به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی کردستان؛ علوی مدير كل ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشكري این اداره کل گورکاوش شده در نزدیکی روستای روآر قرار دارد و اخیراً هم زیر نظر طاهر قسیمی از باستان شناسان استان کاوش و مستندسازی شده است.
سيدمحسن علوي افزود:گورکاوش شده حاوی بقایای مهمی از عصر آهن است که در یک دوره زمانی، بهطور مکرر برای تدفین مورداستفاده ساکنان منطقه بوده است.
وي تصريح كرد: درکاوش گورسنگی، بقایای پراکنده حدود هشت اسکلت انسان یافت شده که بر اساس مطالعات انجامشده اغلب مربوط به افراد بالغاند.
مجتبی قاسمیان، انسانشناس جسمانی تیم باستانشناسی روآر نيز در اين باره گفت: شمار زیادی دندان انسان در این کاوشها بهدستآمده که در بررسی آنها اطلاعاتی درباره سلامت جسمی و وضعیت تغذیه مردمان عصرآهن منطقه اورامان به دست داده است.
طبق گفته این انسانشناس در بررسی دقیق دندانهای یک آرواره که متعلق به فرد جوانی با سن حدود 16 تا 20 سال است، شواهدی از عارضه ی هایپوپلازی خطی در سطح مینای دندان مشاهدهشده است.
وی همچنین افزود : این عارضه باعث مختل شدن رشد ساختار ریشه و تاج دندان میشود که معمولاً در دوره هایی بوده که فرد با اختلالات شدید تغذیه ای ناشی از فشار محیطی مواجه شود ، چنین عوارضی در دندان بجای میماند.
قاسمیان یادآور شد: یکی از عوامل و فشارهای محیطی که در این عارضه تأثیرگذار است؛کمبود غلات در رژیم غذایی است که موجب کمبود آمینواسیدهای چرب موردنیاز بدن انسان می-شود.
گفتنی است، برنامههای حفاظتی برای گورسنگی روآر در نظر است که مطالعات و طراحی آن توسط تیم کاوشگر به پایان رسیده و بهزودی مرحله عملی آن آغاز میشود .
همچنین، برنامههایی برای تبدیل این محوطه به یک سایت موزه باستانشناسی توسط اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان مد نظر است که در صورت اجرای آن میتواند در رشد گردشگری منطقه اورامان مؤثر باشد.
انتهای پیام/