به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی؛ حسین عباسزاده معاون صنایعدستی این اداره کل در نخستین نشست تخصصی صنایعدستی با هدف توسعه پایدار در شهرستان خوسف، با اشاره به پیشینه تاریخی و صنایعدستی و سنتی شهرستان خوسف اظهار داشت: صنایع دستی و سنتی زیادی در شهرستان خوسف وجود داشته که رو به فراموشی گذاشته شده است که بعضی فعال شده و بقیه نیز نیازمند حمایت است و باید احیاء شود.
وی افزود: پارچه مله که از نوعی پنبه قهوهای رنگ که در خوسف کشت میشده است بافته میشد و اختصاص به خوسف دارد که باید احیاء شود.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی ادامه داد: برای این منظور اداره میراث فرهنگی یک جشنواره فیلم کوتاه از طریق تلفن همراه با موضوع «ملّه خوسف» نیز برگزار میکند تا هنرمندان از مراحل کاشت، داشت، برداشت، تهیه پنبه، مواد اولیه بافت پارچه مله و نوع محصول، مستندی تهیه و به اداره میراث فرهنگی تحویل نمایند.
عباسزاده سلسله نشستهای تخصصی صنایعدستی با هدف توسعه پایدار در سطح استان را ضروری دانست و گفت: تا پایان آذرماه در همه شهرستانهای استان کمیتههای تخصصی با محوریت دستگاههای متولی، هنرمندان و صاحبنظران حوزه صنایعدستی فعال میشود و نمایندگان کمیتهها در دیماه در نشست استان شرکت خواهند کرد و راهکارهای اجرایی احیای صنایعدستی و سنتی فراموش شده را ارائه می کنند.
وی اصالتدار بودن و مواد اولیه خود را از دل طبیعت گرفتن را از مهمترین ویژگیهای صنایعدستی برشمرد و افزود: ماموریت ما در حوزه صنایعدستی تولید، آموزش و اشتغال است و توسعه نیز اقتصادی منوط به توسعه فرهنگی است.
معاون صنایعدستی سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان جنوبی با توجه به زمینهها و ظرفیتهای شهرستان خوسف و نزدیکی به مرکز استان، خواستار ایجاد شرکتهای تعاونی شد تا با تحت پوشش قرار دادن هنرمندان بتواند زمینه تولید، آموزش، اشتغال و بازار فروش را فراهم کند.
عباسزاده در مورد رشتههای صنایعدستی در سطح استان تصریح کرد: تاکنون 130 رشته صنایعدستی و سنتی شناسایی و 80 رشته فعال شده که در سال 94 یکمیلیارد و 200 میلیون ریال اعتبار گرفته شده است و 31 شرکت تعاونی نیز از 30 تا 280 نفر عضو در این زمینه در سطح استان فعالیت میکنند.
محمدعلی صباغی معاون فرماندار خوسف در این جلسه با اشاره به ظرفیتهای شهرستان خوسف در زمینه صنایع مختلف و منحصر به فرد شهرستان اظهار داشت: با وجود خشکسالیهای چند ساله اخیر کشاورزی روستاها نابود شده و مردم به فکر احیای صنایعدستی و سنتی برآمدهاند که با همکاری میراث فرهنگی و دیگر دستگاههای متولی شهرستان اقدامات خوبی در راستای آموزش و ترویج برخی رشتهها اقدام شده است که باید با تهیه سند مکتوب توسعه صنایعدستی شهرستان و با برنامهریزی کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت بتوانیم در زمینه احیای صنایع فراموش شده تلاش کنیم.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان خوسف با اشاره به مهمترین اقدامهای این نمایندگی در حوزه صنایعدستی و هنرهای سنتی گفت: طی نیمه دوم سال گذشته و 8 ماهه سال جاری مشارکت و آموزش صنایع دستی در مرکز آموزش صنایعدستی شهر خوسف و روستاهای مستعد در رشتههای پارچه و حولهبافی، جاجیم و گلیمبافی، سفالگری، سرمهدوزی و گوهرتراشی و فراهم کردن زمینه اشتغال بیش از 150 نفر( که حدود 99 درصد هنرمندان خواهر هستند و بیشتر در خانههای خود مشغول به کار میباشند) از اقدامات این اداره بوده است.
