ضرورت برنامه ریزی های روشمند درکاوش های نجات بخشی

بیانیه چهاردهمین گردهمایی سالانه باستان شناسی ایران با تاکید بر ضرورت پژوهش های باستان شناسی در حوزه خلیج فارس و دریای مکران خواستار برنامه ریزی های روشمند، منظم علمی و پژوهشی در کاوشهای نجات بخشی و تعامل موثر وگسترده تر با نهادهای مجری طرحهای عمرانی برای جلوگیری از تخریب بیشتر آثار تاریخی شد.

 به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری متن کامل این بیانیه بشرح زیر است:
 تحت توجهات حضرت باری‌تعالی چهاردهمین گردهمایی سالانۀ باستان‌شناسی ایران از ۱6 تا ۱8 اسفندماه ۱۳۹4 خورشیدی در محل تالار اجتماعات موزۀ ملی ایران در تهران به کوشش پژوهشکدۀ باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با همراهی جمع پرشمار باستان‌شناسان، پیشکسوتان، پژوهندگان، استادان، دانشجویان، دانشدوستان و دیگر علاقمندان تاریخ و فرهنگ ایران برگزار شد. در این رویداد فرخندۀ علمی و فرهنگی، طی سه روز کوششهای کاوشگران و پژوهشگران باستان‌شناس و دیگر همکاران آنان، ایرانی و خارجی، و هم در برخی رشته‌های وابسته و پیوسته به پیشگاه جمع فرهیختگان و فرهنگدوستان کشور و نیز جامعۀ علمی بین‌الملل ارائه شد.
 شرکت‌کنندگان در این گردهمایی در جلسۀ اختتامیه با صدور بیانیه‌ای ضمن تأکید بر بایستگی اعتلای هر چه نمایان‌تر باستان‌شناسی و میراث فرهنگی در ساختار جامعۀ علمی و فرهنگی ایران امروز موارد زیر را خواستار شدند:
 1- تاکید بر تمرکز و یکپارچگی و تمامیت حوزۀ پژوهشی باستان‌شناسی و استقلال رأی و تصمیم و نظر اداری و اجرایی و مالی در مجموعۀ تشکیلاتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و در مجموعۀ پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری.
 2-تحکیم همدلی و هماهنگی مسئولانه و دوجانبه میان پژوهشکدۀ باستان‌شناسی و دیگر پژوهشکده‌های مجموعۀ پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای تقویت پیوندهای پژوهشی و اجرای برنامه‌های هدفمند میان‌رشته‌ای.
 3-تحکیم همدلی و هماهنگی مسئولانه و دوجانبه میان پژوهشکدۀ باستان‌شناسی و موزۀ ملی ایران (موزۀ ایران باستان) برای تقویت پیوندهای پژوهشی و اجرای برنامه‌های هدفمند مشترک.
4-جذب و تامین اعتبارات برای اجرای برنامه ها و پژوهشهای باستن شناسی و تلاش برای تدوین چارچوب قانونمند و توانا در حوزه مالی برای تخصیص به هنگام ، منظم ،منطقی و کارآمد بودجه های مربوطه.
5-انتشار نتایج پژوهشهای میدانی باستان شناسی و انتشار نشریات تخصصی باستان شناسی ایران داخلی و خارجی.
6-ایجاد مخزن مرکزی یافته های هرسالۀ باستان شناسی در موزۀ ملی ایران با همکاری پژوهشکدۀ باستان شناسی برای گردآوری آگاهیهای پایه ای از مجموع دستاوردهای باستان شناسی ایران. 

