زمینه‌های داوری پایتخت سفال برای جهانی شدن بررسی می شود

امروز لالجین میزبان معاون صنایع دستی کشور است . در حالی که 18 روز از آغاز سال 1395 می گذرد  بهمن نامور مطلق به اتفاق هیات همراه به همدان  آمده است تا زمینه‌های داوری لالجین  را برای جهانی شدن درعرصه صنایع دستی  بررسی کند . جهانی شدن شهری همچون لالجین اتفاق مهمی برای استان همدان خواهد بود اتفاقی که می تواند در راستای جذب  گردشگری خارجی، تکاپوی اقتصاد محلی، اشغال‌زایی و توسعه صادرات صنایع‌دستی به طور مستقیم تاثیر داشته باشد .  انتخاب لالجین به عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی می تواند علاوه بر تحول زمینه های اقتصادی، فرهنگی، هنری و اجتماعی این شهر در عرصه معرفی استان در گستره جهانی نقش به سزایی را داشته باشد .
معاون صنایع دستی کشور در آخرین روزهای سال 1394 نويد داده بود  كه سال95 برای صنايع‌دستي ايران سال شكوفايي خواهد بود و قرار است شهرهاي مشهد به‌عنوان شهر سنگ‌هاي قيمتي به‌ويژه فيروزه و لالجين همدان به‌عنوان شهر سفال در رديف شهرهاي جهاني صنايع‌دستي در شوراي جهاني صنايع‌دستي ثبت شوند.
در این زمینه بهمن نامور مطلق اظهار داشت: شهر لالجین به عنوان شهرهای جهانی سفال و مشهد   به دلیل پتانسیل غنی با سنگ‌های قیمتی برای ثبت بین‌المللی در شورای جهانی صنایع‌دستی کاندیدا شدند.
وی  عنوان کرد: این موضوع در شورای جهانی صنایع دستی  در آخرين روزهاي سال 1394 تصویب شد.  و پیش از این شهرهای اصفهان و تبریز در سال 94 از سوی شورای جهانی صنایع‌دستی به عنوان شهرهای جهانی صنایع‌دستی و فرش به ثبت جهانی رسیدند.
بهمن نامور مطلق در توضيح برنامه‌هاي معاونت صنايع‌دستي در نوروز95 نيز گفت: 550 بازارچه صنايع‌دستي در ايران داريم كه تعداد آنها بيش از 430شهرستان موجود در كشور است. 
    نشان ملي براي 1100اثر صنايع‌دستي
نامور مطلق  گفت: سال94 براي بيش از 1100اثر صنايع‌دستي نشان ملي صادر شد كه خود يك نهضت در اصلاح مواداوليه و توليد انبوه صنايع‌دستي است.
معاون صنايع‌دستي نامگذاري 2شهر جهاني صنايع‌دستي از ايران را براي نخستين‌بار در فهرست شهرهاي جهاني صنايع‌دستي از دستاوردهاي معاونت ميراث فرهنگي خواند و گفت: براي نخستين‌بار اصفهان را به‌عنوان شهر جهاني صنايع‌دستي بعد از جيپور هند داشتيم، تبريز نيز شهر بعدي بود كه در حوزه صنايع‌دستي ثبت جهاني شد و اين نويد خوبي است كه ايران بار ديگر به عرصه جهاني صنايع‌دستي بازگشته است.
لالجین در راه جهانی شدن 
مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در این زمینه  اظهار کرد: لالجین به عنوان قطب سفال و سرامیک در کشور موفق به کسب عنوان جهانی  شده است. وی با بیان اینکه مراحل داوری شهرهای مطرح برای عنوان جهانی شدن آغازشده است، افزود: حضور معاون صنایع‌دستی کشور با هیات همراه  در لالجین  به منظور بررسی زمینه‌های داوری این شهر است .
