به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خورستان در ابتداي اين آيين عروسکگرداني درباره یکی داستانهای شاهنامه فردوسی توسط عروسکهاي غول پيکر به همراه موسيقي زنده اجرا شد.
در این مراسم یک باستان شناس و مدرس دانشگاه، با اشاره به نقشمايههاي جام ارجان از منظر اسناد باستانشناختي گفت: تنديسهايي چون جوان ديسک پران شرح المپيک کهن يا گزارش تمرينهاي سخت بدني سربازان در دولت شهرهاي يونان که پديدآورنده رزم آوران جوياي نام و مزدور اربابان مختلف حتي شاهان هخامنشي شد، نشانگر عمق فعاليتهاي ورزشي به منظور افزايش آمادگي جسماني و اهميت دلاوري و رزمآوري دژ غرب است.
ميثم حسين زاده افزود: اما در ايران فرهنگي ما تا چه اندازه با اين اعمال آشنا بودهايم؟ گزنفون که خود از پرورش يافتگان اين مکتب فکري در يونان بود و با 10 هزار سپاهي مزدور براي کوروش صغير يکي از مدعيان تاج و تخت در عصر هخامنشي جنگيده است، گزارشي داستانگونه و طولاني از زندگي کوروش کبير و شيوههاي تربيتي او و ديگردجوانان پارسي دارد.
این باستانشناس ادامه داد: وي در شرح روشهاي تربيتي که پارسيان داشتند و کوروش نيز يکي از ثمرههاي آن بود، آورده است که در کنار آموزههاي اخلاقي، به کودکان نابالغ تيراندازي و نيزه پراني آموزش داده ميشد. در دوران بلوغ و جواني با شکار و فعاليتهاي مشابه آموختههاي جنگي خود را تکميل و در مسابقات مختلفي در ملا عام با هماوردان خود شرکت ميکردند.
او تصریح کرد: يکي از مهمترين آثار تاريخي داراي نقش، \"جام ارجان\" است که به همراه آثاري بسيار ارزشمند در يک آرامگاه در محدوده شهر تاريخي ارجان کشف شد. اين آرامگاه با توجه به قرائت کتيبه درج شده روي جام به کيدين هوتران پسر کورولوش و در نيمه سده 8 (پ.م) تعلق دارد.
حسینزاده افزود: اين جام کاسهاي به قطر 43/5 و عمق 8/5 سانتيمتر است. بيرون آن ساده است و بخش داخلي مزين به چند رديف نقش است.
وی با بیان این که بازيهاي سنتي نمادهايي اجتماعي و فرهنگي هستند که عواطف و احساسات و خواستههاي اقوام مختلف را بيان ميکنند توضیح داد: الختران يکي از بارزترين نمادهاي سنتي در ايران است که داراي مجموعهاي غني از ويژگيهاي فرهنگي و تاريخي سرزمين ما است.
این مدرس دانشگاه گفت: اميد که بتوانيم ضمن پاسداشت اين يادگار کهن بکوشيم تا آن را با کمک ابزارهاي فرهنگي حفظ کرده و به آيندگان انتقال دهيم.
در ادامه دکتر مرعشيان، رييس هيات کشتي استان خوزستان، با اشاره به تاريخچه رشته ورزشي کشتي و زورخانهاي گفت: در کل بين بازي و ورزش تفاوتهاي بسياري وجود دارد چراکه بازي شرايط سني و مقرارت خاصي ندارد و هر کسي ميتواند در آن شرکت کند اما وقتي اسم مسابقات ورزشي به ميان ميآيد قوانين بين المللي، سن، جنسيت، مقرارت در آن مطرح ميشود.
وي افزود: لغت ورزش از ورزيدن گرفته شده است و به معني انجام کاري پياپي براي بالا بردن قواي جسمي است.
مرعشیان با بیان این که تاريخچه فعاليتهاي جسماني را ميتوان از پيدايش انسان و حيات دانست تصریح کرد: مصر باستان از قديميترين تمدن ها است که در آن به جوانان آموزشهاي نظامي ميدادند و براي ورزش جايگاهي خاص قايل بودند بعد از آن نیز هند و يونان قرار دارند.
او با اشاره به تاریخچه ورزش در ايران گفت: در سال 330تا 558 پيش از ميلاد ايران از قدرتمندترين امپراطوريها بود . آنها ورزش پهلواني انجام ميداند که البته بيشتر براي شرکت در جنگ معمول بود.
رئيس هيات کشتي استان خوزستان با اشاره به تفاوت پهلواني و قهرماني نيز گفت: بسياري از قهرمانان هستند که عناوين قهرماني کسب ميکنند اما پهلوان نيستند. پهلواني ويژگيهاي چون گذشت ،ايثار، فروتني را در عين قوي بودن دارد و نمونه بارز آن پهلوان تختي است.
سپس گروه باستاني قمر بني هاشتم شوشتر به اجرای حرکات نمایشی و اجرای ورزش باستانی پرداختند.
در ادامه نصرالله وطنخواه، شاعر و نویسنده، توضیح داد: در آبادان و خرمشهر به لحاظ امکانات مدرن شرکت نفت ورزشهاي از جمله هاکي، اتومبيلراني، گلف، وزنهبرداري، سوارکاري، دو ميداني، و شنا بود.
او افزود: همچنین با توجه به حضور انگليسيها براي اکتشاف نفت فوتبال نيز از صد سال پيش وارد کشور شد. و ما در خوزستان فوتباليستهاي معروفي چوت حسن برمکي، غلامحسين مظلومي و ورزشکاراني چون جاسم جاسمزاده، حسن باشي، جواد صفايي در ديگر رشتههاي ورزشي داشتيم.
در پایان گروه موسیقی سایه به اجرای موسیقی سنتی پرداختند و پس از آن از هادی خنیفر کاپیتان تیم استقلال خوزستان تقدیر شد.
همچنین از سید موسی احمدپوریا، پرویز خیرالهی، سیدعلی موسوی، حمیدرضا منصوری، محمدحسن ابراهیمامینی، محمد قدمی، هانی سعد، عقیل آلکثیر، یعقوب نگهداری، امیرفرهادپور، حمزه حسنی، علیحسین چراغی بع عنوان نیروهای یگان حفاظت میراث خوزستان با اهدای لوح تقدیر قدردانی شد.
\n
انتهای پیام/