به گزارش روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي، حسين زارع صفت با بيان اين مطلب افزود: خوشبختانه بنا به پیشنهاد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی و تصویب کمیته ثبت میراث ناملموس (معنوی) کشور، مراسم و آئینهای عاشورایی استان در این فهرست به ثبت رسیده است.
وي گفت: گستره خراسان با توجه به ماهیت مذهبی و دینی آن بهویژه وجود مضجع متبرک حضرت رضا (ع) که سالیانه پذیرای میلیونها زائر داخلی و خارجی است، یکی از کانونهای برگزاری مراسم و آئینهای عاشورایی در کشور است که با وجود 27 شهرستان در این استان، تعدد و گوناگونی این مراسم را ایجاب مینماید.
زارع صفت گفت: آنچه برای ثبت یک مراسم مذهبی و آئین عاشورایی در فهرست میراث ناملموس (معنوی) کشور مورد نیاز میباشد، گذشت حداقل سه نسل از آن و اجرای مراسم مذکور در حال حاضر میباشد که با تلاش کارشناسان معاونت میراث فرهنگی سه اثر معنوی در این قالب شناسایی و مستندسازی گردید و پس از طرح در کمیته ثبت میراث ناملموس با نظر جمعی داوران کمیته به ثبت رسید.
این مقام مسئول افزود: از جمله این میراث ناملموس ثبت شده، مراسم چادرپوشان حسینیه قنادها سبزوار بوده است که به لحاظ تاریخی اولین مراسم چادرپوشان یا خیمهپوش در عصر قاجار و در تکیه دولت کاخ گلستان تهران وجود داشته و در حال حاضر نیز در حسینیه فهادان یزد انجام میشود. بنابراین چادرپوشان حسینیه قنادها تنها مکانی در استان است که مراسم مذکور در آن اجرا میشود. چادر مذهبی این حسینیه نیز به لحاظ عنصر میراثی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و قابل ثبت در فهرست میراث منقول میباشد.
زارع صفت گفت: یکی دیگر از این آئینهای عاشورایی؛ مراسم حسن و حسین بیدخت گناباد است که با شیوهای منحصر به فرد در اجرای دایرهوار، چاووشیخوانی میاندار و حرکات پا و دست عزاداران همراه است و با وجود اسناد و مدارک ارائه شده در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.
وی در ادامه افزود: همچنین مرثیهخوانی عاشورایی مند در شهرستان گناباد نیز به دلیل وجود ترکیبی موزون و هماهنگ در اجرای این مرثیه که از ترجیعبند محتشم کاشانی، دیوان عبدالجواد جودی خراسانی و از خزائن الشعار اقتباس گردیده به لحاظ ریشهدار بودن و اصالت و هویت مذهبی در این فهرست قرار گرفت.
وي در پایان اظهار داشت: بخشی از عرصه میراث ناملموس به مثابه گنجینه ای از آداب و رسوم اجتماعی و آئین هاست که موضوعاتی از مجموع آنها در گروه مذهبی قرار می گیرد و هدف از ثبت آنها افزون بر صیانت از این میراث انتقال این ارزشها بدون ایجاد بدعت، به نسل های آینده است.
خاطر نشان میشود که از مجموع 76 میراث ناملموس ثبت شده استان خراسان رضوی 17 موضوع در شمار مراسم و آئینهای عاشورایی شناخته شده است.
انتهای پیام/