در حال حاضر 1600 پروژه گردشگری در کشور در دست احداث است و بین ۱۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند که با محوریت بخش خصوصی انجام میشوند. ازسویی با توجه به هدفگذاری ما در بحث اشتغالزایی، در حوزه کلان گردشگری نیز سازمان مقید به ایجاد 120 هزار شغل شده و از هم اکنون شاهد افزایش مشاغل مرتبط با گردشگری هستیم. در موضوع اشتغالزایی طرح ضربتی ایجاد اشتغال با استفاده از ظرفیتهای سه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جهت ارایه به دولت و شورای عالی اشتغال تهیه شده و با استفاده از این طرح و ظرفیت های سه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، این سازمان در بخش اقتصادی و به ویژه برای حل مشکل معیشت و معضل اشتغال، کمک جدی و تاثیرگذاری به دولت خواهد کرد.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با درک محورهای پیام مقام معظم رهبری و در راستای عملیاتی کردن آن ، 8 پروژه بزرگ را در حوزه اقتصاد مقاومتی به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی ارائه کرده است. البته با عنایت به تاکیدات پیشین معظم له بر اهمیت اقتصاد مقاومتی ، این سازمان از یک سال پیش برنامه های متعددی را در حوزه های سه گانه فعالیت خود به ویژه در حوزه گردشگری با لحاظ نمودن منویات رهبری طراحی و پیگیری کرده است.
در حال حاضر می توان حوزه گردشگری را یکی از ظرفیت های آماده و عظیم کشور برای تحقق اقتصاد مقاومتی دانست. همان گونه که در پیام نوروزی مقام معظم رهبری بر اشتغال و رفع بیکاری، تحرک و رونق اقتصادی، مقابله با رکود تاکید شده ، توسعه گردشگری نه تنها بستر مناسبی برای پاسخ به تمامی این موارد است، بلکه با توجه به ماهیت پایدار آن ، می تواند موجب مقاوم شدن و استحکام بدنه اقتصاد کشور شود.
خوشبختانه در برنامه ششم توسعه، گردشگری به عنوان یکی از 8 محور اصلی شناخته شده و امروز این صنعت مورد تاکید و تمرکز تمامی مسئولین عالی رتبه کشور است. برای اولین بار در تاریخ کشور، تمامی مسئولین کشور، مقام معظم رهبری، رئیس جمهور، وزرا و سران دو قوه به این نتیجه رسیده اند که باید از حوزه گردشگری که ما از آن به عنوان گنج پنهان یاد می کنیم، استفاده مطلوبتری شود، و در واقع گردشگری می تواند یکی از مهم ترین محورها برای شکوفایی اقتصاد ایران باشد.
هر چند توسعه شاخص های حوزه گردشگری در کشور گویای شکل گیری یک موج عظیم در این زمینه است اما باید اذعان کرد رویدادهای شیرین در حوزه میراث فرهنگی و صنایع دستی نیز کمتر از حوزه گردشگری نبوده است.
نهادینه شدن صیانت از میراث فرهنگی و گسترش همکاری مردم و دستگاه های مختلف در این زمینه، مشارکت گسترده مردم و بخش خصوصی در احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی، رشد روند ثبت آثار و از همه خوشحال کننده تر بازگشت گنجینه های فرهنگی به کشور، تنها بخشی از دستاوردهای ارزنده سه ساله دولت یازدهم در بخش میراث فرهنگی است.در این زمینه 19 اردیبهشت ماه چهارمین گنجینه تاریخی خارج شده از ایران که در آمریکا نگهداری می شد از سوی وزارت امور خارجه به موزه ملی کشورمان تحویل داده شد و موفقیت دیگری در سایه توسعه همکاری های بین المللی دولت یازدهم رقم خورد. اولین محموله تاریخی شامل 349 قلم شی باستانی متعلق به منطقه خوروین در دی ماه 1393 بعد از چند دهه دعوای حقوقی، از بلژیک به ایران بازگردانده شد. دومین محموله ارزشمند تاریخی؛ حاوی ۱۰۸ شیء تاریخی منطقه چغامیش از سوی مؤسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو در اردیبهشت 94 به