به گزارش مرکز اطلاع رسانی و اداره روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ غلامرضا ميثاقيان مدیرکل دفتر حفظ و احياء بناها، بافتها و محوطه هاي تاريخي سازمان گفت: مهمترين معضل بافتهاي تاريخي كشور، كالبد و مشكلات سازهاي و مهندسي نيست بلكه آموزش،جلوگيري از طرحهاي نامناسب توسعهاي و بازگرداندن منزلت اجتماعي، عوامل مهم درحفاظت بافتهاي تاريخي كشور محسوب ميشوند.
مديركل دفتر حفظ و احياء بناها، بافتها و محوطه هاي تاريخي سازمان آموزش و پيگيري اقدامات حفاظتي در بافتهاي تاريخي را اولويت اصلي بافتهاي تاريخي كشور دانست و گفت: در سالهاي گذشته، بخش اعظمي از بافتهاي تاريخي كشور در حالي دچار تخريبهاي جدي شدهاند كه گفته ميشود در بسياري از اين بافتها، جز لكه تاريخي، اثر ديگري باقي نمانده است.
وی با اشاره به اينكه وزارت راه و شهرسازي امروز و وزارت مسكن و شهرسازي قديم متولي امر توسعه شهري است، ادامه داد: از گذشته تا كنون كساني در وزارتخانه هايي كه متولي امر توسعه شهري بودند طرحهاي توسعه شهري را تهيه كردهاند كه از ديدگاه آنها بخش تاريخي شهر با قسمتهاي فرسوده و غيرتاريخي هيچ تفاوتي نداشت. به طوري كه يا تصميمي براي بخش تاريخي گرفته نميشد يا اگر هم طرحي در اين بافت اجرا ميشد، بدون توجه به ويژگيهاي طبيعي، فرهنگي و تاريخي بافتهاي كشور بود.
اساس ضوابط ساختمانی بر تخریب بود
میثاقیان اعلام كرد: در سالهاي گذشته بسياري از بافتهاي تاريخي كشور در حالي با تعريض و تكميل شبكه شهري از بين رفتند كه اساس تمام ضوابط ساختماني كه در شهر اعمال ميشد بر تخريب و نوسازي بود و در طرحهاي شهري هيچ ضابطهاي براي چگونگي حفاظت، احياءو مرمت بخش تاريخي شهر وجود نداشت.
وی ادامه داد: روند تخريب و نوسازي سالها ادامه داشت تا اينكه در اوايل دهه 60 مهندس كازروني مديريت وزارت مسكن و شهرسازي را بر عهده گرفت. در واقع از آن زمان به بعد بود كه در وزارت مسكن و شهرسازي دفتري كوچك با عنوان دفتر بهسازي و نوسازي بافتهاي كهن شهري ايجاد شد كه وظيفه داشت هم بخش تاريخي شهر را حفاظت كند و هم اينكه نيازهاي شهري را به آن منطقه تزريق نمايد.
مديركل دفتر حفظ و احياء بناها، بافتها و محوطه هاي تاريخي سازمان افزود: چارت كوچكي كه توسط مهندس كازروني در وزارت مسكن و شهرسازي ايجاد شده بود تا سال 70 ادامه يافت و با ورود مهندسان مشاور تغيير ماهيت داد.
ميثاقيان تصریح کرد: سال 72 مهندسان مشاور وقتي با نارسايي و مشكلات پيچيده بخش تاريخي شهر مواجه شدند عنوان بافتهاي كهن شهري را تغيير دادند و نام بافتهاي مسئلهدار را به آنها اتلاق کردند چرا كه به اعتقاد آنها، بسياري از بخشهاي تاريخي شهر به دليل آسيبهايي كه ديده بود دچار تخريب شده بودند و ارزش فرهنگي نداشتند. از همان زمان بود كه مهندسان مشاور با استفاده از تئوريهاي غربي و الگو قرار دادن طرحهايي كه هيچ سنخيتي با بافتهاي تاريخي نداشت اين بخش ارزشمند شهري را با آسيبهاي جدي مواجه كردند.شروع تخریب های جدی از سال 83
مديركل دفتر حفظ و احياء بناها، بافتها و محوطه هاي تاريخي اما تخريب اصلي بافتهاي تاريخي كشور توسط نهادهاي ديگر را از سال 83 دانست و گفت: سال 83 تئوري ديگري مطرح شد كه نام بافتهاي مسئلهدار را به بافت فرسوده تغيير داد.
وی خاطر نشان کرد: از سال 83 تاكنون بسياري از بافتهاي تاريخي كشور دچار تخريبهاي جدي شدند. چرا كه در همان سال شوراي عالي معماري و شهرسازي بخش تاريخي شهر را بافت فرسوده تصويب كرد و دفتري كه با ساختار بهسازي و نوسازي در بخش قديم و كهن شهري ايجاد شده بود تبديل به شركت عمران و بهسازي شد و اين شركت سرمايه بسياري براي تخريب بافتهاي تاريخي در اختيار داشت. از همين زمان بود كه تخريبهاي گسترده به صورت يكسان در تمام شهرها از جمله بافت تاريخي حرم مطهر رضوي(ع)، شاهچراغ و ... آغاز شد.
ميثاقيان معتقد است، از آنجايي كه بافتهاي تاريخي كشور منسجم و در هم تنيده است، وقتي يك تكه از آن تخريب ميشود، بخشهاي ديگر هم دچار آسيب مي شوند و زماني كه بافت از بين ميرود بناهايي كه باقي مي مانند تبديل به يك وصله در بافت تاريخي شهر ميشوند.
سرمایه اجتماعی مهمترین ارزش یک شهر
میثااقیان تصریح کرد: يك بافت تاريخي ممكن است به لحاظ كالبدي داراي مشكل باشد اما مهمترين ارزش يك شهر سرمايه اجتماعي آن است. آنچه كه يك شهر را بوجود آورده، صرفاً كالبد نيست. اين در حالي است كه جمعيت هم به تنهايي مهم نيست. در حال حاضر لازم است كه با حفاظت جدي بناهاي تاريخي منزلت و سرمايه اجتماعي به بافتهاي تاريخي بازگردانده شود.
وی تاكيد كرد: صورت مساله و حل مشكلات بافتهاي تاريخي، پيچيده است. براي حل اين مشكل پيچيده نياز به افراد متخصص و آموزش همگاني در بافتها وجود دارد. چرا كه بدون آموزش دستگاههاي فرهنگي و رسانههاي ملي و همچنين هماهنگي تمام دستگاهها براي حفاظت از بافتهاي تاريخي، نجات اين بخش مهم و ارزشمند شهر امكانپذير نخواهد شد.
ميثاقيان در پایان تاکید کرد: در حال حاضر همكاريها با دستگاههاي دولتي كشور آغاز شده، اما آموزش و توجه فرهنگي به اين مقوله كافي نيست، هنوز هم مناطقي مثل شهرك اكباتان الگوي توسعهاي شهر از ديدگاه مردم و ارگانها است،بنابراين مهمترين ركن آموزش و جلوگيري از طرحهاي نامناسب توسعهاي است كه بايد هر چه سريعتر از سوي تمامي ارگانها در اولويت قرار بگيرد.
انتهای پیام/