به گزارش میراث آریا شاید بزرگترین غرفه موجود در نمایشگاه مشارکت ملی گردشگری که به ایستگاه آخر خود رسیده است، مربوط باشد به یک مجموعه آموزشی – گردشگری که در حوزه های مختلف مشغول به فعالیت است.
علی شادلو مدیر مجموعه آموزشی گردشگری ارسباران که غرفه آنها تقریبا در پیشانی نمایشگاه با بیشترین وسعت بنا شده است با بیان اینکه صنعت گردشگری سومین صنعت پولساز در دنیاست، گفت: ایران جزو اصلی ترین کریدورهای اصلی کوچ پرندگان است. از فلامینگوها بگیرید تا پرنده های کوچکتر که به عنوان مثال در پارک شهر پرنده ای داریم که از آفریقای جنوبی آمده است.
وی با اشاره به شاخه پرنده نگری به عنوان پول سازترین بخش از اکوتوریسم، افزود: اگر اکوتوریسم را تفکیک کنیم به بخش های مختلف، بنابراین پرنده نگری یکی از پولسازترین آنها به شمار می رود بطوریکه فقط در لندن، پرنده نگری به اندازه باشگاه منچستریونایتد طرفدار دارد.
مدیرمجموعه ارسباران با اشاره به اینکه در ایران 535 گونه پرنده داریم، اظهار کرد: پرنده داریم که فقط در ایران زندگی می کند و هیچ جای دیگر دنیا نیست. این پرنده زاغه بور نام دارد که در کویرها و بیابان های کشورمان زندگی می کند.
شادلو با اشاره به شکوه بخش پرنده نگاری در کشور تصریح کرد: وقتی یک میلیون فلامینگو در «میان کاله» به پرواز در می آیند و به جای دریا جمعیت پروازی صورتی را می بینید که کاملا سطح آب را می پوشاند، بسیار زیباست.
سفرهای آف رود باید تبدیل به سافاری شود
وی با انتقاد نسبت به آنچه که با نام آف رود شناخته می شود، گفت: اگر چیزی که با نام آف رود یا بیراهه نوردی که در پیست ها انجام می شود را به طبیعت بیاوریم، باعث تخریب است.
مدیر این مجموعه آموزشی، فعالیت آموزشی را فعالیت اقتصادی ندانست و اظهار کرد: باید متولیان صنعت به خود بیایند که فعالیت های آموزشی که پی ساز هستند، اقتصادی نیست. بنابراین اگر کسی دغدغه نداشته باشد، پی می خوابد و دیواری روی آن قرار نمی گیرد.
لزوم منطقی شدن تعرفه های بخش آموزش
شادلو با بیان اینکه هم اکنون در هیچ جای دنیا از آمریکا تا اتیوپی تعرفه آموزش به عنوان لوکس ترین صنعت دنیا ساعتی 1700 تومان یا همان 50 سنت نیست، تصریح کرد: اقتصاد آموزش درحالی بدین صورت در کشور پیش می رود که با آموزش های گردشگری بعد از 5 ماه می توان شغلی ایجاد کرد که حتی بعد از 4 سال درس خواندن در دانشگاه نیز نمی توان را بدست آورد. چراکه یک راهنمای حرفه ای می تواند بعد از چند ماه آموزش، حداقل در تورهای داخلی شاغل شود.
وی با تاکید بر اینکه برای ارتقای سطح کیفی آموزش های ارایه شده در حوزه گردشگری نیاز نیست تا تعرفه های آموزش را بالا برد، افزود: بلکه می گویم تعرفه را در بخش آموزش باید منطقی کنند. چراکه هم اکنون اگر شخصی بخواهد در یکی از دانشگاه های غیردولتی در سطح لیسانس مشغول به تحصیل شود در مجموع چهار سال شاید 40 میلیون تومان هزینه آموزش وی می شود حالا این ضمانت وجود دارد که مثلا با شهریه 2 میلیون تومانی در حوزه آموزش گردشگری شخص شغلی را بدست آورد که فقط طی چند روز اشتغال در آن شغل، هزینه 2 میلیون تومان اختصاص یافته به آموزش را بازپس گیرد چراکه اگر میانگین حق الزحمه یک راهنما را 200هزار تومان درنظر بگیریم، فقط با چند روز اشتغال هزینه شهریه ای که برای آموزش خودش پرداخت کرده، جبران می شود.
