سامان‌دهی عرصه مسجد جامع عتیق قزوین آغاز شد

به‌دنبال اجرای پروژه‌های احیا و باززنده‌سازی مسجد جامع عتیق، عملیات سامان‌دهی عرصه این اثر ارزشمند تاریخی‌مذهبی ازسوی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قزوین آغاز شد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قزوین، محمد‌علی حضرتی‌ها، مدیر‌کل میراث‌فرهنگی این استان، امروز دوشنبه 30 مرداد 96، با اعلام این خبر، افزود: «مسجد جامع عتیق قزوین یکی از کهن‌ترین و کم‌نظیرترین مساجد تاریخی ایران است که شکوه معماری و هنرمندی ادوار مختلف در آن به‌چشم می‌خورد و به‌دلیل جایگاه ویژه‌ای که این بنا همواره در نزد مردم و گردشگران داخلی و خارجی به استان دارد، حفاظت و نگه‌داری از این اثر ارزشمند تاریخی از اولویت‌های مهم سازمان میراث‌فرهنگی به‌عنوان متولی بافت تاریخی استان است.»

او با اشاره به روند مرمت این اثر فاخر و غنی تاریخی افزود: «به‌دنبال اجرای پروژه‌های مرمت و احیای مسجد جامع عتیق قزوین اعم از اجرای اقدامات رفع خطر و حفاظتی ایوان‌های جنوبی و شمالی که از تیرماه سال جاری در دستورکار این اداره‌کل قرار گرفته و هم‌اکنون درحال اجراست، طرح سامان‌دهی و مرمت عرصه این بنای باشکوه تاریخی شامل تخریب الحاقات پیرامونی مسجد و اجرای مجدد دیواره، دیوارکشی و کف‌سازی از اوایل مرداد‌ماه سال جاری با تأمین اعتباری بالغ بر 2میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی میراث‌فرهنگی و تحت‌نظارت کارشناسی فنی علی نصیری آغاز و هم‌اکنون درحال‌انجام است.

حضرتی‌ها، با اشاره به ضرورت سامان‌دهی و احیای ظرفیت‌های تاریخی‌مذهبی قزوین، خاطرنشان کرد: «استان قزوین با داشتن تعداد زیادی مسجد تاریخی و بقاع متبرکه که هر یک با معماری خاصی از دوره‌های مختلف بنا شده، دارای ظرفیت‌های مهمی در این حوزه است و اجرای طرح‌های مرمتی، علاوه‌بر حفاظت و جلوگیری از وارد آمدن آسیب‌های جدی به این اثر ارزشمند، در توسعه و رونق گردشگری مذهبی قزوین نقش مؤثری خواهد داشت.»

مسجد جامع عتیق یکی از قدیم‌ترین مساجد ایران به‌شمار می‌رود که شیوه‌های معماری و هنر ادوار مختلف را می‌توان در آن به‌تماشا نشست. مقصوره کهن یا طاق هارونی قدیمی‌ترین بخش از بنای جامع عتیق قزوین است که به دهلیز ورودی شرقی آن متصل بوده و به‌دستور هارون‌الرشید در سال 192 قمری بنا شده است. می‌گویند شالوده مسجد را بر بنیان آتشکده‌ای نهاده‌اند.

در چهار سوی حیاط آن، که افزون بر 4هزار مترمربع است، چهار ایوان رفیع قرار دارد که در دو سوی هر یک رواقی طولانی ساخته‌اند. گنبد آجری دوپوش و شبستان جنوبی مسجد به‌وسیله امیر خمارتاش عمادی در سال‌های 500 تا 509 قمری بنا شده و دارای پنج کتیبه نفیس گچ‌بری شده به خطوط ثلث، نسخ و کوفی است که از شاهکارهای هنر ایرانی محسوب می‌شود و با وجود حمله خانمان‌سوز مغول و وارد شدن آسیب‌های جدی به جامع عتیق قزوین همچنان استوار و پُرشکوه باقی مانده است.

در روزگار شاه‌طهماسب ایوان شمالی و مناره‌های کاشی‌کاری‌شده نفیس مسجد ساخته شده و ایوان جنوبی در زمان شاه‌عباس دوم به مدخل مقصوره خمارتاشی ملحق شده و ایوان غربی نیز به‌دستور شاه‌سلیمان صفوی بنا شده است.

از ویژگی‌های ممتاز این مسجد، علاوه‌بر داشتن هشت شبستان بزرگ در چهار طرف حیاط، یک شبستان زیرزمینی در ضلع جنوب‌غرب مسجد است که بنای آن به‌دست سعدالسلطنه در روزگار قاجار پایان یافته است.

انتهای پیام/

کد خبر 139605304