عزیمت به‌سوی هنرهای سنتی و صنایع‌دستی از منظر اشتغال

نشست اعضای کمسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب‌فرهنگی، با حضور معاون رئیس‌جمهوری و معاون صنایع‌دستی کشور، با محوریت حوزه صنایع‌دستی عصر روز گذشته 23 اردیبهشت 96 در سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری برگزار شد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، محمدحسین ایمانی‌خوشخو رئیس دانشگاه علم و فرهنگ، در این نشست که با حضور زهرا احمدی‌پور معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و بهمن نامور‌مطلق معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور برگزار شد، با اشاره به لزوم حمایت از صنایع‌دستی گفت: «وقتی سخن از حمایت است حمایت‌های مادی در اولویت نیست؛ حمایت‌های معنوی در کنار حمایت‌های مالی برای هنر اهمیت بیشتری دارد تا استعداد‌های مثبت به این شکل شکوفا شوند. اگر هنر به‌درستی حمایت شود، دیگر کمبودها را در حوزه هنر می‌توان رفع و رجوع کرد، چون هنر به‌صورت خودجوش از پسِ مشکلات برمی‌آید.»

او افزود: «نمونه بارز هنر امروز صنایع‌دستی است. در گذشته زمانی بود که دولت از هنر و صنایع‌دستی حمایت مالی و معنوی می‌کرد و زمانی هم حمایتی صورت نگرفت، اما دولت‌هایی نیز بودند که حمایت معنوی داشتند. حمایت‌های معنوی خود می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.»

ایمانی‌خوشخو، با تأکید بر ارزش منابع هنری در کشور، گفت: «منبع هنری ما ریشه‌دار است، ارزش‌افزوده زیادی دارد و شناسنامه هنری و فرهنگی کشورمان است که اگر آن را در حوزه‌های حمایتی نبینیم شاهد بی‌توجهی به آن خواهیم بود. کشورهای دیگر از هنرهایی که شاید مربوط به کشورشان نباشد حمایت می‌کنند. ما که هنر و صنایع‌دستی بخشی از فرهنگ کشورمان است، پس باید بیش‌ازپیش به آن توجه کنیم تا روزبه‌روز شاهد جوشش فرهنگ و هنر کشورمان باشد.»

او ادامه داد: «هنرها رشته‌هایی به‌هم‌بافته است که فاصله‌ای میانشان نیست و همواره همراه هم‌اند که با توجه به آن می‌توانند بسیار به رشد فرهنگ کشور کمک کنند تا روزی نشود که صنعت جای هنر را بگیرد. باید هنر جایگاه بالای خود را در کشور حفظ کند. در حوزه هنرهای سنتی اگر روح حاکم هنر باشد یقیناً اقتصاد آن هم هنری خواهد شد.»

مجتبی آقایی، یکی از اعضای این کمیسیون، در ادامه یادآور شد: «یکی از فرصت‌های اصلی کشور ما مزیت فرهنگی است که می‌تواند موتور فرهنگی کشور باشد و محیط‌زیست ما را نیز حفظ کند.»

او افزود: «اما متأسفانه این اصل و مزیت در میان اهالی فرهنگ و هنرمان هم مغفول بوده و بیشتر به صنایع سخت یا صنایع نرمی پرداخته می‌شود که تولید پول صرف دارند، و به دیگر جنبه‌ها ازجمله محیط‌زیست و فرهنگ کم‌توجهی می‌شود. با حفظ آثار هنری می‌توانیم روح لطیف انقلاب‌اسلامی را به همگان نشان دهیم.»

این عضو کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: «باید در برنامه ششم توسعه به بندهایی که در حوزه فرهنگ و هنر و صنایع‌دستی آمده بیش‌ازپیش توجه کنیم.»

دانشجویان ما باید واحدهایی در زمینه آشنا‌سازی با هنر و فرهنگ کشورمان بگذرانند
محمدعلی خبری، یکی دیگر از اعضای این کمیسیون، در بخش دیگری از این نشست گفت: «یکی از مشکلات حوزه صنایع‌دستی این است که تازه‌واردان دانشگاهی آشنایی مناسبی با این حوزه، آیین‌ها و سنن و حتی هنرها و صنایع‌دستی کشور ندارند. دانشجویان ما باید واحدهایی در زمینه آشنا‌سازی با هنر و فرهنگ کشورمان بگذرانند.»

او افزود: «باید مشخص شود که اگر در مورد هنر صحبت می‌کنیم آیا در مورد هنر و فرهنگ غرب است یا در مورد هنر و صنایع‌دستی اصیل کشورمان. باید فکری کرد تا مردم و جوانان ما با ریشه‌های فرهنگی‌وهنری خود آشتی کنند و در منازل و محیط زندگیشان به این فرهنگ خو بگیرند.»

خبری همچنین ادامه داد: «هنرمند در گذشته ما آشکار‌سازی نهان بوده است و بر همین اساس هنرش ارزشمند می‌شد اما اگر آشکار‌سازی نهان نداشته باشیم و فقط کپی‌برداری و نمونه‌سازی باشد دیگر ارزشمند نخواهد بود.»

خبری در زمینه تولید انبوه صنعتی نیز گفت: «این امر موجب کاهش ارزش آثار هنری می‌شود که در این حوزه باید تجدیدنظر کرد. در تولید انبوه صنعتی چندین چیز موجب به‌وجود آمدن یک محصول می‌شود. اما در تولید انبوه سنتی این اتفاق نمی‌افتد و انحصاری در آن وجود ندارد و هنرمند آمیخته با روح و جان خود اثری منحصربه‌فرد تولید می‌کند. پس مکانیزم انبوه صنعتی را نباید در تولید انبوه سنتی وارد کرد تا در راه یونیک بودن محصولات مانعی ایجاد نشود.»

او اضافه کرد: «دنیای الکترونیک بیش از هر چیز می‌تواند به هنر و صنایع‌دستی ما کمک کند که اگر افراد را در این زمینه راهنمایی کنیم، همه افراد می‌توانند مولد و مبلغ صنایع‌دستی باشند.»

رحمت امینی نیز در ادامه گفت: «جایگاه فرهنگ و هنر تا‌کنون جایگاهی تزیینی و تفننی و سرگرم‌کننده بوده است که در اصل نباید این‌گونه باشد. باید راهکاری جست که به همه رشته‌ها و حوزه‌ها برای اشتغال در کشور توجه شود. باید به حوزه صنایع‌دستی هم برای ایجاد اشتغال در کشور توجه بیشتری شود.»

او افزود: «امروز سخن از اشتغال زیاد به‌میان می‌آید؛ صنایع‌دستی می‌تواند در کشور شغل‌های زیادی ایجاد کند و لازم است از این منظر بیش از همیشه به تأثیر‌گذاری صنایع‌دستی در اقتصاد و توسعه کشور توجه شود.»

امینی اضافه کرد: «عزیمت به‌سوی هنرهای سنتی و صنایع‌دستی را باید از منظر اشتغال مطرح کرد تا تفکر صنعتی‌گرا به حاشیه برود و باید اهمیت تأثیر‌گذاری صنایع‌دستی در اشتغال‌زایی و اقتصاد را در کشور مطرح کرد.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396022410