به گزارش دفتر امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری:
کاخ قلعه جونقان، از توابع شهرستان فارسان در چهارمحال و بختیاری، یادگاری از قیام مشروطه است.
گزارش از: وحید رئیسی دهکردی
کاخ قلعه سردار اسعد بختیاری، از رهبران مطرح و بنام قیام مشروطه، یادگاری زیبا از رشادت های مردمان آزاده، به ویژه بختیاری ها محسوب می شود.
کاخ قلعه جونقان، که به گواهی هانری رنه آلمانی، زیبای های افسون کننده اش یادآور صحنه های داستان های شهزراد قصه گو در داستانهای هزار و یک شب بوده، در دوران شکوه خویش دارای باغ های پیرامونی، استخر مرکزی، سر درب باشکوه، ورودی مشرف بر جاده سنگ فرش باستانی، آئینه کاری و نقاشی های دیواری همراه با کتابخانه ای بزرگ بوده است.
طبقه فوقانی کاخ قلعه جونقان، در سه جهت شرقی، جنوبی و شمالی دارای ایوان با ستون های سنگ است و در مرزهای اتصال آجر کاری متنوعی دارد، در جبهه غربی به صورت دیوار یک دست و بدون ستون یا آجرکاری یکنواخت و ساده دیده میشود و در این قسمت سقف اتاق ها به صورت هندسی توفال کوبی شده و این بخش از بنا اعیانی و شاه نشین بوده است.
طبقه زیرین در عمق یک متری از کف محوطه کاخ قلعه قرار داشته که ورود به آن از زیر پله های طبقه فوقانی امکان پذیر می شود، در این طبقه سقف تمامی راهروها و اتاق های منشعب به شیوه (قمی پوش) طاق زده شده و هر اتاق دارای یک بخاری دیواری با گچ بری های ساده بوده که این قسمت از بنا انبار مورد استفاده خدمتگزاران بوده است.
حجاری های نمای بیرونی طبقه زیرین کاخ قلعه جونقان، شامل قطعات سنگ نما، نما و ازاره های سنگی ابزار کاری شده با نقوش هندسی مستطیل و لوزی است، بر بدنه جرزهای بین پنجره ها، لچک، پیشانی و لبه ایوان نیز نقوش اسلیمی و گل بوته وجود دارد.
ستون های سنگی در سه جبهه شرقی، جنوبی و شمالی به صورت جفت در کنار هم، شش جفت در ایوان شمالی، شش جفت در ایوان جنوبی و شش جفت در ایوان شرقی قرار داشته و سرستون های منقوش طوماری با گل چند پر در میان هر کدام تزئین شده اند، میله ستون ها ساده و صیقلی شده و پایه ستون ها به صورت قطعات بریده وصل به ستون دارای بر جستگی نواری بوده و زیرستون ها نیز به صورت مکعب مستطیل با نقوش یکنواخت شامل گل چند پر و نیلوفر تزیین یافته است.
سر بخاری های اتاق ها، زیرزمین و طبقه فوقانی و همچنین در طرفین درب ورودی اصلی این طبقه دارای گچ بری است.
هنر آجرکاری در تمامی سطوح بیرونی دیوار غربی از بالای بنا و سطوح پیشانی ازاره های سنگی تا انتهای دیوار و نیز پخ های چهار زاویه قوس های ایوان ها با استفاده از فرم های مستطیل ساده، گل میخی، لوزی و ربعی در این بنا قابل توجه است.
اکنون موزه صنایع دستی و موزه تاریخ مشروطیت در کاخ قلعه جونقان دایر شده و با هدف آشنایی مردم با فرهنگ و تاریخ مردم این مرز و بوم در معرض دید علاقمندان قرار دارد.
افزوده می شود، جونقان در 35 کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری واقع است.
انتهای پیام/