همزمان با سالروز ولادت با سعادت ثامن الحجج حضرت علی بن موسی الرضا (ع)، مراسم شب شعر رضوی با حضور محمد علی حضرتی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین، امیری مقدم مسئول بسیج هنرمندان و جمعی از شاعران آیینی استان در محوطه باغ کاخ موزه چهلستون قزوین برگزار گردید .

در این مراسم که به همت سازمان بسیج هنرمندان و مشارکت و همراهی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد، محمد علی حضرتی با تاکید بر شان ادبی امام هشتم و وجوه معنوی و ولایی شخصیت این امام بزرگوار گفت: نام مبارک امام رضا (ع) با تاریخ شعر گره خورده است و شاعران بسیاری چون دعبل خزاعی، شاعر بزرگ اهل بیت در مدح این امام بزرگوار و اعتراض به سفاکی ها و جنایات خلفای عباسی شعر سروده اند.
حضرتی تصریح کرد: کلام رضوی یک کلام فاخر است و ائمه ما نیز سخن سنج و شعرشناس بودند و کلام فاخر و ممتاز را از سروده‌های معمولی و دست خورده تشخیص می‌دادند. همان طور که امیر المومنین حضرت علی (ع) امیر کلام لقب گرفته اند، فرزندان ایشان نیز از این ویژگی برخوردار بودند، خطبه های حضرت سیدالشهداء از مدینه تا کربلا نمونه تمام و کمال فصاحت و بلاغت بوده و حتی رجزهایی که اصحاب حضرت در روز عاشورا می‌خواندند نیز از این ویژگی برخوردار است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در خصوص پیشینه اشعار فارسی سروده شده در مدح امام هشتم اظهار داشت: در پیشینه اشعار فارسی که در مدح امام رضا (ع) سروده شده باید به این نکته توجه کرد که بسیاری از اشعار شاعرانی که در ستایش خاندان پیامبر تا قرن هشتم هجری به شاعری می‎پرداختند، از بین رفته است چراکه فضای سخت سیاسی حاکم بر آن روزگار اجازه نمی‎داد که شعر شاعران انتشار یابد.  
این مقام مسئول به نقل از عبدالجلیل قزوینی رازی نویسنده برجسته و نامدار سده ششم هجری افزود: بسیاری از شاعران شیعی جان خود را در کف می‎گرفتند تا اشعار خود را به مردم انتقال داده و از باورهای خود با شعر دفاع نمایند، شاعرانی چون کمیت و دعبل از جمله کسانی بودند که با شعر خود داغ به دوش می‌کشیدند و هر لحظه به خاطر باورشان در معرض جان باختن بودند.
حضرتی با اشاره به آثار برجسته‎ای که در زبان فارسی در ستایش خاندان پیامبر به ویژه وجود مقدس امام رضا (ع) سروده شده ابراز داشت: قصیده ای بلند و بسیار زیبا ازسنایی حکیم شوریده غزنه به عنوان قدیمی ترین شعر فارسی در مدح امام رضا (ع) در دست است که در آن به ستایش امام هشتم و ویژگی‌های مدفن و آرامگاه ایشان پرداخته است.
وی افزود: پس از سنایی و با اوج گیری شعر شیعی در قرن هفتم و هشتم هجری شاعران بسیاری به این حوزه ورود کرده اند، که بسیاری از آنها مانند شاعر برجسته قزوینی حمد الله مستوفی علی رغم داشتن مذهب تسنن، ستایشگر امام هشتم هستند.
مدیر کل میراث فرهنگی قزوین در ادامه تصریح کرد: شعر رضوی فرازهای مهمی دارد که یکی از آنها ناصر بخارایی و دیگری عصمت بخارایی هستند که علی رغم اینکه هر دو دارای مذهب اهل سنت اند، شعرشان در مدح و ستایش امام هشتم بی نظیر است که شاعران آیینی و ولایی ما باید در سرودن اشعار خود به این ریشه ها مراجعه کنند.
این مقام مسئول در پایان از آمادگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین برای میزبانی برنامه های شعر آیینی در محوطه چهلستون و عالی قاپو خبر داد و یادآور شد: جنبه های معنایی و معنوی که ولایت تام امام هشتم است در اشعار شاعران معاصر ما کمتر مورد توجه واقع شده که باید با آسیب شناسی و بازنگری آنها شعری در شان مقام ایشان سروده شود.
 
 
 

انتهای پیام/

کد خبر 1395052817