نوروزگاه‌ها از یکم تا دوازدهم فرودین فعال‌اند

آخرین نشست خبری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در سال 1395، امروز سه‌شنبه 24 اسفند، با موضوع «نوروزگاه‌ها و جشن جهانی نوروز» برگزار شد.

به‌گزارش خبرنگار میراث آریا، سمیع‌الله حسینی‌مکارم رئیس شورای سیاست‌گذاری نوروز سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در این نشست که عصر امروز در سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری برگزار شد، گفت: «نوروز میراث معنوی ایرانیان است و می‌توان به‌قاطعیت گفت که کهن‌ترین میراث معنوی بشر است که تابه‌امروز اجرا شده است.»

او افزود: «ما افتخار می‌کنیم که ایرانیان نوروز را ابداع کرده‌اند. البته تصور من بر این است که نوروز چون درخت کهنسالی است که ریشه در اعماق این کشور دارد و شاید چندهزار سال است که نوروز را جشن می‌گیرند.»

رئیس شورای سیاست‌گذاری نوروز سازمان میراث‌فرهنگی یادآور شد: «کتیبه‌های تخت‌جمشید نشان می‌دهد که ایرانیان مراسم جامع و کاملی از نوروز برگزار می‌کردند و نوروز به‌دلیل ظرفیت‌ها و کارکردهای گسترده‌اش ایجاب می‌کند که همه مردم، سیاست‌گذاران، سیاست‌مداران، هنرمندان و... از آن حفاظت کنند.»

او بیان کرد: «براساس وظایف ذاتی باید از میراث ملموس و ناملموس پاسداری کرد و به معرفی این میراث پرداخت. امسال به‌همت معاونت سازمان میراث‌فرهنگی و اداره‌کل ثبت آثار میراث معنوی، با مدیریت و محوریت سازمان، پرونده نوروز تشکیل و تنظیم شد و با حضور 12 کشور به‌ثبت رسید و ما به همین دلیل وظیفه داریم اقدامات پاسدارانه داشته باشیم. آنچه اهمیت دارد کارکردهای نوروز و ابعاد آن در بخش‌های اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی است.»

حسینی مکارم تصریح کرد: «امروز وظیفه داریم آیین‌های محلی و منطقه‌ای را مجدداً احیا کنیم و یکی از راه‌کارهای ترویج، شناسایی و انتقال فرهنگ نوروز به نسل‌های جدید برپایی همین نوروزگاه است که ذاتاً به مکان‌هایی اطلاق می‌شود که آیین‌های نوروزی هر منطقه و هر محل در آنجا اجرا می‌شوند و به‌نمایش درمی‌آیند. عموماً مخاطبان آیین‌های نوروزی در هر منطقه بومیان و مردم آن بخش و همچنین مسافران هستند.»

او خاطرنشان کرد‌: «نوروزگاه به‌معنای زمان و مکانی است که آیین‌های نوروزی در آنجا اجرا می‌شود. ما در بحث نوروزگاه سال گذشته 12 مرکز در استان‌ها داشتیم و امسال این میزان به کل استان‌های کشور گسترش یافته است. امسال قرار شد در کل کشور، دست‌کم در مرکز هر استان، یک نوروزگاه داشته باشیم. ضمن اینکه در شهرهای بزرگی چون اصفهان و تبریز نوروزگاه‌های متعددی ایجاد کنیم. اولویت اول در نوروزگاه‌ها پایگاه‌های جهانی هستند، به‌دلیل اینکه اکثر مسافران در سفرها قطعاً به چنین مکان‌هایی سر می‌زنند.»

رئیس شورای سیاست‌گذاری نوروز سازمان میراث‌فرهنگی تأکید کرد: «شروع فعالیت نوروزگاه‌ها از یکم فروردین است و تا دوازدهم فروردین در کل کشور ادامه خواهد داشت. برنامه‌های هر نوروزگاه با ابتکار استان‌ها اجرا می‌شوند و در هر استان قطعاً آیین‌های ویژه‌ای برای مسافران نوروزی به‌نمایش درمی‌آیند، و این بدان معناست که این پایگاه‌ها برای مسافران و بومیان قابل‌استفاده است.»

او ادامه داد: «ترکیبی که ما پیشنهاد کرده‌ایم این است که نمایشگاه ‌عکسی از مسائل روز داشته باشیم که بخشی از آن نوروز ملل است که از پرونده نوروز گرفته شده. بخش دیگر این نمایشگاه‌ها به عکس پایگاه‌های جهانی، صنایع‌دستی، شیرینی‌ها و غذاها، سوغات محلی و نمایشگاهی از چگونگی برگزاری جشن نوروز در کاخ گلستان اختصاص دارد.»

حسینی‌مکارم با اعلام اینکه یکی از شعارهای امسال «نوروز، میراث صلح» است تشریح کرد: «چون نوروز از ابعاد مختلف در صلح جهانی و بر روستا و شهر و نیز در سطح ملی و بین‌المللی تأثیر فراوانی دارد، این شعار را برای امسال درنظر گرفته‌ایم. برای مثال، داعش به‌عنوان غده سرطانی به‌دلیل برداشت‌های غلط اقتصادی و فرهنگی به تهدیدی برای جهان تبدیل شده، درحالی‌که ما ایرانیان درعینِ گوناگونی زبان‌ها و قومیت‌هایمان توانسته‌ایم با نوروز به هم‌زیستی مسالمت‌آمیز برسیم که این خود دلیل آن است که ”نوروز، میراث صلح“ است.»

او تأکید کرد: «امسال بحث پیوند فرنگ و طبیعت را مطرح کردیم، چراکه برای بشر دو عامل محیط زیست و میراث فرهنگی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.»

حسینی‌مکارم در پایان تصریح کرد: «سال گذشته هفت عنوان کتاب مرتبط با موضوع نوروز به‌چاپ رسید. امسال نیز رقم این کتاب‌ها پنج عنوان است که چهار عنوان از آن‌ها را پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری چاپ می‌کند.»

انتهای پیام/

کد خبر 139512245

برچسب‌ها