بهگزارش خبرنگار میراثآریا، زهرا احمدیپور معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، در نشست هماندیشی با فعالان حوزه گردشگری و سرمایهگذاران استان فارس در این بخش که شامگاه دیروز چهارشنبه 30 فروردین 96 در هتل همای شیراز برگزار شد، گفت: «خوشحالم که با چاشنی شعر و فالوده، که هر دو از نمادهای استان فارس هستند، در این جلسه حاضر شدهایم. اعتقاد دارم که بهلحاظ معنایی هر محلی باید پیامی منتقل کند و این از توانمندیهای استان فارس است که امکان انتقال این پیامها را بهواسطه نمادهای خاص خودش دارد.»
سال گذشته تخصیص بهتری در حوزه اعتبارات داشتیم
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ادامه داد: «گردشگری از سال 92 و در پیامهای انتخاباتی رئیسجمهوری بهعنوان یکی از کلیدواژهها مطرح و بهعنوان یکی از محورهای توسعه کشور تا امروز با جدیت پیگیری شده است. تمام مسئولان استانی اظهار میکنند که در دیدار با رئیسجمهوری، ایشان حتماً در مورد وضعیت گردشگری استان سؤال میکنند و میخواهند بدانند در این حوزه چه اقداماتی صورت گرفته است.»
او افزود: «انتظار فزایندهای در حوزه گردشگری بهلحاظ افزایش درآمد در این بخش، ورود گردشگران خارجی و ساخت هتل و تأسیسات گردشگری شکل گرفته است که امروز شاهدیم توسعه و رونق در این بخش با انتظارات منطبق نیست و دلیل آن هم وجود قوانین مزاحم در مسیر دریافت مجوزهای مختلف در حوزه گردشگری است؛ چراکه صدور بخشی از این مجوزها فردمحور است و باید این مسئله پیگیری و مشکلاتش حل شود.»
معاون رئیسجمهوری افزود: «کمبود منابع و اعتبارات هم بخش دیگری از مشکلات ما در این حوزه است که تمام وجوه دولت و سازمان میراثفرهنگی هم از آن متأثر است؛ اما سال گذشته تخصیص بهتری در حوزه اعتبارات داشتیم و موفق شدیم بهموقع این اعتبارات را به استانها برسانیم.»
او ادامه داد: «از دیگر مشکلاتی که در حوزه گردشگری وجود دارد ناهماهنگی بخش خصوصی و دولتی در اجرای دستورالعملهاست. دستورالعمل مربوط به وضعیت تشکلها که در ماههای پایانی حضور دکتر سلطانیفر ابلاغ شده است از همان زمان تاکنون مورداعتراض بوده، درحالیکه دیدگاههای متفاوتی حتی در بخش خصوصی در مورد این دستورالعمل وجود دارد و نظر یکسان و واحدی از این بخش در این مورد شنیده نمیشود. سازمان میراثفرهنگی بهدنبال ایجاد فرصت تعامل است. این سازمان سیاستگذار و برنامهریز است و بخش خصوصی باید نقش مجری را ایفا کند.»
سند جامع گردشگری را در سال اول توسعه ششم نهایی میکنیم
احمدیپور افزود: «تهیه سند جامع گردشگری یکی از موضوعات مهمی است که در دستورکار قرار گرفته است. ما بنا داریم در سال اول برنامه ششم توسعه این سند را نهایی کنیم؛ به همین منظور، تمام اطلاعات مربوط به مطالعات قبلی این سند را طبقهبندی کردهایم و کارگروههایی با حضور دانشگاهیان، صاحبنظران، بخش خصوصی و بدنه کارشناسی سازمان درحال مطالعه و بررسی این سند هستند. این سند ابتدا بهصورت پایلوت در چند استان اجرا میشود. همچنین در حوزه کارشناسی و تأمین منابع مالی از سازمان جهانی گردشگری برای اجرای این طرح درخواست حمایت و پشتیبانی کردهایم.»
