بهگزارش میراث آریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان رضوی، محمدجعفر یاحقی اظهار کرد: «پژوهشهای مهمی درباره شاهنامه از منظر دیگر علوم انسانی مرتبط انجام شده و خوشحالم که در حوزههای غیرادبی هم به شاهنامه توجه میشود؛ جالب است که برنده سالِ قبل مسابقه شاهنامه، دانشجویی از رشته علوم سیاسی بوده است.»
او افزود: «کلیت و اصولی در شاهنامه هست که باید بهروز شود و وظیفه معلم ادبی و رابطان فرهنگی همین است. کشف ماهیت فکری گذشتگان و بازسازی آن برای امروز مهم است.»
این پژوهشگر و استاد ادبیات فارسی، با بیان اینکه فرهنگ ایرانی در شاهنامه بهشکل مبسوط مشخص است، افزود: «حتی با نگرشهای امروزی میتوان به شاهنامه نگاه کرد و نتایج خوبی گرفت.»
یاحقی بر پژوهش شاهنامه از منظر حکومتداری تأکید کرد و گفت: «شاهنامه سرگذشت دولتداریِ مردم ایران از زمان کیومرث است؛ بهتدریج که زندگی بشر کاملتر میشود، مسائل مختلف اجتماعی بیشتری مطرح میشود و با کشف ابزار و پیشرفت تمدن، ابعاد هویت قومی و ایرانی جلوتر میرود.»
استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: «هدف شاهنامه ایرانمحوری و اصالت دادن به فرهنگ اهورایی است. تقویت ارزشهای متعالی و مبارزه با تباهی و اهریمنخویی وظیفهای است که شاهنامه در پی آن است.»
او افزود: «شاهنامه شامل جغرافیای وسیعی میشود. بازآفرینی خیلی از مسائل شاهنامه در بخش روابط فردی و گروهی و طبقاتی امکانپذیر است و چهبسا میشود از آن در برنامهریزی امروزی استفاده کرد. گاهی در شاهنامه مسائل روز بهصورت دقیق مطرح شده است.»
یاحقی در تبیین قوانین برپایی حکومت از منظر شاهنامه گفت: «شاهنامه میگوید اگر پادشاهی براساس عدالت رفتار نکند معزول است و همراهی اهورایی دیگر با او نیست. پادشاه موظف به رعایت قوانین است و نباید از آن خارج شود.»
استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: «در مقام معلم ادبیات به بخشهای ادبی شاهنامه میپردازم، اما باید میدان باز باشد تا دیگر پژوهشگران هم نتایج علمی خودشان را بیان کنند. خیلی از مواردی که تصور میشود وارداتی است ریشهاش در شاهنامه موجود است.»
انتهای پیام/