تمدن قنات‌های خراسان‌جنوبی، گنجینه‌ای ارزشمند در کشور

خراسان‌جنوبی با بیش از 6هزار قنات در سطح کشور، رتبه نخست را به‌لحاظ تعداد قنوات به خود اختصاص داده است.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان‌جنوبی، حسن رمضانی مدیرکل میراث‌فرهنگی این استان، امروز دوشنبه 12 تیر 96، گفت: «با توجه به خشکسالی‌های چندساله اخیر و قهر آسمان، آب در اکثر قنوات استان همچنان درحال جوشیدن از دل زمین است.»

او افزود: «قنات یکی از ابتکارات ایرانیان برای مبارزه با کمبود آب و تأمین آب کشاورزی به‌خصوص در مناطق خشک و نیمه‌خشک بوده است. با توجه به منابع متعدد علمی و پژوهش‌های انجام‌گرفته مشخص شده که قنات از جنبه‌های گوناگونی موردتوجه بوده و کاربردهای فراوانی دارد.»

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان‌جنوبی ادامه داد: «عمده‌ کاربردهای گوناگون انواع قنات در ایران عبارت است از تأمین آب شرب انسان و دام‌ها و مصارف کشت‌وکار که حیات و بقای انسان به آن وابسته است. در بیشتر نقاط ایران به قنات‌ها عنوان نر و ماده اطلاق می‌شود و هر کدام مشخصات مخصوص‌به‌خود دارند. آب نر پُرقدرت و پُرفشار است‌، از لحاظ آشامیدن سنگین، گل‌آلود و دارای املاح است، ولی قنات ماده آبی سبک دارد، در مسیری که می‌رود گیاه می‌روید، با آرامش حرکت می‌کند، املاح خیلی کمی دارد و برای آبیاری مناسب است. درواقع، قناتی که ماده باشد در طول سال با وجود بارندگی یا کمبود آب همیشه به‌صورت یکسان آب دارد.»

او افزود: «قنات همیشه موجب اشتغال‌زایی بوده و به رونق اقتصادی منطقه و توسعه پایدار آن کمک می‌کند و یکی از مهم‌ترین مواریث فرهنگی بازمانده از گذشتگان تلقی می‌شود.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396041213