به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام، ، موزه مردم شناسي قلعه والي فرصت مغتنمي است تا گردشگران و مسافران نوروزي به دهه هاي گذشته زندگي عشايري و روستايي ايلاميان و حكومت واليان پشت كوه سفر كنند و نظاره گر نحوه زندگي، شكار، پخت نان و مراسم عزا و عروسي آنها باشند.
در اين موزه بخش هاي مختلف باورها و سنت ها، اقوام، مراسم عروسي، سياه چادر، شكار، پخت نان و آسياب دستي، صنايع دستي، مراسم چمر،آسياب آبي، خاندان والي و بخش مشاهير به نمايش گذاشته شده است. **مكان موزه
موزه مردم شناسي ايلام در قلعه والي ايجاد شده است كه بناي آن متعلق به سال ۱۳۲۶ هجري قمري است و بدستور غلامرضا خان والي در زمان حكومت محمدعلي شاه قاجار در محله اي به نام حسين آباد كه به ده بالا مشهور بود، احداث شده است.اين بنا مقر تابستان و اسكان غلامرضا خان والي بوده است كه به شكل ذوذنقه اي بر روي تپه تاريخي چغا ميرگ احداث شده است و داراي سه ورودي، ۲۲ اتاق تو در تو، يك اتاق شاه نشين و شش زيرزمين است.مكان كنوني اين قلعه در خيابان پاسداران شهر ايلام قرار دارد.
**بخش باورها و سنت ها
در اين بخش اشيا مختلفي از جمله سلاح هاي سرد و گرم، زيورآلات، ظروف و اشيا روزمره زندگي مردم، وسايل زندگي عشايري، وسايل ميزانف اندازه گيري، روشنايي، مهار حيوانات، زين اسب و باورها و اعتقادات رايج در ايلام در داخل ويترين ها به نمايش گذاشته شده است.
**بخش اقوام
اين بخش اقوام مختلف استان به صورت ماكت هايي از زن و مرد كرد، لر، لك و عرب است كه هر كدام از اقوام با توجه به فرم صورت پوشش و زيورآلات مخصوص خود را به نمايش گذاشته است.
**بخش مراسم عروسي
اين بخش شامل صحنه نمايش عروسي به سبك محلي مردم استان است كه شامل چندمرحله از جمله آوردن عروس از خانه پدري، پخت غذاي عروسي، نمايش رقص كردي با اجراي موسيقي ساز و دهل و چيت جا (محل نشستن عروس و داماد) است.
**بخش سياه چادر
در اين بخش با ايجاد غرفه اي به شكل محل سكونت و موقت عشاير (سياه چادر) در بستر محيطي شبيه سازي شده نمايان كننده شيوه زندگي است. سياه چادر به دو فضاي مخصوص نشستن آقايان (لا مردان) و مخصوص نشست خانمه (لا ژنان) تقسيم مي شود و ماكت هايي از افرادي كه در حال انجام فعاليت روزمره مانند توليد محصولت لبني قرار داده شده است.
**بخش شكار
اين بخش شامل نمايش صحنه شكار كبك است.روش كار به اين صورت است كه در فصل زمستان شكارچي با استفاده از پارچه اي رنگي كه به آن ديرجامه(چهل تيكه) مي گويند كيمن گرفته و شكار كبك را انجام مي دهد.
**پخت نان و آسياب دستي
اين بخش شامل نمايش پخت نان محلي استان(ساجي) است كه به شيوه سنتي و با آسياب نخود و غلات به وسيله آسياب سنگي دستي، پخت مي شود.
**بخش خاندان والي
اين بخش شامل معرفي خاندان والي و نصب ماكت هاي خاندان والي و خانواده و همسران آنها در اتاق شاه نشين است.
**بخش صنايع دستي
شكل كلي اين بخش به صورت كارگاهي از صنايع دستي توليد شده از جمله قالي بافي، جاجيم بافي و گليم بافي است.
**بخش مراسم چمر
در اين بخش صحنه نمايش چمر به سبك محلي بازسازي شده است كه شامل مراسم چمر با نمايش سنگ قبرهاي قديمي است.چمر نوعي مراسم ويژه سنتي و نمايش تصويري و عيني از آيين مرثيه اي و عزاداري محلي است كه در سوگ بزرگان و شهدا اجرا مي شود و در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
**بخش آسياب آبي
در اين بخش ماكت آسياب آبي به نمايش گذاشته شده و روش كار به اين صورت است كه آسياب آبي در كنار رودخانه ساخته شده و به وسيله نيروي آب پره هاي آن به حركت درآمده و با چرخش سنگ بالايي آسياب، گندم به آرد تبديل مي شود.
**بخش مشاهير
اين بخش شامل ماكت علامه سيد جعفر الاعرجي است كه يكي از شخصيت هاي متعهد و مومن در بين مردم ايلام در زمان واليان پشتكوه بوده است.
موزه مردم شناسي قلعه والي شهر ايلام همواره مورد بازديد و استقبال شمار زيادي از گردشگران و مسافران قرار مي گيرد و به راهنماي مجازي براي ارائه اطلاعات لازم به بازديدكنندگان نيز مجهز است.
انتهای پیام/