بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اصفهان، فریدون اللهیاری مدیرکل میراثفرهنگی این استان، صبح امروز 3 تیر 96، گفت: «پرونده مهارت تهیه گلاب ناب مردمان دیار قمصر از توابع شهرستان کاشان، که ویژه شستوشوی خانه مقدس کعبه تهیه میشود و به شهر مقدس مکه ارسال میشود، در شورای ثبت استان بهتأیید رسید.»
او افزود: «سالیان متمادی است که همزمان با موسم حج، برای شستوشوی خانه خدا، 80 لیتر گلاب ناب دوآتشه در شهر قمصر با مهارتی خاص تولید میشود و سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری آن را به مکه ارسال میکنند؛ با توجه به همین موضوع، پرونده مهارت گلاب ناب قمصر تهیه و برای ثبت به تهران ارسال شد.»
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اصفهان از تهیه پرونده آیین بارانخواهی روستای آزران از توابع شهرستان کاشان خبر داد و افزود: «مردمان روستای آزران صدها سال است که در یکی از جمعههای اردیبهشت برای طلب باران و برکت در کنار چشمهای موسوم به ”چشمه آب دراز“ در این روستا جمع میشوند و با اجرای نمایش تعزیه، پخت آش نذری و انجام آداب مختلف از خداوند برای سال پیش رو طلب باران و برکت میکنند؛ درنتیجه تهیه پرونده ثبتملی این رویداد فرهنگی و آیینی نیز از دیگر برنامههای ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اصفهان بود.»
او به تهیه پرونده سایر مهارتهای سنتی منطقه کاشان اشاره کرد و افزود: «ثبتملی مهارت پخت شیره انگور در شهر کامو از توابع شهرستان کاشان و ثبتملی غذای سنتی گوشتلوبیا و سرکهشیره کاشان که ازجمله غذاهای نذری هیئتهای مذهبی کاشان در ایام عزاداریهای مذهبی بهویژه در ایام محرم است از دیگر برنامههای ثبتی ادارهکل میراثفرهنگی استان اصفهان بهشمار میروند.»
اللهیاری خاطرنشان کرد: «تهیه و ارسال پرونده ثبتملی مهارت کهن عصّاری از دیگر اقدامات ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان بوده است.»
او اضافه کرد: «دستکم از چهار سده قبل مردمان منطقه فلات مرکزی ایران بهویژه استان اصفهان با تأسیس کارگاههای عصاری از دانههای روغنی همچون کرچک، تخم پنبه و کنجد روغن میگرفتهاند.»
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اصفهان ادامه داد: «کارگاههای عصّاری، با معماری منحصربهفرد و تجهیزات فنی جالبتوجه، حداقل از عصر صفوی به اینسو در شهرستانهای اصفهان، شهرضا، نجفآباد، خمینیشهر، خوانسار، دهاقان و لنجان ایجاد شده بودند و متخصصان در آنها به کار تولید روغن از دانههای روغنی میپرداختهاند.»
از شاخصههای کارگاههای عصاری، که بهصورت دوطبقه ساخته میشدند، میتوان به محل ورود مراجعان، محل استقرار سنگ آسیاب و دستگاه روغنگیری، کارگاه آسیاب دانهها، تیرخانه، پاچال، انبار روغن، انبار غلات و دانههای روغنی، شترخان یا اصطبل، بهاربند، مهمانخانه و محل فروش روغن اشاره کرد.
انتهای پیام/