به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، این کاخ بر روی تپه ای به ارتفاع هشت متر و در نزدیکی آتشکده چهار قاپی واقع شده و از شاهکارهای دوران ساسانیان است.
این بنا که در جهت شرقی ـ غربی به ابعاد 98 در 285 متر ساخته شده دارای یک ورودی از طریق پلکان 2 طرفه می باشد.
در قسمت شرقی این کاخ، تالار ستونی مستطیل شکلی وجود دارد که سقف آن به وسیله طاق های آجری پوشش داده شده و در پشت تالار نیز اتاق گنبددار بزرگی ساخته شده که راه ورود به آن از طریق درگاهیست که در قسمت غربی تالار ایجاد شده است.
در 2 طرف شمال و جنوب اتاق گنبددار، اتاق های مستطیل شکلی وجود دارد که از طریق اتاق گنبد دار قابل دسترسی بوده اند.
همچنین در پشت اتاق گنبددار، حیاطی مربع شکل با رواق ستون دار قرار دارد که ابعاد آن 27 در 27 متر می باشد که دور اطراف این حیاط ستون دار را اتاق های متعددی فرا گرفته است.
در قسمت غربی حیاط نیز ایوانی ساخته شده است که از طریق درگاهی به حیاط دیگر کاخ منتهی می شود.
در اطراف این حیاط ها نیز مجموعه اتاق ها و اصطبل ها قرار گرفته و در قسمت شمالی تراس نیز چندین خانه به صورت یک مجموعه وجود دارد.
مورخین و جغرافی نویسان ایرانی و عرب در مورد این بنا، اظهار می کنند: شعاع برکه آب مصنوعی این کاخ مجلل، چشم ها را خیره می نمود در طول شرقی و غربی بنا شده و دارای 342 متر طول و در عریض ترین نقطه دارای 178 متر عرض بوده است.
در سمت شرقی عمارت پلکانی 2 ردیف وجود دارد که منتهی به ایوانی می شد که 99 متر پهنا داشته است و در این ایوان چند اطاق مسقف طاقی شکل قرار داشته که سه طاق آن مدخل یک دهلیز طولانی را تشکیل می دادند و اطاق های متعدد دیگر هم به این دهلیز راه داشته اند.
این کاخ توسط خسرو پرویز در میان باغ وسیعی ساخته شده که حیوانات وحشی با کمال آزادی در این مکان می زیسته اند و آب فراوانی از رودخانه الوند در جدولی مرتفع به این باغ وارد می شده است.
کاخ مذکور در بوستانی که محیط آن 6 هزار متر می باشد، بنا شده و در بعضی جاها ایوانش هنوز نمایان است.
با این حال در این نزهتگاه وسیع، امروزه به جز ریشه های درختان خرما و انار چیز دیگر دیده نمی شود.
وجه تسمیه شهر قصرشیرین بواسطه همین قصر است که خسروپرویز برای همسرش شیرین ساخت.
انتهای پیام/