خوشبختانه نگاه دولت محترم تدبیر و امید، به این موضوع رویکردی اجتماع محور است. به این معنی که بدون مشارکت همه جانبه در تمامی بخشها اعم از نهادهای مردمی، جامعه مدنی و آحاد مردم چه زن و چه مرد نمیتوان در مسیر توسعه کشور گامهای اساسی برداشت. با این رویکرد دولت محترم است که ما به اهمیت استفاده و بهرهمندی از مهارتها و توانایی زنان پی میبریم. در واقع چشمانداز موفقیتهای آینده در کشور نیازمند بکارگیری نیروی کارآمد و بالقوه زنان است، از مهمترین مواردی که این هدف را تسهیل میکند. تغییر نگرش مدیران در جهت پذیرش زنان در پستهای کلیدی و مدیریتی و کنار گذاردن نگرشهای منفی نسبت به مدیریت زنان است. / چرا که مدیریت در هر سطحی دارای الزاماتی است که به شرایط احراز آن بستگی دارد. اگر تشخیص این شرایط و تعیین آنها در افراد به دور از در نظر گرفتن نوع جنسیت باشد میتوان اذعان داشت که رویکرد انتخاب براساس عدالت جنسیتی انجام پذیرفته است. چرا که جامعه اسلامی در روند رشد و توسعه، تعامل و همکاری هر دو جنس را میطلبد. بدین سبب است که برنامههای دولت محترم تدبیر و امید براساس تلاش در ایجاد فرصت و فضاهای مناسب برای حضور زنان در عرصههای تصمیمگیری، تصمیمسازی و اجرا قرار گرفته است. و دیگری حمایت از سازمانهای مردم نهاد (سمنها) که از جمله راههای رشد مشارکت زنان در اشتغال و مدیریت است. این مطلب باید به عنوان یک باور عمومی تثبیت شود که زنان کلید رشد و توسعه کشور هستند و از جمله راههای حضور و مشارکت آنان در تمامی عرصهها / توانمندسازی زنان و سهیم کردن آنان در فرآیند تصمیمگیری و مدیریت جامعه و امکان دسترسی به منابع و فرصتهای اقتصادی و اجتماعی است. باید این موضوع را بپذیریم که حضور زنان در این عرصهها برای تصرف و کسب قدرت نیست بلکه برای تعادل و توازن بخشیدن به روند توسعه جامعه است چرا که بدون حضور زنان توسعه کامل نمیشود و ملاک توسعه یافتگی در دنیا براساس میزان مشارکت زنان هر جامعه سنجیده میشود. در کشوری که نیمی از جمعیت آن را زنان تشکیل میدهند ما نباید شاهد پایینترین درصد مشارکت آنان باشیم لذا باید زمینههای مشارکت هرچه بیشتر آنان را در حد معقول به نسبت میزان جمعیت آنان فراهم سازیم. / متأسفانه آنچه که در حال حاضر مشاهده میکنیم فرصتهای شغلی، اجتماعی زنان کمتر از ظرفیت و توانمندی آنهاست در سطح سازمان که به لحاظ ماهیت وظایفی خود حضور بیشتر زنان را در کلیه سطوح کارشناسی و مدیریتی طلب میکند خوشبختانه شاهد فعالیت بانوان به ویژه در معاونت صنایع دستی و برنامهریزی و سرمایهگذاری هستیم و انشاءا... تلاش بر این است که در عرصه گردشگری و بخشهای دیگر نیز حضور زنان را در سطوح بالای مدیریتی بیش از پیش نظارهگر باشیم. در همین خصوص به عنوان نمونه مدیریت اداره کل استان تهران در سال جاری با رویکرد ایجاد فضا و فرصتهای شغلی برای زنان در این عرصه بیش از 50% رشد صدور مجوز برای زنان در فعالیتهای گردشگری و صنایع دستی داشته است که در نوع خود حرکتی چشمگیر و بینظیر است.
همان طور که میدانید در بخش صنایع دستی 70 درصد فعالان این حوزه را زنان تشکیل میدهند که با وجود بیش از 300 رشته هنری در کشور رقم بسیار بی نظیری است و این مهم سهم بسزایی در اشتغالزایی دارد و میتوان با برنامهریزی و ارتقاء آموزشها، روزآمد کردن طرحها و تولیدات و سنجش نیاز جامعه با بازاریابی مناسب و دقیق و شناخت سلائق مخاطبین، ضمن اشتغال مستمر برای زنان به ویژه زنان سرپرست خانوار در مسیر رشد و توسعه پایدار کشور گامهای مثبتی برداشت.
