قلعه قاجاری ارنان واقع در استان یزد، شهرستان مهریز، دهستان ارنان در بهمن ماه سال جاری با شماره 31422 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

به گزارش روابط عمومی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد محسن ذاکری نیا عنوان کرد: روستای ارنان به عنوان یکی از روستاهای تاریخی و از جمله روستاهای قدیمی استان یزد به شمار می¬رود که وجود آثار ارزشمند تاریخی در نقاط مختلف این روستا دلیل محکمی بر این مدعاست. 
محسن ذاکری نیا افزود: با توجه به کاوش¬های اخیر در سنگ نوشته و نقش¬نگاره ¬هايي که بر سنگ ¬هاي کوه ارنان منقش شده است اين روستا قدمتي بيش از ده هزار سال دارد. هر چند در مورد تاریخ بنای ارنان و اطراف آن اطلاعات دقیقی در دسترس نیست اما بنای ارنان را به زرتشتیان و نام آنرا برگرفته از نام یکی از دختران بزرگان و کاهنان زرتشتی می¬دانند. 
وی خاطرنشان ساخت: از نظر مبحث معماری ¬شناسانه یعنی نقشه¬ ها، شیوه¬ معماری و مواد و مصالح و همچنین در پی تحقیقات میدانی از نظر تاریخی می¬توانیم قدمت قلعه را به دوران قاجار نسبت دهیم و نام قلعه هم متاثر از نام روستای ارنان است که در آن واقع می باشد. 
این مقام مسئول تصریح کرد: این قلعه از ابتدا جهت کاربری مسکونی ساخته شده که از حدود سه خانوار شروع و بعد از آن قلعه مملو از اهالی روستا می¬شود. گفته می¬شود حدود بیست سال است که این قلعه خالی از سکنه شده است. کلیه پلاک¬های موجود در قلعه مسکونی بودند جز مسجدی که در ضلع شمال غربی واقع شده است. این مسجد هنوز هم مورد توجه اهالی است و گاهی اهالی بومی برای برپایی فریضه نماز فضای این مسجد را به مسجد نوسازی که در جبهه شرقی قلعه ساخته شده است ترجیح می¬دهند. 
ذاکری نیا در خصوص ویژگی های خاص این بنای تاریخی اظهار داشت: درصد بالایی از فضاهای مسکونی این قلعه دارای پلان¬های تقریبا هم تیپ و مشابه هستند و هر کدام از این فضاهای مسکونی دارای فضاهای خواب و نشیمن و انبار و مطبخ و سرویس بهداشتی و لرد و انبار و حیاط هستند. همچنین در چهار جبهه حصار قلعه برج¬های دو طبقه با نقوش هندسی خشتی ساده و زیبا را داریم که غلبه بصری قلعه از بیرون است چرا که در گذشته¬های دور و قبل ساخت و سازهای جدید و تأسیسات شهری، بلندترین سازه روستا بوده است. معاون میراث فرهنگی این اداره کل گفت: مسجد قلعه به عنوان تنها فضای معماری متفاوت قلعه به شمار می¬آید. به علاوه وجود یک کتیبه سنگی بر بدنه شرقی ورودی مسجد و همچنین نوشته¬ ایی بر بدنه بیرونی حصار جبهه جنوب شرقی قلعه، بر گِل، از خصوصیات در خور توجه این قلعه است. 
به گفته ذاکری نیا: قلعه ارنان پتانسیل خوبی جهت جذب گردشگری و معرفی تاریخ کهن این دیار را دارد، در نتیجه جهت پاسداشت این روستای تاریخی، ضرورت ¬های ثبت اثر و بعد از آن مرمت استحفاظی و تعیین حریم در این مجموعه احساس می¬شود تا آسیب¬ های بیشتر ماهیت قلعه را خدشه ¬دار نکند.

انتهای پیام/

کد خبر 1394121816