او اضافه کرد: «همه وجوه دولت با اجرای طرح تعطیلات آخر هفته موافقاند. با اجرای این طرح میتوانیم به رونق گردشگری منطقهای امیدوار باشیم. همچنین متوازنسازی زمان سفر یکی از طرحهایی است که سازمان میراثفرهنگی و سازمان محیطزیست دنبال میکنند. در این باره ما طرح سه هفته تعطیلات زمستانی را پیشنهاد کردهایم که با توجه به آلودگی هوا در این فصل بیشازپیش به آن توجه شده است. این طرح درحالحاضر در کمیسیونهای دولت درحال بررسی است و میتواند گام بزرگی در راه استفاده از ظرفیتهای گردشگری کشور باشد.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اظهار کرد: «در برنامه ششم توسعه، گردشگری بهعنوان ”صنعت“ شناخته شده است و تمام قوانین مربوط به ”صنعت“ شامل گردشگری هم میشود. باید از این ظرفیت استفاده شود.»
او گفت: «توسعه گردشگری مورد توجه و تأکید دولت است. گردشگری، در برنامه اقتصاد مقاومتی سال 96، بهعنوان یک سرفصل دارای ردیف مشخص است و میتواند از تسهیلات اقتصادی بهرهمند شود. این برنامه تا پایان اردیبهشت به قرارگاه اقتصاد مقاومتی اعلام میشود.»
هماکنون 8300 راهنمای گردشگری مشغول فعالیتاند
معاون رئیسجمهوری همچنین در مورد راهنمایان گردشگری گفت: «موضوع مربوط به راهنمایان گردشگری در شورای اشتغال مطرح شده و صحبتهایی هم با وزیر کار داشتهام تا راهنمایی گردشگری بهعنوان شغل بهرسمیت شناخته شود؛ هماکنون 8300 نفر در این حوزه مشغول فعالیتاند، بنابراین باید از این فرصت برای ایجاد اشتغال بیشتر استفاده کرد. پس از پذیرفته شدن آن بهعنوان شغل، سایر مسائل این حوزه هم قابلپیگیری خواهند بود. معاونت گردشگری موظف شده است تا طرحی را برای این موضوع آماده کند.»
او تصریح کرد: «از استانها خواستهایم که مشخص کنند بهطور خاص در کدامیک از زمینههای گردشگری ظرفیت بیشتری برای فعالیت و رونق دارند؛ چراکه انتخاب زمینهای مشخص در حوزه گردشگری امکان سرمایهگذاری مناسب و برنامهریزی منسجم را در اختیار ما قرار میدهد.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری افزود: «طرحی در مجلس برای وزارتخانه شدن این سازمان رأی آورده است که عمدتاً این موضوع ازسوی دوستان حوزه گردشگری مطرح شده است. البته نمیدانم که آیا واقعاً این اتفاق به وضعیت گردشگری کمکی میکند یا خیر، چون بدون مطالعه مطرح شده است. بههرحال، ما در حوزه گردشگری برای سال 96 برنامهها و فعالیتهای خوبی تدارک دیدهایم. امروز فرصت خوبی برای توسعه این بخش و ایجاد رونق در آن وجود دارد، چراکه همدلی خوبی در دولت هست و میتوان از ظرفیت مجلس شورای اسلامی هم استفاده کرد تا این بخش توسعه و رونق پیدا کند.»
ما در مقام میزبان میتوانیم تأثیرگذار باشیم
او گفت: «کسانی هستند که گمان میکنند با رونق گرفتن گردشگری مشکلات بهوجود میآورد؛ این در حالی است که ما بهعنوان میزبان میتوانیم تأثیرگذار باشیم. ما با رعایت شرایط جامعه میزبان میهمان را میپذیریم و نباید خودمان را از فرصت شناختی که گردشگری در اختیارمان قرار میدهد محروم کنیم. گردشگری فرصت شناخت ظرفیتها را به ما میدهد. ما زمانی خودمان را متعلق به جایی نمیدانیم که آن مکان و محل را نمیشناسیم. گردشگری میتواند تبادلات فرهنگی را تداوم ببخشد.»
معاون رئیسجمهوری گفت: «امروز احساس بیهویتی در کشور مشاهده میشود و این در حالی است که با گردشگری میتوان اتصال به ریشههای فرهنگی را بهوجود آورد؛ چراکه رونق گرفتن این صنعت شناخت و معرفی را در پی دارد.»