استقبال مردم از کویر نوردی
اما مدیر مجموعه ارسباران پرطرفدارترین بخش از خدمات خود را سفرهای ماجراجویانه دانست و گفت: همانطور که در دنیا سفرهای ماجراجویانه طرفدار زیاد دارد در ایران نیز به همین صورت است که در هر چهار فصل این گونه سفرها طرفداران خاص خودش را دارد که به عنوان مثال می توان به دره نوردی اشاره کرد که وضعیت استقبال به گونه ایست که هم اکنون در این سفر، سرریز داریم.
شادلو بهترین مکان برای دره نوردی را رغز شیراز دانست و تصریح کرد: بهترین جایی که به سلیقه عموم جامعه برای دره نوردی مناسب است، رغز شیراز است که سفر از تهران سه تا سه روز و نیم به طول می انجامد. چراکه بقیه مکان ها شاید کمی حرفه ای تر و سخت تر باشد.
وی با بیان اینکه جمعیت ایران به صورت طبعی نسبت به سفرها و برنامه های مختلف استقبال نشان می دهند، گفت: مثلا وقتی سفر به کویر مصر باب می شود به گونه ای مورد استقبال قرار می گیرد که من شنیدم درحالیکه سفر به این کویر حداکثر ظرفیت 5 تا 10 اتوبوس مسافر را دارد، در هفته گذشته 20 اتوبوس به آنجا رفته که این یعنی تخریب منطقه.
این پیشکسوت حوزه گردشگری با انتقاد نسبت به عدم انجام مطالعات گسترده در حوزه گردشگری افزود: به عنوان مثال ما مطالعه نکردیم و نمی دانیم که مثلا اگر سالی یک میلیون مسافر به غار علیصدر ببریم خوب است یا خیر. یا مثلا اگر تعداد بی شماری گردشگر وقتی به کویر مصر می روند و فرهنگ مردم منطقه را تحت تاثیر خود قرار می دهند، خوب است یا خیر؟!
همیشه پلیس در برنامه ها همراه نیست
شادلو با اشاره به اینکه زمانی صنعت گردشگری در انتهای صف صنایع کشور قرار داشت اما اکنون دومین صنعت مطرح در کشور شده است، اظهار کرد: نه آن موقع و نه الان هیچ کدام آنقدر که نیاز است، در این صنعت دانش بنیان نبوده ایم. به عنوان مثال یکی از مشکلات گردشگری به گونه ایست که در خیلی از سفرها و برنامه ها پلیس مصوبه هیات وزیران را مبنی بر برگزاری تورهای گردشگری را اجرا نمی کند چراکه معتقد است تورهای گردشگری نباید مختلط باشد. این درحالیست که سفر در هیچ کجای کشور به صورت غیرمختلط انجام نمی شود و بیشتر به همراه خانواده و دوستان انجام می گیرد.
وی دلیل مشکل مزبور را عدم فعالیت پلیس گردشگری آموزش دیده دانست و توضیح داد: البته یک جاهایی مردم کارهایی می کنند که نباید بکنند و این دو باعث ایجاد اختلال در روند برگزاری تورهاست.
درآمد ترکیه از صنعت گردشگری
شادلو با تاکید بر پتانسیل خدادادی بسیار بالایی که کشورمان در حوزه گردشگری دارد، تصریح کرد: ترکیه که یک سوم ایران تنوع اقلیمی و گستره جغرافیایی دارد، درآمدش از حوزه گردشگری بیش از درآمد نفت ایران است که عدم بهره از آن به دلیل عدم آموزش است.
مدیر مجموعه گردشگری و آموزشی ارسباران با اشاره به ویژگی های کشورمان در این حوزه گفت: برای مثال باید ذکر کرد که درحالی 800 درخت کهنسال در کشور داریم که در کل اروپا تنها 400 درخت کهنسال وجود دارد. یا اینکه درخت انجیری در کشورمان وجود دارد که از آخرین یخبندان کره زمین زنده مانده است. البته باید اشاره ای هم کرد به سمندر امپراطور که وقتی دستش قطع می شود، دوباره دست تولید می کند.
\n
انتهای پیام/