سرپرست واحد باستان شناسی طرح های عمرانی پژوهشکده باستان شناسی با اشاره به صاف و تخریب محوطه های تاریخی با ساخت شبکه های آبیاری گفت :تا کنون مطالعات فرهنگی –تاریخی بر روی 121سد و 18شبکه آبیاری و زهکشی انجام شده و بیش از 2400اثر و محوطه فرهنگی –تاریخی در محدوده سدها و شبکه های سراسر کشور شناسایی شده است .
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، علیرضا سرداری با اشاره به جایگاه مطالعات فرهنگی –تاریخی در طرح های عمرانی( سد ها و شبکه های آبیاری و زهکشی) تصریح کرد : عوامل خطرزایی شامل حفاری های غیر مجاز، جنگ ها ، فرسایش و عوامل طبیعی ، طرح های عمرانی ، فعالیتهای کشاورزی میراث فرهنگی را تهدید می کند .
او بزرگترین مشکل در حوزه میراث فرهنگی را در این حوزه نداشتن اطلاعات کافی در مورد طرح های عمرانی و عملیات سد سازی در حال اجرا دانست و گفت : بر اساس بند \"ج\"ماده 114قانون برنامه چهارم توسعه شناسایی و مستند سازی آثار تاریخی –فرهنگی در محدوده جغرافیایی اجرای طرح باید توسط دستگاه مجری با نظارت برتأیید سازمان میراث فرهنگی وگردشگری صورت گیرد .
به گفته وی ، همچنین بر اساس ماده یک آیین نامه اجرایی بند ج ماده 114قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تمامی دستگاه های اجرایی مشمول قانون برنامه چهارم توسعه موظفند قبل از اجرای پروژه های بزرگ عمرانی و در مرحله امکان سنجی و مکان یابی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی –تاریخی در مکان اجرای طرح اقدام کنند.
سرداری تصریح کرد :تا کنون مطالعات فرهنگی –تاریخی بر روی 121سد و 18شبکه آبیاری و زهکشی انجام شده است و بیش از 2400اثر محوطه فرهنگی –تاریخی در محدوده سدها و شبکه ها شناسایی شده است .
وی با بیان اینکه تنها 105محوطه و اثر تاریخی گمانه زنی و کاوش باستان شناسی شده است تصریح کرد :سد سیمره با کاوش 21محوطه تاریخی دارای بیشترین آثار حفاری باستان شناسی در صدر قرار دارد .
به گفته سرداری بیش از 600سد مطالعاتی یا در حال ساخت وجود دارد که هنوز مورد باستان شناسی و مطالعات فرهنگی –تاریخی قرار نگرفته است .
او با اشاره به برخی از سد هایی که در سطح کشور مورد مطالعات باستان شناسی واقع شده اند تصریح کرد : در سد و نیروگاه سیمره که مرز استان لرستان وایلام و در مرحله آبگیری و بهره برداری قرار دارد 103اثر تاریخی بررسی و شناسایی شده و کاوش ها باستان شناسی در 21محوطه تاریخی آن صورت گرفته است .
سرداری سد تنگ معشوره استان لرستان – شهرستان کوهدشت را در مرحله مطالعاتی اعلام کرد و تصریح کرد در این سد که مناقشات مختلفی در خصوص ساخت آن وجود دارد 60اثر تاریخی مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته است .
او با اشاره به توقف طرح ساخت سد سازبن استان ایلام- شهرستان سرابله گفت :ساخت این سد به دلیل کمبود منابع آبی منتفی شده و بنا به اظهارات استاندار ایلام امکانات و زیرساخت های روستاها در محدوده مخزن سد در حال تهیه و آماده سازی است.
وی افزود:مطالعات فرهنگی- تاریخی در این محوطه به شناسایی 35 اثر تاریخی منجر شد .
سرداری خاطرنشان ساخت که مطالعات فرهنگی –تاریخی در سد بهشت آباداستان چهارمحال و بختیاری نیز به شناسایی 35 اثر تاریخی منجر شد که 5 محوطه آن مورد کاوش قرار گرفته است .