7-ایجاد ارتباط منظم و دایمی میان مراکز علمی و پژوهشی و نهادهای آموزشی با پژوهشکدۀ باستان شناسی با هدف ایجاد تعامل سازنده و همسو کردن اهداف پژوهشی.
 8 - تلاش اجرایی و اداری بایسته و بسنده برای هر چه توانمند‌تر کردن جایگاه و بنیۀ همکاران باستان‌شناس در واحدهای استانی مجموعۀ تشکیلاتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری.
 9-تقویت بنیۀ پژوهشی پژوهشکدۀ باستان‌شناسی با جذب و استخدام اعضای هیأت علمی جدید از میان گزیده‌ترین دانش‌آموختگان دانشگاههای ملی و بین المللی.
10-گسترش، تقویت و تجدید تشکیلات و نمودار سازمانی پژوهشکدۀ باستان‌شناسی با توجه به رشد و پیشرفت رشتۀ باستان‌شناسی در جهان امروز و با عنایت به نیازهای علمی و فرهنگی جامعۀ امروز ایران.
11-تشکیل انجمن صنفی باستان‌شناسان ایران برای صیانت از اعتبار حرفه‌ای باستان‌شناسان شاغل و بازنشسته و پیشکسوت، و حمایت از دانشجویان و دانش‌آموختگان باستان‌شناسی.
12- تأسیس خانه و کانون و کتابخانۀ باستان‌شناسان ایران همچون مأمن و محلی برای نشستها، دیدار‌ها، تشکلهای علمی و صنفی و حرفه‌ای باستان‌شناسان.
 13- ایجاد تعامل سازنده ، هدفمند ، پیگیر و مسئولانۀ پژوهشکدۀ باستان‌شناسی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با دانشگاه‌ها و دیگر نهادهای آموزشی باستان‌شناسی برای نظارت و پایش در امر بسیار خطیر آموزش میدانی.
14- تهیه و تدوین منشور علمی و اخلاقی باستان‌شناسی.
15-تهیه و تدوین شیوه‌نامه‌ها و ضوابط اداری ، اجرایی و علمی برنامه‌های میدانی باستان‌شناسی (تعیین حریم، گمانه‌زنی، لایه‌نگاری).
16-تشکیل کارگاههای آموزش شیوه‌ها و ضوابط اداری و اجرایی و علمی برنامه‌های میدانی باستان‌شناسی برای نسل جدید باستان‌شناسی کشور.
17-تاکید بر پژوهشهای باستان شناسی حوزۀ خلیج فارس و دریای مکران.
18- ایجاد پایگاههای پژوهشی باستان شناسی منطقه ای، استانی و محوطه ای با مدیریت علمی و اجرایی باستان شناسان.
19- ایجاد زمینه‌های مساعد برای همکاریهای بیشتر و گسترده‌تر علمی و پژوهشی بین‌المللی با همتایان ، دانشگاه‌ها و پژوهشگاههای خارجی ضمن حفظ شئون و اعتبار فرهنگ ملی.
20- تأکید بر اهمیت تکمیل نقشۀ جامع باستان‌شناسی ملی ایران و ایران فرهنگی با کاربرد آخرین روشهای علمی و فنی و بین المللی با همکاری سازمانهای ذی ربط و تخصیص اعتبارات مورد نیاز در این زمینه.
21-تهیۀ نقشۀ گاهنگارانۀ باستان شناسی ایران برای شناخت خلاهای پژوهشی باستان شناسی و برنامه ریزی برای رفع کمبودهای علمی. 

22- ایجاد مقدمات لازم و بایستۀ تدوین دانشنامۀ بزرگ باستان‌شناسی ایران با همکاری نهادهای دایره‌المعارفی و دانشنامه‌ای ملی و بین المللی.
23- تجهیز باستان‌شناسی کشور به روزآمد‌ترین دستاوردهای فنی این حوزه در سطوح بین‌المللی.
24-تلاش برای برنامه‌ریزیهای روشمند و منظم علمی و پژوهشی در کاوشهای نجات‌بخشی و تعامل مؤثر و گسترده‌تر با نهادهای مجری طرحهای عمرانی در کشور و گسترش و توسعه اداری –اجرایی واحد نجات بخشی پژوهشکدۀ باستان شناسی.
 25- تلاش برای تعامل با کشورهای همسایه و خصوصاً در حوزۀ ایران فرهنگی و فرهنگ ایرانی برای صیانت و حفاظت از میراث مشترک ملی و بین‌المللی.
چهاردهمین همایش باستان شناسی ایران به منظور ارائه آخرین پژوهش های باستان شناسی توسط پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به مدت 3 روز از 16تا18اسفند برگزار شد.
 دراین همایش بیش از 40گزارش و مقاله توسط باستان شناسان داخلی و خارجی درباره کاوش های باستان شناسی ارایه شد.
  

انتهای پیام/

کد خبر 1394121910