او تصریح کرد: «گردشگران ورودی به ایران دیگر فقط قشر خاصی نیستند، بلکه هم از نظر سلیقه و هم از نظر سن بسیار متنوع شدهاند. باید برای این گردشگران که برای شناخت ایران میآیند، برنامه مشخصی تهیه کنیم.»
زهرا احمدیپور، در پایان سخنان خود، افزود: «استان فارس جایگاه ویژهای در حوزه گردشگری، میراثفرهنگی و صنایعدستی دارد و این جایگاه باید ارتقا یابد.»
همچنین در این نشست فعالان این عرصه به طرح مسائل و نظرات خود پرداختند.
افشین تهرانی، نایبرئیس انجمن هتلداران استان فارس، گفت: «بلاتکلیفی تمدید پروانه برای هتلهای استان یکی از موضوعاتی است که تقاضا داریم موردتوجه قرار گیرد. همچنین رشد اقامتگاههای غیرمجاز در فارس از دیگر مشکلات هتلداران استان است، که درخواست پیگیری داریم.»
تهرانی تصریح کرد: «تقاضا داریم درآمدهای حاصل از گردشگری در استان فارس برای توسعه گردشگری به همین استان تعلق گیرد.»
محمود فخری، بهنماینگی از اعضای انجمن دفاتر خدمات گردشگری، گفت: «استان فارس قطب گردشگری است، اما جایگاه آن حفظ نشده است. برای ارتقای صنعت گردشگری دولت باید حامی و یاریرسان باشد.»
فخری تصریح کرد: «شما بهعنوان متولی گردشگری باید از ما دفاع کنید. عراق یکی از بازارهای هدف دفاتر خدمات گردشگری است، اما سازمان حج و زیارت برنامه موازی با ما دارد و باید این مشکل حل شود.»
سیدعلیاصغر ظریفکار، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی شیراز، هم گفت: «تا سال 92 در برنامه بودجه بندی بود که میگفت مزایای حمایت از تولید شامل گردشگری میشود. تقاضا داریم که این موضوع دوباره پیگیری شود، اگر این مصوبه باشد اشتغال و تولید در این حوزه رونق پیدا میکند.»
رضا محبوبیزاده، از سرمایهگذاران گردشگری در شهرستان لار، نیز اظهار کرد: «پروژه منطقه گردشگری دورو بدون نیاز به تسهیلات بانکی آماده اجراست. با وجود حمایتها و پیگیریها، این پروژه در پیجوخم اداری متوقف شده است. درخواست ما این است که با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری روند صدور مجوز این منطقه نمونه گردشگری سرعت بگیرد.»
آفاق سالاری، فعال حوزه گردشگری و کارآفرین برتر استان فارس، گفت: «تقاضا دارم برای گرفتن کد سرمایهگذاری حمایت با ما مساعدت کنید.»
علیاکبر قرهپنجه، نماینده سفرهخانههای استان فارس، هم بیان کرد: «ایجاد و ادغام تشکلهای سفرهخانههای سنتی و مجتمعهای بینراهی میتواند برای پیشبرد اهداف ما در حوزه گردشگری کارساز باشد.»
قرهپنجه تصریح کرد: «حمایت از سرمایهگذاران در بخش سفرهخانههای سنتی از دیگر موضوعات این بخش است. سرمایهگذارانی هستند که تقاضا دارند که با تغییرکاربری، خانههای تاریخی قابلواگذاری را به سفرهخانه سنتی تبدیل کنند. امیدواریم این حمایت صورت بگیرد.»
محسن عوضپور، از سرمایهگذاران حوزه گردشگری استان فارس، هم گفت: «معافیت نداشتنِ حوزه گردشگری ازجمله مشکلاتی است که گریبانگیر ماست؛ تقاضا داریم در این مورد پیگیریهای لازم انجام شود.»
فرهادی، رئیس اتحادیه مهمانپذیران استان فارس، هم اظهار کرد: «این اتحادیه با ظرفیت 137 مهمانپذیر در خدمت صنعت گردشگری کشور است. بافت تاریخی فارس جزء گرانقدرترین بافتهای تاریخی است، اما مورد بیمهری قرار گرفته است.»
او گفت: «بافت تاریخی، تأسیسات فرسودهای دارد که باید به آنها رسیدگی شود. تقاضا داریم به بافت تاریخی توجه و عنایت ویژهای شود.»
انتهای پیام/