بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، علیرضا انیسی نویسنده کتاب در مقدمه آن آورده است حفاظت از میراث معماری اقدامی دشوار و پیچیده است که تحقق آن نیازمند عوامل مختلفی از جمله انجام مطالعهای دقیق و همهجانبه در این زمینه است.
او میافزاید: «یکی از شیوههای دستیابی به این هدف ارائه تجربیات گوناگون در این زمینه است تا بتواند بستر لازم را برای تجربهاندوزی و بحث و تبادل نظر در این مورد فراهم کند.»
این کتاب تلاشی در بیان یکی از این مطالعات است که به «طرح حفاظت و مرمت جمعهمسجد اردبیل» اختصاص دارد، این مطالعه در قالب طرحی پژوهشی با همین عنوان توسط نگارنده و گروهی از کارشناسان، بهسفارش معاونت میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، در اسفند 1389آغاز و پس از 12ماه در پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری بهاتمام رسید.
انیسی در ادامه هدف اصلی این مطالعه را تهیه طرحی کاربردی به منظور حفاظت و احیای ارزشهای این مسجد تاریخی با در نظر گرفتن محدودیتها و امکانات موجود اعلام کرد.
شناخت شهر اردبیل، بررسی معماری بنا، بررسی سازه و استحکامبخشی بنا، بررسی تزیینات بنا، بررسی مواد و مصالح، طرح پیشنهادی حفاظت و مرمت و طرح پیشنهادی برای پوشش گنبد خانه سرفصلهای کتاب «مطالعهای در حفاظت معماری جمعه مسجد اردبیل» را شامل میشوند.
در پیشگفتار این کتاب به قلم محمدحسن طالبیان معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری آمده است:
«شهر اردبیل از جمله شهرهای تاریخی است که آثار شاخصی از میراث معماری ایران را از جمله جمعهمسجد در خود جای داده است. این بنای مهم علاوه بر برخورداری از ارزشهای ماندگار و خصوصیات مثال زدنیاش سند هویت شهر اردبیل است. جمعهمسجد اردبیل متأسفانه بهدلایل گوناگون، ناملایمات فراوانی در طول تاریخ به خود دیده و دچار آسیبهای کالبدی فراوانی شده است.
از این رو امروزه وظیفه ماست تا با عزم و اراده جدی به پاسداری از این میراث گرانقدر معماری بپردازیم و جایگاه بلندمرتبه گذشتهاش را به آن بازگردانیم.
این مطالعه میتواند مسیر پاسداری از این یادگار گرانقدر فرهنگی را بهدرستی ترسیم کند و بهعنوان الگویی برای انجام مطالعه مشابه در سایر بناهای تاریخی کشور نیز مورد استفاده متخصصان، دانشجویان و علاقهمندان قرار گیرد.»
انتهای پیام/