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان خاطرنشان کرد: لالجین برای سفال و مشهد برای سنگ‌های قیمتی به عنوان دو گزینه جهانی شدن از کشور ایران در سال 2016 مطرح شده است.
وی با بیان اینکه انتخاب این شهرها در سه مرحله داوری می‌شود، افزود: نتیجه داوری سازمان میراث فرهنگی به سازمان جهانی ارسال و پس از بررسی تصویب می‌شود.
علی مالمیر اظهار داشت: دو پرونده لالجين و مشهد پیش از این  به رئیس شورای آسیا اقیانوسیه صنایع‌دستی ارسال شد که مورد تایید قرار گرفت تا پرونده لالجین را به عنوان شهر جهانی سفال ارائه دهیم که امیدواریم در مرحله داوری نهایی که اردیبهشت‌ماه با حضور پنج داور انجام می‌شود، پرونده تایید شده و در تیر یا مرداد ماه سال 95 در مجمع عمومی شورای جهانی توسط روسای پنج قاره تایید و به طور رسمی در شهریور ماه ثبت جهانی این شهر اعلام شود.
مالمیر بیان کرد: بعد از ثبت جهانی محصولات این دو شهر باید برند جهانی شود و سفال لالجین برند لالجین را داشته باشد به طوری که دنیا سفال این شهر را با نام لالجین بشناسد.
مدير كل میراث فرهنگی، صنایع دستی‌ و گردشگری بیان کرد: ثبت جهانی مرحله اولیه کار است، اما مراحل بعد از ثبت‌جهانی از اهمیت بالایی دارد چراکه تمامی شهرهای جهانی باید گزارش سالانه ارائه دهند و اگر اتفاقی در این شهرها در راستای رونق اقتصاد صنایع دستی و پیشبرد هنری رخ نداده باشد این عنوان از شهر موردنظر گرفته می‌شود.
وی یادآور شد: با ثبت جهانی لالجین این شهر باید سفال و سرامیک خود را با برند داخلی و بومی به جهان عرضه کند و کمتر شاهد عرضه محصولات غیر بومی در فروشگاه‌های این شهر باشیم.
علی مالمیر افزود : اعطای نشان اعتماد به فروشگاه‌های صنایع دستی نیز طرح دیگری است که در سال جدید در همدان انجام می‌گیرد و در  این زمینه بعد از اصفهان دومین استانی در اجرای این طرح هستیم. وی تصریح کرد: در نخستین گام این طرح در لالجین اجرا می‌شود  و این طرح به فروشگاه هایی که زیر نظر این سازمان هستند و کالاهای ایرانی عرضه می‌کنند اعطا می‌شود. مالمير  مطرح کرد: این اقدام گامی در راستای جمع آوری کالاهای چینی و تشویق فروشگاه‌ها به فروش کالاهای داخلی است. 
گفتنی است ، لالجین به‌عنوان قطب سفال خاورمیانه یکی از جذابیت‌های شاخص همدان محسوب می‌شود که هرساله زمینه  جذب تعداد زیادی توریست به این استان را فراهم می کند . سفال به‌عنوان اولین محصول صادراتی استان همدان در کشور حرفهای بسیاری برای گفتن دارد . این شهر در  شمال استان همدان قرار دارد و شغل بیشتر لالجینی ها سفالگری و بعد از آن کشاورزی است. این شهر به عنوان پایتخت  سفال ایران زمین معرفی شده و رتبه اول صادرات سفال را در کشور به خود اختصاص داده است.
هنر سفالگری نسل به نسل به مردم شهر لالجین رسیده و سفالگری، هنر آبا و اجدادی مردم این دیار  است و برخلاف سفال‌های چینی که اکنون در بازار ایران فراوان شده‌اند، سفال های تولیدی این منطقه از کیفیت و اصالت بسیاری برخوردارند و هنوز هم مردم لالجین برای ساخت سفال‌ از چرخ‌های دستی استفاده می‌کنند.
\n

انتهای پیام/

کد خبر 1395011837