حفاظت و مرمت بافته رشتی‌دوزی موزه‌ای در سعدآباد

حفاظت و مرمت بافته رشتی‌دوزی از مخزن صنایع‌دستی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد در کارگاه و آزمایشگاه حفاظت و مرمت سعد آباد آغاز شد.

به‌گزارش میراث آریا به‌نقل از روابط‌عمومی سعدآباد، این اثر به ابعاد 152*240 سانتی‌متر و دارای نقوش هندسی، انتزاعی گیاهی شامل بته‌جقه، ترنج، گل شش‌پر و... با رنگ‌های گرم قرمز، سبز، سرمه‌ای، قهوه‌ای و... است که دارای آسیب‌های مختلف از جمله آسیب‌های مختلف بیولوژیک اعم از آلودگی‌های قارچی و پارگی‌های حاصل از بیدخوردگی در بخش الیاف کراتینی، آثار لک‌، دوده و چرکی و آسیب‌های حاصل از برچسب‌های قدیمی نامناسب و... است.

پروژه حفاظت و مرمت این اثر شامل مطالعات میکروسکوپی و آزمایشگاهی، شناسایی الیاف، تست جابه‌جایی رنگ و آلودگی‌های قارچی و عملیات حفاظت و مرمت آن شامل غبار‌روبی وکیومی با مکش غیر آسیب‌رسان، پاک‌سازی، شست‌وشو، وصالی، ساپورت‌دهی بخش کمبود همراه با الیاف‌گذاری و موزون‌سازی الیافی همراه با لحاظ حفاظت پیشگیرانه است.

رشتی‌دوزی یکی از رودوزی‌های سنتی ایران و از صنایع‌دستی شهر رشت است که در فهرست آثار ملی ایران، میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) به ثبت رسیده‌ است.

رشتی‌دوزی به سه روش ساده، برجسته و معرق دوخته می‌شود و طی آن زمینه پارچه به وسیله نخ‌های ابریشمین رنگین به گونه‌ای بسیار زیبا و چشم‌نواز تزئین می‌شود. کاربرد این هنر از دیرباز تاکنون شامل پرده، فرش، پوشش زین، سجاده، روکش مقابر بزرگان، کلاه، لباس، رومیزی و روتختی است.

داده‌های باستان‌شناسی حاکی از سابقه تاریخی رشتی‌دوزی در منطقه گیلان است و در کشف‌های باستان‌شناسی در لولمان گیلان قطعاتی از ملیله‌دوزی و قلاب‌دوزی بدست آمده که پژوهشگران آن را متعلق به دوره هخامنشیان می‌دانند. قدیمی‌ترین نمونه‌های رشتی‌دوزی جدا از مجموعه‌های خصوصی، در موزه آستان قدس رضوی و موزه هنرهای تزئینی نگهداری می‌شود.

انتهای پیام/

کد خبر 1395121112

برچسب‌ها