دراحداث اين قنات ارزشمند فناوری هایی همچون تیره کردن آب، نحوه خاص تقسیم بندی آب، وجود تقویم کشاورزی و مدیریت منسجم نیروی انسانی وجود دارد و ثبت جهانی آنها از اهمیت و اولویت خاصي برخوردار است.
لازم به ذکر است، مسیر بسیار بلند جریان آب قنات بلده که به شاهجوی معروف است، دارای ده ایستگاه مختلف با کاربری های متفاوت است.
همچنین، به گفته محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری سازمان در حال حاضر پرونده 11 قنات زنده ایران، برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شده است.
یادآور می شود، مجموعه قنوات بلده درحال حاضر مشتمل بر 15 رشته قنات و دو دهنه چشمه است که آب استحصال شده از هریک از این سازه‌های آبی به شاهجویی می‌ریزد و نهایتاً حجم آبی قابل توجه را، برای کشاورزی در دشت فردوس(تون) مهیا می‌کند. شاهجوی مذکور طول تقریبی 35 کیلومتر را در این دشت طی می‌کند تا زمین‌های تفتیده را سیراب کند. برای کم کردن میزان جذب و هدر رفت آب، در طول مسیر شاهجو آب را گِل‌آلود می‌کنند. تکنولوژی گِل‌آلود کردن آب نیز ناشی از نبوغ بشری این مردمان است.
گفتنی است، نظام مدیریت سنتی آب بلده سیستمی بسیار پیچیده دارد، همه چیز تعریف شده و برای همه‌ی مسائل راهکاری اندیشیده شده است. حجم آب زیاد موجب شده تا آب استحصال شده را به دو جو تقسیم کنند و برای هر جو افرادی که به صورت تمام وقت با احتساب دستمزد و مخارج خورد و خوراک و حتی امروزه پرداخت هزینه‌های بیمه‌ی عمر، مشغول به فعالیت با عنوان کیّال و جویبان، شوند.
شاید به جرأت بتوان گفت: بخش اعظمی از فعالیت های فرهنگی، معنوی و مذهبی در شهر تاریخی فردوس(تون) وابسته به مجموعه قنوات بلده بوده است تا جایی که مردمان خیّر این شهر در طول تاریخ ارزشمندترین ثروت خود که حق‌آبه از این آب عظیم بوده را وقف فعالیت‌های مذکور می‌کرده‌اند تا همواره در زمان جاری باشند. 
خاطر نشان می کند، که بالغ بر نیمی از کل 7200 فنجان این آب، وقف بر مسائل فرهنگی-معنوی است. این ثروت موجب رونق، گسترش و ترویج فرهنگ غنی اسلامی شده و حتی پایداری کالبدی بسیاری از تکیه‌ها و مساجد شهر را مُتضمّن بوده است.
تمامی این این دست‌آوردهای بشری موجب شده تا سازمان میراث‎فرهنگی صنایع دستی و گردشگری این اثر فاخر را به عنوان یکی از کاندیدهای پرونده‌ ثبت جهانی \"قنات ایرانی\" به سازمان جهانی یونسکو برای درج در حافظه‌ تاریخی بشری، معرفی کند.
\n

انتهای پیام/

کد خبر 1394062226