غزالي از راه عقلاني رابطه بين بنده و خدا را ايجاد كرده است

پرفسور \"عبد العزيزساشا دينا\" اسلام شناس و استاد مطالعات مذهبي دانشگاه ويرجينياي آمريكا در همايش علمي – پژوهشي امام محمد غزالي كه با حضور اساتيد، محققان، پژوهشگران و علاقه مندان در سالن همايش هاي موزه بزرگ خراسان برگزار شد با اشاره به تلاش هاي امام محمد غزالي گفت: غزالي توانست از راه عقلاني رابطه بين خدا و بنده را ايجاد كند.

به گزارش روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري خراسان رضوي، در اين همايش كه سركنسول تركيه و سركنسول پاكستان در مشهد نيز حضور داشتند، اين استاد دانشگاه ويرجيناي آمريكا در صحبت هاي خود گفت: ما در يك مرحله خيلي مهمي در تاريخ خراسان قرار داريم چراكه غزالي نه تنها يك شخصيت متعلق به خراسان و ايران است بلكه مورخين و محققين اروپايي غزالي را يك شخصيت جهاني مي دانند. 

شخصيت جهاني غزالي وي گفت: مورخين و محققين اروپايي شخصيت غزالي را يك شخصيت ارزشمند، بي بديل و تاثير گذار مي دانند به گونه اي كه از وي به عنوان كسي كه رنسانس را راه اندازي كرده است ياد مي كنند.

 وي گفت: غزالي به عنوان يكي از مهمترين دانشمندان ايراني در نزد اروپائيان اهميت خاصي دارد و درحال حاضر در دانشگاه هاي اروپا و آمريكا دروسي با موضوع غزالي تدريس مي شود.

 اين استاد مطالعات مذهبي دانشگاه ويرجينياي آمريكا با انقتاد از كم توجهي به غزالي در داخل گفت: من 45 سال است كه تدريس مي كنم در آمريكا و اروپا غزالي را بهتر از اينجا مي شناسند و سوال من اين است كه چرا در دانشگاه فردوسي و يا در ديگر دانشگاه هاي ايران درسي با موضوع غزالي نداريم. پرفسور ساشا دينا افزود: بسياري از دانشمندان در يك يا چند حوزه صاحب نظر هستند اما غزالي در حوزه هاي متعدد از جمله، فقه، اصول، فلسفه و ... صاحب نظر است و او را در اين حوزه ها صاحب سبك مي شناسند. وي با بيان اينكه در دنيا عليه ايران موضع گيري خوبي ندارند و از لحاظ علمي ايران را مي كوبند گفت: بايد غزالي و افرادي مثل غزالي را معرفي كرد و در فضاي بين المللي براي او مراسم تجليل برگزار كرد. 

غزالي ايراني است نه عرب وي با بيان اينكه در دنيا غزالي را بيشتر عرب مي شناسند تا ايراني افزود: بايد به نحو مطلوب اين دانشمند بزرگ ايراني متعلق به خطبه توس و خراسان را معرفي كنيم. اين استاد دانشگاه در ادامه صحبت هاي خود گفت: خطه توس و سرزمين خراسان سرزمين بسيار بزرگي است و اين خاك، خاك عجيبي است كه توانسته است در دل خود دانشمندان بزرگي مانند فردوسي و غزالي را پرورش دهد و من دوستدار و عاشق خاك توس و خراسانم. پرفسور ساشا دينا با بيان اينكه دو نفر در ايران بر روي من تاثير گذاشته اند گفت: دكتر شريعتي و امام محمد غزالي روي من بسيار تاثير گذاشته اند و من علاقه فراواني به توس دارم و اگر نسبت من را بررسي كنند بعيد نيست كه به توس برگردد. اين استاد مطالعات مذهبي دانشگاه ويرجينيا كه صحبت هايش با استقبال و تشويق حاضران در اين همايش روبه رو شد گفت: غزالي صوفي نبود اما به خوبي توانست بين تصوف و بشريت آشتي ايجاد كند و از طريق عقلاني توانست رابطه بين بنده و خدا ايجاد كند. وي در ادامه صحبت هاي خود به جايگاه شك در آثار غزالي اشاره كرد و گفت: غزالي نه تنها شك را عيب نمي دانست بلكه معتقد بود شك زيربناي ايمان است. احياء زندگي با معنويت وي احياء زندگي را يكي از مهمترين نيازهاي امروز جوامع بشري خواند و افزود: با ملي گرايي نمي توان زندگي را احياء كرد و انچه كه مي تواند باعث احياء زندگي شود، زندگي معنوي است. وي با بيان اينكه غزالي اعتقاد داشت كه انسان بايد احياء شود افزود: احياء كننده كيست؟ قطعا خداوند متعال. بنابراين نمي توان راه هاي ديگري جز معنويت را بريا احياء زندگي در نظر گرفت. وي از خراسان به عنوان يك سرزمين بزرگ ياد كرد و افزود: غزالي چون وظيفه شناس بوده است دوباره و در سال هاي پاياني عمر خود دوباره به وطن برگشت. كم كاري در معرفي غزالي در اين همايش هم چنين دكتر محمد جعفرياحقي استاد دانشگاه فردوسي مشهد و عضو پيوسته فرهنگستان زبان و ادبيات فارسي با اشاره به جايگاه و شخصيت غزالي گفت: اگر ما براي غزالي فيلم نسازيم اروپايي ها و آمريكائي ها فيلم مي سازند و اگر ما در دانشگاه ها يمان درسي درباره غزالي نداشته باشيم دانشگاه هاي كشورهاي ديگر اين درس را برگزار مي كنند. 

وي در ادامه به جايگاه شهر تاريخي توس اشاره كرد و افزود: من گمان مي كنم هيچ شهر تاريخي ايران به اندازه توس دانشمند و مفاخر ندارد به گونه اي كه 500 دانشمند متعلق به خطه توس شناسايي شده اند.

 ياحقي اضافه كرد: اگر قرار باشد موضوع عزيمت دانشمندان از شهرهاي خود به ديگرشهرها را بر اساس يك نمودار مشخص كنيم خواهيم ديد كه خيل عظيمي از دانشمندان از شهر تاريخي توس به ديگر شهرها عزيمت كرده اند. وي خاطر نشان كرد: اميدوارم اين حركتي كه آغاز شده و همايشي كه برگزار شد ادامه داشته باشد و ديگر شخصيت هاي ارزشمند و مافخر توس به خوبي معرفي شوند.

 برگزاري همايش بين المللي غزالي در سال 2017 در اين همايش، هم چنين رجبعلي لباف خانيكي باستان شناس و مدير كل سابق ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي به بررسي كاوش هاي صورت گرفته در منطقه فرهنگي – تاريخ توس اشاره و كشف شواهدي در خصوص آرامگاه امام محمد غزالي اشاره كرد. 

سلمان ساكت استاد دانشگاه فردوسي مشهد نيز در اين همايش و در سخناني با اشاره به جايگاه امام محمد غزالي از برنامه ريزي ها براي برگزاري همايش امام محمد غزالي در سال 2017 و همزمان با انتخاب مشهد به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام خبر داد.

انتهای پیام/

کد خبر 1394090726