در رویکرد دیگر توجه و برنامهریزی در بخش صنایع دستی کمک به حفظ، احیاء و ترویج هنرهای اصیل ایرانی است که در حکم شناسنامه و میراث کهن فرهنگی ما میباشد.
از سوی دیگر بخش صنایع دستی ارتباط تنگاتنگ با حوزه گردشگری دارد بدین معنا که میتوان یکی از دلایل رونق گردشگری را وجود صنایع دستی و تنوع هنرهای سنتی در کشورمان به شمار آورد و از آنجا که زنان بیش از نیمی از جمعیت تولیدکننده در این حرفه هستند، لاجرم تولیدات عرضه شده از ظرافت و ذوق هنری و بسیار بالایی برخوردار است که بازتابی از سلیقه، ذوق و اندیشه زنان ایرانی است بدین لحاظ تلاش مسئولین امر و برنامهریزان در این حوزه ارتقاء بخشیدن به این صنعت برای رقابت در عرصههای اقتصادی با سایر کشورها نظیر هند و چین میباشد و از سوی دیگر همان طور که گفته شد حرکت در مسیر توسعه پایدار و افزایش مشارکت زنان در این بخش که پتانسیل و ظرفیت بیش از 2 میلیون فرصت شغلی را دارا میباشد.
از جمله اقدامات و برنامههای خوبی که امسال اجرا شد، امضای تفاهمنامه فیمابین سازمان و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در خصوص برنامهریزی برای اشتغال زنان سرپرست خانوار در بخشهای صنایع دستی و گردشگری بود که با تشکیل جلسات راهبردی به زودی موافقتنامه برای اجرای طرحهای پیشنهادی با تعیین بودجه مشخص انجام خواهد گرفت. از جمله اقداماتی که همسو با اهداف کلی در برنامه پنجم توسعه در حوزه زنان در سازمان انجام پذیرفته است اجرای مفاد ماده 230 برنامه توسعه است که دولت و تمامی دستگاههای اجرایی را موظف کرده تا با بسیج تمامی امکانات، نسبت به ارتقاء سطح سلامت در تمامی ابعاد آن و همچنین ارتقاء آموزش و توانمندسازی زنان در همه زمینهها تلاش نمایند که مفاد این بسته اجرایی در برنامه توسعه ششم با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.
خوشبختانه ما از سال گذشته تاکنون توانستیم بخشی از این برنامهها را در قالب برنامههای آموزشی اصلاح سبک زندگی و تحکیم بنیان خانواده، آموزش ارتقاء سلامت جسمی – روانی، تغذیه و اوقات فراغت اجرا نماییم، همچنین برنامههایی که در راستای تبدیل وضعیت شغلی آنان در دستور کار قرار گرفته است. ضرورت وجود مشاور امور زنان و خانواده در تمامی ادارات کل استانها و حوزههای ستادی که کمک شایانی در انتقال مسایل و مشکلات بانوان شاغل به سطح بالای مدیریتی در راستای بررسی و حل آنان میباشد. همچنین اخذ موافقت ریاست محترم سازمان مبنی بر تخصیص بودجهای برای اجرای برنامه ارتقاء سلامت بانوان در حوزه ستادی و استانها، که انشاءا... مستمر و ادامه دار خواهد بود تلاش در جهت ترمیم وضعیت پرداختیها برای بانوان شاغلی که سرپرست خانوار میباشند، همچنین پیگیری برای اخذ مصوبه قانونی جهت انجام فعالیتهای ورزشی برای بانوان در ساعات اداری و خبر خوشی که با پیگیریهای معاونت محترم امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به ثمر نشست و آن پیشنهاد کاهش ساعات کاری به میزان 8 ساعت برای زنان سرپرست خانوار و زنان دارای فرزند زیر 6 سال است که اخیراً در مجلس شورای اسلامی تصویب گردید که انشاءالله پس از طی مراحل قانونی شاهد اجرایی شدن آن خواهیم بود.
\n
مشاور امور زنان و خانوده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
انتهای پیام/