سرپرست واحد باستان شناسی طرح های عمرانی پژوهشکده باستان شناسی سد خداآفرین استان آذربایجان شرقی را یکی دیگر از سد هایی اعلام کرد که مطالعات باستان شناسی در آن انجام گرفته است و افزود:مطالعات فرهنگی- تاریخی در این سد به شناسایی 42 اثر تاریخی منجر شد که 5محوطه آن مورد کاوش قرار گرفت.
سرداری گفت :با توجه به مرزی بودن سد خداآفرین بر روی رودخانه ارس، هیچ گونه مطالعات فرهنگی- تاریخی در بخش شمالی که در جمهوری آذربایجان قرار دارد صورت نگرفت.
او سد گتوند استان خوزستان- شهرستان لالی را بلندترین سد خاکی کشور اعلام کرد که مطالعات فرهنگی- تاریخی در آن به شناسایی 54 اثر تاریخی انجامید و 6 محوطه ، گورستان تاریخی و استقرارهای ناشناخته دوره ایلام نو مربوط به حدود 2700 سال پیش مورد شناسایی قرار گرفت .
سرداری با اشاره به سد بختیاری استان لرستان- شهرستان الیگودرز که بلندترین سد بتونی دوقوسی جهان نام دارد تصریح کرد که شناسایی 50اثر تاریخی حاصل مطالعات فرهنگی- تاریخی در محوطه این سد بود که کاوش 3 محوطه در آن به اتمام رسیده است .
وی با اشاره به اینکه مطالعات فرهنگی –تاریخی در سد احمدبیگلو استان اردبیل به شناسایی 12 اثر تاریخی منجر شد گفت : در مطالعات فرهنگی –تاریخی سد کنگیر استان ایلام- شهرستان ایوان 12اثر تاریخی شناسایی و 4محوطه از آن مورد کاوش قرار گرفت .
او خاطرنشان ساخت که مطالعات فرهنگی –تاریخی در سد خرسان 3استان چهارمحال و بختیاری به شناسایی 18 اثر فرهنگی-تاریخی انجامید و 8 محوطه تاریخی از آن مورد کاوش قرار گرفت.
وی در ادامه از شناسایی 110اثر تاریخی در نتیجه مطالعات فرهنگی –تاریخی سد چمشیر استان کهگیلویه و بویراحمد خبر داد و تصریح کرد که مطالعات باستان شناسی در سد کوران بزان استان ایلام نیز به شناسایی 122 اثر تاریخی و 110 مکان دوره پارینه سنگی انجامید .
سرداری با اشاره به آبگیری سد سیلوه استان آذربایجان غربی – شهرستان پیرانشهر به منظور احیای دریاچه ارومیه گفت :مطالعات فرهنگی- تاریخی در این محوطه به شناسایی اولیه 5 تپه و گورستان بزرگ منجر شد ولی بررسی فشرده و پیمایشی دقیق هنوز انجام نشده است.
وی سد ملاصدرا استان فارس- شهرستان اقلیدرا از دیگر سد هایی خواند که در آن مطالعات فرهنگی –تاریخی صورت گرفته تصریح کرد مطالعات فرهنگی- تاریخی در این سد به شناسایی 7 اثر تاریخی وکاوش یک تپه انجامید .
او خاطر نشان ساخت :مطالعات فرهنگی –تاریخی در سد مشمپا استان زنجان به شناسایی 35 اثر تاریخی منجر شد .
سرداری در ادامه تصریح کرد :علاوه بر سدها شبکه های آبیاری و زهکشی نیز ضربه بزرگی به حوزه های فرهنگی و محوطه های باستانی وارد می کند به نحوی که با انجام این قبیل طرح ها محوطه های باستانی کاملا صاف و تخریب می شوند .
وی شبکه آبیاری و زهکشی خوزستان ، شبکه آبیاری و زهکشی چمشیر و شبکه آبیاری و زهکشی طرح گرمسیری استان کرمانشاه و ایلام را از این گروه اعلام کرد .
انتهای پیام/