بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان، محسن جاوری مدیر میراثفرهنگی شهرستان کاشان گفت: «این شهرستان سرشار از نمادها و نشانههای عزاداری است. در باور و عقاید مردمان این حوزه فرهنگی نخل نمودی از تابوت و محفه امام حسین (ع) است که بعضی از اهالی مطلع، سابقه پیدايش نخل در این منطقه را به عصر صفویه نسبت میدهند.»
او افزود: «هرکدام از روستاهای علوی و خاوه نخل خاص خود را دارند که نخل روستای علوی در صحن بقعه سلطان محمود و نخل روستای خاوه در صحن بقعه و بارگاه سلطان علیابن محمدباقر (ع) نگهداری میشود. یکی از دلایلی که نخل آبادی خاوه در این بقعه نگهداری میشود این است که مراسم روز عاشورا را حد فاصل این بقعه تا بقعه شاهزاده حسین باریکرسف برگزار میکنند.»
جاوری ادامه داد: «از طرفی چون در واقعه جنگ و نبرد حضرت سلطان علی با دشمنان و نیز شهادت و غسل و دفن آن حضرت نقش داشتهاند این بقعه را پایگاهی برای برگزاری آیین مذهبی خود میدانند. اهالی روستای علوی نخل خود را به حضرت زینب (ع) و اهالی خاوه نخل شان را به امام حسین (ع) نسبت میدهند. در شب عاشورا متولیان، نخل را با پارچههای رنگارنگ و پوشش مشکی تزئین میکنند.»
او خاطرنشان کرد: «در صبح روز عاشورا دسته عزادار روستای باریکرسف به روستای علوی میآیند و همراه با دسته عزادار علوی نخل را به بقعه سلطان علی میبرند و در برپایی مراسم عزاداری با هیئت خاوه همراه میشوند تا اینکه نخل خاوه و نخل علوی همراه با هیئتهای عزاداری به سمت بقعه شاهزاده حسین واقع در روستای باریکرسف که در فاصله 800 متری قرار دارد میبرند. پس از مراسم عزاداری، بازمیگردند و در مقابل بقعه امامزاده زید که در بین راه بقعه سلطان علی و بقعه شاهزاده حسین قرار دارد از یکدیگر وداع میکنند، که این اوج هیجان این آیین است.»
در مراسم رونمائی از ثبت این دو اثر میراث ناملموس کاشان، از چند تن از پیرغلامان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) نیز با اهدای لوح تجلیل شد.
آیین وداع نخلهای روستاهای علوی و خاوه اردهال در سیزدهم مهرسال 95 در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور ثبت شد، که با این وصف 15 رویداد فرهنگی کاشان در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده که از این تعداد 2 اثر در حافظه یونسکو ماندگار شده است.
انتهای پیام/