مسئولان سازمان میراث فرهنگی تحویل داده شد. سومین محموله اشیا تاریخی ایران نیز شامل 30 قطعه از اشیا و آثار فرهنگی متعلق به دوران قبل و پس از اسلام بود که توسط دولت ایتالیا تحویل سفارت ایران در رم شد. اکنون نیز تحویل 73 قلم شی تاریخی با ارزش از سوی آمریکا به ایران، نشان از تشدید روند بازگشت اشیا تاریخی به کشورمان دارد. موفقیت کشورمان در بازپس گیری گنجینه های تاریخی خارج شده از ایران طی 2 سال اخیر بیانگر شکل گیری \" نهضت بازگشت گنجینه های میراث فرهنگی\" در دولت یازدهم است ؛ اتفاقی ارزنده که از مسیر دیپلماسی اعتماد رخ داده است. بدون شک یکی از مهم ترین دلایل این روند، بهبود تعامل دیپلماتیک کشورمان با جهان و هم افزایی اعتماد در این عرصه بوده است. در واقع امروز جمهوری اسلامی ایران علاوه بر موفقیت های روز افزون در زمینه های مختلف از جمله موفقیت در مذاکرات هسته ای به موفقیت دیگری در عرصه بینالمللی در زمینه بازپس گیری اموال فرهنگی قاچاق و مسروقه که بهطور غیرقانونی از کشور خارج شده اند دست یافته و این موفقیت ها دستاورد جدید و بی سابقه در دوران ریاست جمهوری دکتر روحانی محسوب و بسیار قابل تامل است. چنین رویدادهای بزرگی تنها در سایه توسعه همکاری های بین المللی اتفاق می افتد و بیانگر آن است که دولت تدبیر و امید به سطح ارزنده ای از دیپلماسی و تعامل بین المللی رسیده است. تاکنون سابقه نداشته است که سازمان میراث فرهنگی به نمایندگی از دولت موفق شود این تعداد مجموعه های تاریخی و فرهنگی را با فاصله های چندماهه به کشور بازگرداند. این روند مثبت و امیدوار کننده نشان از اثربخشی رایزنی های بین المللی دولتمردان کشورمان و افزایش چشم گیر و بی سابقه اعتماد جهانی به دولت ایران دارد. ثبت جهانی سه اثر شهر سوخته زابل، منظر فرهنگی میمند و شهر شوش در یونسکو که تعداد آثار ثبت شده ایران به عنوان میراث جهانی را به 19 اثر رسانده نیز از دیگر دستاوردهای دولت در این زمینه است. راه اندازی موزه دوران اسلامی موزه ملی ایران پس از ده سال و موزه خراسان دو سال زودتر از موعد مقرر و دهها موزه دیگر دولتی و شخصی نیز کارنامه قابل بحثی در فرایند حفظ و حراست از میراث فرهنگی کشور می باشد.
در حوزه صنایع دستی نیز خوشبختانه شاهد رشد شاخص های اشتغال، تولید، فروش و صادرات هستیم و حضور صنایع دستی ایران در نمایشگاه های بین المللی نیز با اقبال گسترده ای رویر شده است.
رشد ۱۸ درصدی صادرات صنایع دستی ، رشد 60 درصدی فروش صنایع دستی در داخل کشور، انتخاب شهرهای تبریز و اصفهان به عنوان شهرهای جهانی صنایع دستی و فرش ، برگزاری بیش از 550 بازارچه صنایع دستی در سراسر کشور، گردش صد ها میلیارد تومانی غرفه های صنایع دستی، اعطای نشان ملی به یک هزار و 100 اثر صنایع دستی تنها در سال 94 ، برگزاری نمایشگاه های بین المللی و حضور موثر در نمایشگاه های ملی و بین المللی ، فعالیت 190 فروشگاه مجازی در حوزه صنایع دستی و رشد 88 درصدی تخصیص اعتبارات، همه و همه نشان از شکل گیری یک نهضت بزرگ در حوزه صنایع دستی دارد.
آنچه گفته شد تصویری اجمالی از رخدادهای حوزه های سه گانه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی در سه سال عمر پربار دولت یازدهم بود تا خوانندگان این نوشتار ، خود حدیث مفصل بخوانند از این مجمل.
24 خرداد درهای اعتماد ملت به روی دیپلماسی اعتدال گشوده شد و جهان نیز باردیگر به لبخند ایران سلام داد. به امید استمرار این روزهای روشن و خجسته.
معاون رییس جمهور و
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
انتهای پیام/