رشد 40 درصدی‌ ورود گردشگران اروپایی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی در فضای پسابرجام

حوزه گردشگری کشور در سایه فضای پسابرجام موفق به ثبت افزایش میانگین 40 درصدی گردشگران اروپایی در نیمه اول سال 1395 نسبت به زمان مشابه در سال 1394 شد.

 به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنعت گردشگری کشور یکی از حوزه‌هایی است که بیشترین ضربات را از نظام تحریم‌های علیه ایران تحمل کرد؛ حال آن‌که در فضای پسابرجام به‌واسطه اقدامات انجام‌شده نه‌تنها از بار این ضربات کاسته شده، بلکه شاخص‌های این صنعت در مسیر رشد هرچه سریع‌تر قرار گرفته است.

در واقع، صنعت گردشگری یکی از حوزه‌هایی است که به‌واسطه اقدامات انجام‌شده، بیشترین تأثیرات مثبت ممکن را از دستاورد برجام پذیرا بوده است. در این میان، افزایش تعداد گردشگران تنها گوشه‌ای از این نتایج مثبت است. حال آن‌که زمانی که بحث اقتصادی گردشگری به‌میان می‌آید، اهمیت هرچه بیشتر دستاوردهای سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از قبال این صنعت در پسابرجام آشکار می‌شود.

افزایش تعداد گردشگران در پسابرجام

در وهله نخست باید به این موضوع اشاره کرد که پس از حصول و عملی شدن برجام در سال 1394، تأثیر آن بر این روند تنها در ماه‌های پس از آن مشخص شد و صنعت گردشگری کشور پذیرای رشد متوسط حدود 3 درصدی گردشگر در سال 1394 نسبت به سال 1393 بود.

این در حالی است که با گذشت زمان بیشتر از برجام و به‌واسطه اقدامات انجام‌گرفته مبنی بر معرفی ایران به‌عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری جهان، تنها تعداد گردشگران اروپایی کشور در نیمه اول سال 1395 نسبت به زمان مشابه در سال 1394 به‌طور متوسط شاهد رشد 40 درصدی بوده است.

بر این اساس، طبق آمار ارائه‌شده از سوی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور، در نیمه اول سال 1395، تعداد 117هزار و 619 گردشگر وارد کشور شده‌اند که این تعداد در مدت مشابه سال 1394 معادل 87هزار و 314 گردشگر بوده است.

در این میان، کشور فرانسه با افزایش چشمگیر 1/104 درصدی گردشگران خود به ایران در این بازه زمانی، بیشترین سهم را در افزایش درصد گردشگران اروپایی به مقصد ایران در پسابرجام داشته است. جمهوری چک و هلند نیز به ترتیب با 4/53 درصد و 3/43 درصد، در رتبه‌بندی در شاخص افزایش گردشگر خود به مقصد ایران در این بازه زمانی قرار دارند.

رشد گردشگری ایران از کشورهای اروپایی در دوره پسابرجام در حالی رخ داد که با وجود برداشته شدن تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران، این گردشگران هنوز از سوی جامعه غربی با مشکلاتی روبه‌رو بودند. از جمله این مشکلات می‌توان به این مورد اشاره کرد که کنگره ایالات متحده در مصوبه پس از برجام خود اعلام کرد که شهروندان 38 کشور جهان که می‌توانستند پیش از آن بدون اخذ روادید به آمریکا سفر کنند، در صورت سفر به ایران حتی به‌عنوان گردشگر، برای سفر به آمریکا باید روادید اخذ کنند.

با وجود محدودیت‌های این‌چنینی، سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور موفق شد در سایه فضای ایجادشده به‌واسطه برجام، در نیمه‌ اول سال 1395 پذیرای این تعداد از گردشگران اروپایی باشد که چنان‌چه گفته شد، رشد میانگین 40 درصدی گردشگران اروپایی به ایران نسبت به زمان مشابه سال 1394 را نشان می‌دهد.

رشد تمایل به سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری

به‌دنبال حصول برجام و برداشته شدن مانع تحریم‌ها، هیئت‌های اقتصادی بسیاری در حوزه‌های متعدد عازم ایران شدند که در میان آنها هیئت‌های خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری و تقویت تعاملات گردشگری با جمهوری اسلامی نیز حضور داشتند. از این منظر، به‌واسطه رفع موانع قانونی تحریم‌ها، تعداد این هیئت‌ها رشد چشمگیری نسبت به پیش از آن داشت و تنها در مقطع زمانی پسابرجام، تعداد 24 ملاقات هیئت‌های خارجی در سطح ریاست سازمان از سوی وزرای گردشگری، سفرا و سایر مقامات ارشد کشورهای مختلف انجام شد.

فارغ از افزایش تمایل و انگیزه سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در صنعت گردشگری کشور، در دوره پسابرجام سرمایه‌گذاری‌های مختلفی در این حوزه انجام گرفته که از مهم‌ترین آنها می‌توان به افزایش سرمایه‌گذاری مبنی بر احداث هتل‌ها اشاره کرد.

در طول این مدت فرآیند احداث 124 هتل از مرحله صدور مجوز تا مراحل پایانی احداث به‌جریان افتاده است. بدین ترتیب، طی این مدت روند احداث 47 هتل پنج ستاره و 77 هتل چهار ستاره آغاز شده و با تکمیل فرآیند احداث این 124 هتل در 4 سال آینده، مشکل کمبود زیرساخت اقامتی کشور از جهات بسیاری رفع شود.

رویکرد اقتصادی در فضای پسابرجام

نباید فراموش کرد که گردشگری به‌عنوان یک صنعت، پیش از هر چیز از جنبه اقتصادی قابل اهمیت است؛ بدان معنا که ورود گردشگران به کشور باید با ورود هرچه بیشتر ارز همراه باشد.

از این منظر، فضای پسابرجام با کنار زدن تمام موانع از جمله تحریم‌ها، شرایطی را فراهم کرده که به‌واسطه آن می‌توان هرچه بیشتر بر جنبه اقتصادی گردشگری متمرکز شد.

این امر در جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی نیز محقق می‌شود، که اقدام سازمان میراث‌فرهنگی کشور مبنی بر حضور برندهای مشهور هتل‌داری و گردشگری مانند اکور فرانسه به‌عنوان سرمایه‌گذاری در بازار گردشگری ایران، یکی از مهم‌ترین نمونه‌های آن است.

اما یکی از بخش‌های مهم و سودآور آن برای کشور نیز بر گردشگران متمرکز است که ایجاد زیرساخت الکترونیک برای استفاده گردشگران از کارت مالی/اعتباری بین‌المللی و همچنین گشایش اعتبارات بین‌المللی (ال‌سی) برای طرح‌های گردشگری با اتصال به سیستم بانکی به شبکه سوئیفت، از نمونه‌های خدمات سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور برای گردشگران در سایه فضای پسابرجام است.

انتهای پیام/

کد خبر 1396012923