مسابقه ملی کتیبه‌نگاری زندگی روزمره در صنایع‌دستی

«مسابقه ملی کتیبه‌نگاری زندگی روزمره در صنایع‌دستی» به‌همت معاونت صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور به‌منظور ترویج صنایع‌دستی در زندگی روزمره برگزار می‌شود.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، مفهوم «زندگی روزمره» به شیوه‌های معمول عمل کردن، فکر کردن و احساس کردن افراد و همچنین به نحوه صورت‌گیری معمول امور بر یک پایه روزانه اشاره دارد. بیشتر زندگی روزمره خصلتی خودکار دارد و با پردازش ذهنی خودکار و بدون تأمل عمیق پیش می‌رود.

هر فرهنگ و تمدنی، در عین اینکه ضرورت این خصلت خودکار زندگی روزمره برای سامان‌یابی زندگی را می‌پذیرد، امکانات و شیوه‌های مختلفی هم در اختیار افرادش قرار می‌دهد تا بتوانند به ایجاد غنای معنایی در زندگی‌شان دست یابند. در فرهنگ و تمدن ایرانی کتیبه‌نگاری همواره یکی از این امکانات بوده است.

کتیبه‌نگاری تاریخی پُربار در هنر ایرانی‌اسلامی داشته است. کتیبه‌ها بر پیکر مساجد، مقابر، اماکن متبرکه یا سردرها و صنایع‌دستی به‌کار می‌رفته‌اند. کتیبه‌ها نوشتارهایی هستند که معمولاً حاوی پیام‌های فرهنگی، اجتماعی و مذهبی بوده‌اند.

کتیبه‌ها در صنایع‌دستی اسلامی نه‌تنها ابعاد زیبایی‌شناسانه در آثار ایجاد کرده‌اند بلکه باعث اتصال افراد به فرهنگ کلی اجتماع شده‌اند و نقش تعیین‌کننده‌ای در جهت‌دهی ذهنی به افراد، غنابخشی به زندگی معنایی آن‌ها و ایجاد ارزش‌های مشترک برسازنده جامعه داشته‌اند. در هنر ایرانی‌اسلامی برخلاف تفکر موزه‌محور قرون اخیر، بیشتر تجربه‌های هنری و تشرف‌های معنایی در موزه و مکان‌های خاص خلق نمی‌شدند بلکه از طریق کتیبه‌نگاری در صنایع‌‌دستی جایی در لایه‌های مختلف زندگی روزمره نیز داشته‌اند و پیوسته باعث بهره‌مندی معنایی و زیبایی‌شناسانه افراد می‌شدند.

متأسفانه در دوران معاصر آن‌گونه که شایسته است از قابلیت‌های فرهنگی کتیبه‌نگاری در صنایع‌دستی استفاده نشده و می‌طلبد که این قابلیت مجدداً توسعه یابد. علاوه‌براین، با وارد کردن بیش‌ازپیش کتیبه‌نگاری در صنایع‌دستی امکان خلق مازادهای معنایی در آن‌ها بسیار بیشتر می‌شود و این خود درنهایت باعث رونق بخشیدن به بازار آن می‌شود، زیرا با وجود کتیبه، سفارش‌دهنده صرفاً یک کالا یا اثر را خریداری نمی‌کند بلکه از ثبت بخشی از افکار و ارزش‌های جامعه در زندگی روزانه‌اش نیز برخوردار می‌شود.

براساس این اهمیت و قابلیت کتیبه‌نگاری است که معاونت صنایع‌دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قصد دارد «مسابقه ملی کتیبه‌نگاری زندگی روزمره در صنایع‌دستی» را با موضوع، گفتار بزرگان، اشعار، احادیث، ضرب‌المثل‌ها و دیالوگ فیلم‌ها برگزار کند. علاقه‌مندان برای شرکت در این مسابقه می‌توانند گفتار بزرگان، اشعار، احادیث، ضرب‌المثل‌ها و حتی دیالوگ‌های فیلم‌ها را بر آثارشان ثبت کنند و عکس اثر را تا 31 تیر 1396 به ایمیل singularhandicraft@gmail.com ارسال کنند. هر هنرمند می‌تواند دو اثر را در این مسابقه شرکت دهد و نمایشگاه آثار دریافتی مسابقه در مرداد 96 برگزار می‌شود.

علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره‌تلفن 61063478 تماس بگیرند. همچنین کانال تلگرامی http://tlgrm.me/xaaspardaazi برای دریافت اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام در این رویداد در اختیار علاقه‌مندان و شرکت‌کنندگان است.

انتهای پیام/

کد خبر 1396022728