تصویب یک قانون، آغاز جهش یک هنرصنعت

سرانجام نخستین اقدام بزرگ برای قانون‌گذاری در حوزه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی، در مجلس شورای اسلامی به‌نتیجه رسید.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از ایسنا، بهمن نامورمطلق معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور، درباره کلیات طرح حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی و هنرهای سنتی که امروز ۲۲ خرداد 96 در مجلس شورای اسلامی به‌تصویب رسید، اظهار کرد: «حدود یک‌ونیم سال پیش، این طرح ازسوی نمایندگان مجلس مطرح شد و با جلساتی که با کمیسیون‌های مختلف به‌ویژه صنعت و معدن برگزار شد، کارگروهی شکل گرفت و برخی بندهای این طرح تغییر کرد یا پالایش شد. سرانجام طرح اولیه آماده شد و قرار بود چهارشنبه هفته گذشته در صحن علنی مجلس بررسی شود که با حمله تروریستی، به امروز موکول شد.»

این یک پیروزی بزرگ برای صنایع‌دستی است

نامورمطلق ادامه داد: «طرح حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی با اکثریت کم‌نظیر آرا شامل ۱۹۰ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۱۴ رأی ممتنع تصویب شد. به‌عبارتی، این یک پیروزی بزرگ برای صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور محسوب می‌شود و نشان می‌دهد که گفتمان مهجورمانده صنایع‌دستی به گفتمان مصطلح و بدون متن تبدیل شده است.»

او بیان کرد: «این طرح ۲۰ ماده بود که در ویرایش آخر، در ۱۴ ماده جمع‌بندی شد. خوشبختانه 2 ماده از ۱۴ ماده این طرح نیز، که شامل تعریف صنایع‌دستی و سامان‌دهی بیمه هنرمندان این حوزه می‌شود، مصوب شد. قرار است در روزهای آینده، موارد دیگر این طرح نیز بررسی شود.»

صنایع‌دستی خلأ بزرگی در حوزه قوانین دارد

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، با بیان اینکه طرح حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی نخستین اقدام بزرگ برای قانون‌گذاری در این حوزه محسوب می‌شود، گفت: «با اتکا به این طرح و در صورت تأیید شورای نگهبان، می‌توانیم گام‌های محکمی برای قانونی شدن فعالیت‌های این حوزه برداریم. متأسفانه در حوزه صنایع‌دستی از نظر قانونی خلأ بزرگی وجود داشت. حتی مجوزهای این حوزه براساس قواعد عرفی و درون‌سازمانی صادر می‌شد. حتی انواع مجوزها، به‌ویژه مجوز تولیدی کارگاه‌های انفرادی و گروهی، جایگاه قانونی محکمی نداشتند.»

نامورمطلق اظهار کرد: «امیدوارم موارد بعدی نیز مورد بررسی قرار گیرد و بعد از آن می‌توانیم مطالبه‌گر باشیم. برای مثال می‌توانیم از فضاهایی که شهرداری می‌تواند به هنرمندان صنایع‌دستی اختصاص دهد یا آموزش‌های مرتبط با آن استفاده کنیم. درمجموع، این قانون می‌تواند به صنایع‌دستی روح تازه‌ای بدمد تا فعالیت‌هایمان را جدی‌تر برگزار کنیم. یکی از مسائل مهم این است که صنایع‌دستی به‌موضوع مهم و اساسی تبدیل شده و مجلس شورای اسلامی برایش وقت می‌گذارد. همه در این طرح مشارکت کردند تا با آرای بالا تصویب شود.»

بسیاری از مشکلات حل می‌شود

او همچنین بیان کرد: «ما می‌توانیم از فضاهایی که سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری دارد و نمی‌تواند از آن‌ها استفاده کند با حفظ قواعد میراث و همچنین به‌شکل ترویجی استفاده کنیم. پیش از این، صنایع‌دستی در رقابت با رستوران‌ها برای استفاده از این فضاها نمی‌توانست مقاومت کند؛ اما با این امتیاز، بسیاری از مشکلات حل می‌شود. همچنین یکی از بندهای این طرح، صداوسیما را مکلف می‌کند تا در برنامه‌های خود از صنایع‌دستی استفاده کند که درنهایت به فروش و تجاری‌سازی در این حوزه منجر می‌شود.»

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ادامه داد: «مصوب شدن این طرح یکی از دستاوردهای بزرگ دولت یازدهم به‌حساب می‌آید که در آن، بندهایی ازجمله گمرک، ارائه تسهیلات به استادکاران صنایع‌دستی، مالیات بر ارزش افزوده نیز آمده است که اگر آن‌ها هم تصویب شوند به جهش صنایع‌دستی کمک می‌شود.»

هنرمندان صنایع‌دستی گله دارند

نامورمطلق درباره ماده‌ای که به حوزه بیمه مربوط است توضیح داد: «در این ماده، مجلس تقاضای سامان‌دهی بیمه هنرمندان را داده تا توازنی بین بیمه‌گذاران قالی‌باف و صنایع‌دستی ایجاد شود؛ زیرا ۱۲درصد از بیمه مربوط به صنایع‌دستی و ۸۸درصد آن مربوط به قالی‌بافان می‌شود و این موضوع، گله‌ هنرمندان را به‌همراه داشته است. در این ماده خواسته شده تا به همان اندازه که قالی‌بافان از بیمه سهم دارند، هنرمندان صنایع‌دستی نیز سهم داشته باشند. اگرچه دولت باید به موضوع اعتباری بیمه نیز توجه و این موضوع را هم حل کند.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396032211