علیرضا شناسایی تصریح کرد: ارائه طرحها و راهکارها زمینه ترویج کارآفرینی، تبلیغ و فرهنگسازی در زمینه صنایعدستی و چاپ کتابچه، بروشور، پوستر و غیره در شهرستان و استان، معرفی صنایعدستی خوسف به عنوان آثار ماندگار، فعال کردن کارگاههای صنایعدستی در محل مرکز آموزش صنایعدستی خوسف در خانه تاجور، تعامل با رسانهها در معرفی مطلوب آثار هنرمندان، همکاری و تعامل با سایر ادارههای مرتبط در زمینه اهداف سازمان میراث فرهنگی و اجرای توافقنامههای اجرایی، ارائه طرحهای محتوایی موزه شهرستان، ایجاد اتاق و نمایشگاه معرفی آثار تاریخی و سنتی در محل نمایندگی میراث فرهنگی از دیگر اقدامات میراث فرهنگی خوسف بوده است.
وی افزود: همچنین تهیه بانک اطلاعاتی هنرمندان شهرستان، اعزام هنرمندان شهرستان به نمایشگاهها و بازارچههای مختلف داخل و خارج استان در راستای بازاریابی و فروش تولیدات خود و فراهم کردن زمینه حضور و میزبانی بیش از 200 نفر از گردشگران و توریستهای خارجی، داخلی و مسئولان عالیرتبه در زمینه بازدید، معرفی صنایع دستی سنتی ، خرید و غیره از دیگر برنامهها میراث فرهنگی بوده است.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان خوسف از نمایشگاه دائمی صنایعدستی و سنتی شهرستان در محل منزل تاجور شهر خوسف خبر داد و افزود: از نمایشگاهها و بازارچههای نوروزی امسال نیز استقبال خوبی شد که روزانه حدود 8 میلیون ریال فروش داشتند.
محمد کسایی مسئول نمایندگی تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نماینده صندوق کارآفرینی شهرستان خوسف نیز گفت: برای احیاء و خرید تجهیزات صنایعدستی، حمایت از تولیدکننده، بالا بردن توان اقتصادی و ایجاد اشتغال در قالب ایجاد شرکتهای تعاونی تا سقف 500 میلیون ریال تسهیلات قرضالحسنه به متقاضیان پرداخت میشود.
ایوبی مسئول کارگاه گوهرتراشی روستای خورنیز با بیان اینکه با همکاری کمیته امداد امام خمینی و میراث فرهنگی کارگاه گوهرتراشی راهاندازی شده و با جمعآوری سنگهای قیمتی و زینتی منطقه 20 نفر در این کارگاه مشغول به کار شدهاند، گفت: مهمترین مشکل ما بازار فروش است که مسئولان باید همکاری کنند.
شهدادی دهیار کوشه سفلی نیز از احیای یک منزل قدیمی و راهاندازی کارگاههای سفالگری، گوهرتراشی، جاجیمبافی و پارچه بافی خبر داد و گفت: با احیای سفالگری پس از 40 سال و جاجیم بافی برای نخستینبار در سطح شهرستان خوسف و جذب 20 نفر لازم است از هنرمندان و پیشکسوتان حمایت شود و در زمینه بستهبندی و شناسنامهدار کردن محصولات با نام شهرستان، ایجاد بازار فروش، جلوگیری از خام فروشی، اعطای تسهیلات به هنرمندان نیز همکاری شود.
موسوی از تولیدکنندگان تابلوفرش و گلیم شهرستان خوسف نیز که حدود 7 سال با وجود مشکلات مکان در زمینه آموزش و تربیت کارآموز و ایجاد کارگاههای تولیدی خانگی و غیره در خوسف فعالیت میکند، خواستار ایجاد خانه هنرمندان و خانه گلیم شهرستان شد و گفت: ما در کارگاههای خود تلاش میکنیم تا گلیم را از زیر پا درآوریم و با کاربردی کردن و تغییر بافت به تابلوهای زینتی تبدیل کنیم تا فروش و ارزش اقتصادی آن بیشتر شود.
لازم به ذکر است، نخستین نشست تخصصی صنایعدستی با هدف توسعه پایداردر شهرستان خوسف با حضور معاون صنایعدستی سازمان میراث فرهنگی استان، معاون فرماندار و جمعی از مسئولان و هنرمندان شهرستان در محل سالن اجتماعات فرمانداری خوسف برگزار شد.
انتهای پیام/