دوره ی اموزش جاجیم بافی با هدف ترویج صنایع دستی، اشتغال زایی و احیای رشته های صنایع دستی از روز شنبه 21 فروردین ماه درمرکز تخصصی نساجی سنتی شهرستان بیرجند آغاز شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، علیرضا نصرآبادی مسئول نمایندگی میراث فرهنگی بیرجند ضمن بیان این مطلب افزود: صنایع دستی بیرجند بی شک نشانی از هنر و تمدن مردم این منطقه است. هنری که از گذشته نسل به نسل، به زمان حال رسیده است. شهر بیرجند به دلیل موقعیت جغرافیایی و متناسب با امکاناتی که طبیعت در اختیارشان گذاشته صنایع دستی زیبایی را برای استفاده ی روزمره یا به قصد درآمدزایی تولید کردند. اکنون این آثار نشان دهنده ی اصالت و علاقه مردمان این سرزمین به فرهنگ و هنر است.
وی ادامه داد: جاجیم‌بافی به عنوان یکی از صنایع دستی رایج و  از دیرباز بین خانواده‌های روستایی و عشایر رواج داشته‌است. جاجیم به عنوان زیرانداز، پلاس و فرش استفاده می‌شود و هم‌چنین برای بسته‌بندی و جابه‌جایی اسباب و لوازم و گاهی به‌عنوان بالاپوش گرم مورد استفاده قرار می‌گیرد.جاجیم را بیشتر بر روی کرسی و رختخوابهای کنار اتاق می اندازند یا به عنوان رختخواب پیچ روانداز و حتی رویة لحاف از آن استفاده می کنند. حتی در برخی از خانواده‌های روستایی جاجیم را به‌عنوان چشم‌روشنی و جهیزیه نوعروسان هدیه می‌دهند.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیرجند گفت: بافت جاجیم به سبب ویژگی و تمایز آن نسبت به سایر بافته ها به «جاجیم بافت» معروف است. مواد اولیه آن پشم است و بافت آن شبیه گلیم است، با این تفاوت که جاجیم در چهار تخته بافته می‌شود و پس از بافتن به هم متصل و دوخته می‌شود و همچنین برای بافت جاجیم، دستگاه (دار) را به صورت عمودی و یا افقی روی زمین قرار می دهند. جاجیم گاه بافته ای یک رویه و گاه دو رویه است و این به سبب تارهای اضافی است که نقشمایه را به وجود می آورند. این تارها گاه در فاصله میان دو نقشمایه آزادانه در پشت بافته کشیده شده اند.
نصرآبادی افزود: از آن جا كه در گذشته برای پیچیدن رختخواب و به اصطلاح ”جا\" از این دستبافته استفاده می كرده اند و به آن ”جای جمع\" می گفته اند كه به مرور زمان و برای راحتی تلفظ به آن جاجیم اطلاق گردیده است.
وی اظهار داشت: برخی از ویژگی های جاجیم بیرجند عبارتند از: ریسندگی و تابیدن نخ مورد نیاز به وسیله دوك های دستی (جلك) انجام می شود و رنگرزی آن با رنگ زاهای گیاهی و محلی و به گونه ای سنتی است. رنگ غالب در جاجیم بیرجند قرمز، آبی، سبز، زرد، شتری، سیاه، و سفید است.
وی افزود: جاجیم بر روی دارهای افقی یا زمینی بافته می شود و چله كشی آن گوناگون است. برای چله كشی معمولاً نخ چله را پس از آماده شدن بر روی سه میخ چوبی می کشند که به شکل سه رأس یک مثلث متساوی الساقین قرار گرفته است. فاصله میان میخ ها طول جاجیم را تشکیل می دهد. طرح و نقش رایج جاجیم طرح های ساده و همچنین طرح های نقش دار مانند: گل، نیم گل، دندان موشی، تسمه و تخته از نقوش جاجیم های نقش دار است.
نصرآبادی گفت دوره ی آموزش جاجیم بافی  با هدف ترویج صنایع دستی، اشتغال زایی و احیای رشته های صنایع دستی از روز شنبه 21/1/95 در مرکز تخصصی نساجی سنتی شهرستان بیرجند شروع شد و برای هنرجویانی که آزمون عملی و کتبی این رشته را با موفقیت به پایان برسانند، گواهی پایان دوره آموزش جاجیم بافی صادر خواهد شد. 

انتهای پیام/

کد خبر 1395012835