مانع توسعه نیستیم، دنبال توسعه اصولی و پایدار هستیم

محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور در همایش پژوهش های باستان شناسی حوضه آبگیر سد سیمره گفت: میراث فرهنگی مانع توسعه نمی شود، میراث فرهنگی دنبال توسعه درست و پایدار است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ همایش پژوهش های باستان شناسی حوضه آبگیر سد سیمره صبح امروز با حضور جمعی از مسئولان و کارشناسان میراث فرهنگی، وزارت نیرو و شرکت توسعه منابع آب در سالن همایش های موزه دوران اسلامی برگزار شد.

محمد حسن طالبیان در این همایش اعلام کرد: نشست ها و گفت و گوهایی که میان میراث فرهنگی و دستگاه هایی که وظیفه توسعه را به عهده دارند اتفاقی مثبت است. چراکه این نشست ها بسیار آگاهی بخش و سازنده است.

او گفت: کارشناسان و باستان شناسان بارها در سخنان خود به مقوله ارزشمند میراث فرهنگی تاکید کرده اند و همه به خوبی می دانند که ایران از چه ثروت عظیمی در حوزه میراث فرهنگی و منابع طبیعی برخوردار است.

طالبیان با اشاره به اینکه ایران به دلیل دارابودن سابقه تمدنی نیازمند حفاظت، پژوهش و معرفی است تاکید کرد: به دلیل وجود استقرارگاه های طبیعی و تاریخی در کنار منابع تاریخی لازم است مطالعات گسترده ای در زمینه تاریخ و تمدن ایران صورت گیرد تا اگر توسعه ای توسط دستگاه های مختلف انجام می شود با یک تعادل منطقی همراه باشد.

معاون میراث فرهنگی کشور گفت: هیچکس مخالف توسعه نیست، حتی اگر به مستندات علمی و تاریخی مراجعه کنید خواهید دید که مردمان گذشته هدایت گر و سکان دار توسعه پایدار بودند. درحال حاضر نیز اگر چالشی میان دستگاه ها بر سر توسعه بوجود می آید بهتر است که با بهره گیری از دانش گذشته و متناسب با اقلیم سرزمین ایران به رفع آن پرداخت.  

او گفت: دولت ایران در کنوانسیون های جهانی دستورالعمل روشنی در بحث پژوهش و حفاظت دارد. این درحالی است که ضرورت همکاری دستگاه ها در امکان سنجی پروژه ها و مطالعات باستان شناسی و چندرشته ای باید جدی گرفته شود.

معاون میراث فرهنگی کشور اما در بخش دیگر سخنانش به برنامه چهارم توسعه اشاره کرد و گفت: موضوعات مربوط به میراث فرهنگی در برنامه چهارم توسعه گنجانده شد و آغازی برای پرداختن به مقوله میراث فرهنگی شد هرچند که در برنامه پنجم توسعه همانند برنامه چهارم به میراث فرهنگی پرداخته نشد اما برنامه چهارم آغازی بود که اتفاق افتاد.

طالبیان تاکید کرد: درحال حاضر تعامل دستگاه ها در مشارکت موضوعات میراث فرهنگی بسیار اهمیت دارد و لازم است که این اتفاق هر چه هر سریعتر بیافتد. چراکه در شرایط فعلی تنها وزارت نیرو چالش اصلی محوطه های باستانی نیست، بلکه در شهرها علمیات و اقدامات توسعه ای صورت می گیرد که برخلاف موازین توسعه پایدار قلمداد می شوند. 

به گفته معاون میراث فرهنگی کشور، تنها ایران نیست که با موانع توسعه ای مواجه است، کشورهای دیگر هم با چالش حفاظت و توسعه دست به گریبان هستند. درحال حاضر تجربه های بین المللی در این زمینه وجود دارد و راهکارهای منطقی نیز وجود دارد که می توان در کنار تجربه های داخلی از آن بهره برد تا میراث فرهنگی و محیط زیست به عنوان دو ضلع مثلث توسعه پایدار حفظ شود.

وی افزود: در یکسال و نیم گذشته برنامه و نکات جامعی در برنامه ششم توسعه گنجانده شد که متاسفانه این برنامه دچار چالش هایی شده که ما هم از این بابت خوشحال نیستیم. هر چند که اعتراض ها صورت گرفته و تاکید شده که مجوز دادسراهای ویژه میراث فرهنگی، الزام و حمایت همه جانبه پژوهش میراث فرهنگی و الزام و مشارکت دستگاه ها و بحث ظرفیت سازی پژوهش های میراث فرهنگی در این برنامه لحاظ شود.

او گفت: وظیفه میراث فرهنگی اینست که تعاملات خود را با دستگاه های مختلف که وظیفه توسعه کشور را بر عهده دارند انجام دهد. در این مسیر نیز از تجربه های بین المللی برای پیشبرد توسعه پایدار بهره گرفته می شود.

طالبیان با اشاره به اینکه معاونت میراث فرهنگی و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری دو ساختار جدا دارد، افزود: اما ضرورت دارد آنها در بحث اجرا، حفاظت و پژوهش در کنار هم گام بردارند. به همین دلیل به ایجاد پایگاه های میراث فرهنگی پرداختیم تا نه تنها از کارشناسان حوزه میراث فرهنگی که از تجربیات کارشناسان دستگاه های مختلف استفاده کنیم تا از این طریق در کنار فعالیت های توسعه گرایانه ثروت های عظیم میراث فرهنگی و محیط زیستی حفظ شود.

در مسیر توسعه باید کمترین خطا را داشته باشیم

ستار محمودی، قائم مقام وزیر آب و نیرو نیز در سخنانی گفت: درحال حاضر در کشور پیچیده ترین مسائل فنی آب و برق به صورت خودکفا انجام می شود، ما پیش از انقلاب هیچ سدی را خودمان نساختیم اما الان به مرحله ای رسیدیم که این صنعت را خودمان پیش می بریم.

او گفت: باتوجه به اینکه ایران در مرحله ای قرار گرفته که پیچیده ترین تاسیسات را می سازد طبیعی است که اشتباهاتی را هم انجام می دهد و ایراداتی هم بر آن وارد است اما ما باید به نقطه ای از رشد برسیم که این تبعات و ضررها را کاهش دهیم.

محمدرضا رضازاده مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب نیز در این همایش از یک سو به ضرورت توسعه اشاره داشت و از طرف دیگر حفظ میراث فرهنگی و محیط زیست را در اولویت دانست.

رضازاده گفت: ایران یک کشور تاریخی است به طوری که هر نقطه ای از این خاک را دست بگذاریم با آثار تاریخی مواجه می شویم بنابراین اگر قرار است در مسیر توسعه قرار بگیریم باید کمترین میزان خطا را داشته باشیم.

مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب گفت: امروز وقتی سد ساخته می شود تلاش می کنیم که از تکنولوژی گذشتگان استفاده کنیم. مسیر توسعه ادامه دارد و ما باید برای این مسیر سازو کاری مناسب بیاندیشیم و در سطح کلان سازماندهی مناسبی ایجاد کنیم.

به گفته رضازاده، خوشبختانه دولت یازدهم بر مدیریت اصولی حوزه های آبریز تاکید ویژه ای دارد و عناصر مختلفی بر شوراهای آن نظارت دارند اما موضوع آب و مدیریت منابع که جزو پرچالش ترین مباحث کشور است باید با دقت و وسواس و بدون بزرگنمایی بررسی شود بدون آنکه میراث فرهنگی دچار مخاطره شود. 

انتهای پیام/

کد خبر 1394100115