تقویت همکاری‌های مجلس و سازمان میراث‌فرهنگی برای توسعه گردشگری

 اعضای فراکسیون تولید و اشتغال مجلس شامگاه سه شنبه 7 شهریور 96 با علی‌اصغر مونسان معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری دیدار و گفت‌وگو کردند. 

به‌گزارش خبرنگار میراث‌آریا، در این دیدار مهم‌ترین موضوعات مرتبط با مأموریت‌های سه‌گانه این سازمان و موضوعاتی مانند تقویت روابط بین مجلس و سازمان میراث‌فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت.

تغییر مسیرهای گردشگری لازمه توسعه گردشگری

غلامرضا کاتب رئیس فراکسیون تولید و اشتغال در این دیدار  ضمن تبریک انتصاب مونسان گفت: «امیدوارم با روحیه‌ و تجربه‌ای که از او سراغ داریم، شاهد تحولات خوبی در سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری باشیم.»

 

او با اشاره به اینکه صنعت گردشگری در دنیا بیشترین سهم اشتغال و اقتصاد را به خودش اختصاص داده است گفت: «اما با وجود ظرفیت‌های بسیاری که در حوزه میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در کشور وجود دارد سهم ما از صنعت گردشگری ناچیز است. ما در بهترین حالت در سال 95 توانستیم پنج‌میلیون گردشگر جذب کنیم در‌حالی‌که کوچکترین کشورهای دنیا نظیر قبرس سالانه 2.5میلیون گردشگر در سال را جذب می‌کند. حتی نزدیک به 25میلیارد دلار درآمد گردشگری کره‌جنوبی فقط از بخش گردشگران چینی بود. اما این سؤال مطرح می‌شود که ما چقدر توانستیم روی گردشگر چینی سرمایه‌گذاری کنیم و آن‌ها را به ایران جذب کنیم.»

کاتب ادامه داد: «در گذشته بیشترین نگاه در این مجموعه به سمت میراث‌فرهنگی بود، البته ما مخالف حفاظت از میراث‌فرهنگی نیستیم اما در حال حاضر نگاهی که برای کشور تولید ثروت کند یعنی گردشگری، چندان در سازمان به قوت دنبال نمی‌شود.»

او پررنگ نبودن برون‌سپاری به بخش خصوصی را از دیگر مشکلات این سازمان دانست و گفت: «بوروکراسی موجود بخش خصوصی را دلسرد می‌کند.»

رئیس فراکسیون تولید و اشتغال مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: «نگاه گردشگری داخلی اکثرا محدود به شمال است، گردشگر خارجی نیز به دنبال بازدید از یزد، اصفهان و شیراز و گردشگر مذهبی مشهد و قم  را به‌عنوان مقاصد سفر خود تعیین می‌کند. در حالیکه برای توسعه صنعت گردشگری باید تغییر مسیر گردشگری برای گردشگران داخلی و خارجی صورت گیرد. تا زمانی که تغییری در این نوع نگاه به گردشگری صورت نگیرد اتفاق جدیدی رخ نخواهد داد.»

او درباره برداشت 1.5میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی گفت: «اگر این مسئله به‌خوبی محقق شود، صنایع‌دستی و گردشگری می‌تواند به‌خوبی از ظرفیت‌های این قانون استفاده کند و تولید اشتغال کند. باید تیمی برای این موضوع در سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایجاد شود.»

کاتب بر لزوم تحقق طرح 140هزار شغل که از سوی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ارائه شد گفت: «این طرح می‌تواند به تولید اشتغال بینجامد.»

او تصریح کرد: «اولین حرف ما در برنامه ششم توسعه این بود که سند توسعه راهبردی گردشگری کشور نتا پایان سال اول برنامه نوشته شود، با رویکرد حمایت از بخش خصوصی. باید تیمی در سازمان میراث‌فرهنگی برای نوشتن این سند به فراکسیون تولید و اشتغال مجلس و فرهنگی مجلس برای نوشتن این سند کمک کند. بزرگترین چالش کشور و تکلیف ملی، اشتغال است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بحث اشتغال حمایت همه‌جانبه دارد.»

ظرفیت مهمی به‌نام ساحل در توسعه گردشگری

سیدمهدی مقدسی نماینده اراک، خنداب و کمیجان گفت: «باید به مردم و ظرفیت‌های مردمی اعتماد کرد، زیرا منابع دولتی کفاف توسعه گردشگری را نمی‌دهد.»

او با بیان اینکه پنج‌هزار کیلومتر ساحل داریم گفت: «ما کمترین استفاده را از این ظرفیت‌ دریایی کردیم، باید از ظرفیت دریا استفاده کنیم و به‌ استان‌های ساحلی بیشتر اختیار داده شود.»

این نماینده مجلس با بیان این‌که باید نگاه در حوزه گردشگری تغییر کند، افزود: «نوع نگاه شما نشان می‌دهد که می‌توانید در این حوزه تحول ایجاد کنید. این فراکسیون با تمام وجود از سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و حوزه‌های مربوط به این سازمان حمایت می‌کند.»

استفاده از بانوان در سازمان میراث‌فرهنگی

شهرام کوسه‌غراوی نماینده مینو‌دشت نیز در این جلسه گفت: «ظرفیت گردشگری کشور منحصربه‌فرد است اما چندان از این ظرفیت استفاده نشده است. باید در حوزه صنایع‌دستی و در حوزه فرش کارهای جدی صورت گیرد. ما نمایندگان مجلس انتظار داریم که در این سازمان حتما از بانوان استفاده شود، زیرا آن‌طور که باید در حوزه‌های مدیریتی چندان از بانوان استفاده نشده است.»

او افزود: «اشتغال در روستاها یکی از مهمترین مسائل است زیرا آثار مخربی چون حاشیه‌نشینی را به‌دنبال دارد، امنیت کشور در منطقه بی‌نظیر است، و باید با اقدامات درست این امنیت را حفظ کرد.»

باید از شعارزدگی دست برداریم

معصومه آقاپور علیشاهی نماینده شبستر نیز در این نشست گفت: «باید از شعارزدگی دست برداریم، فاصله بین انتظارات و منابع دولت بسیار زیاد است. در شبستر تعدادی بسیار زیادی روستا را شناسایی کردیم که می‌توان با همکاری سازمان، مردم و اندکی هزینه محل‌های متروکه را به محل اسکان گردشگران تبدیل کرد.»

او ادامه داد: «روستاهای فعلی که به‌صورت طبیعی خودشان دارای گردشگر هستند راهکاری برای حفظ امنیت روستائیان فراهم شود.»

این نماینده مجلس ضمن تشکر از زحمات احمدی‌پور گفت: «او برای \"تبریز2018\" بسیار زحمت کشید، امیدواریم رویداد \"تبریز2018\" به‌جد دنبال شود.»

امنیت و آرامش لازمه توسعه گردشگری است 

احمد همتی نماینده سمنان نیز در این جلسه گفت: «باید دیدگاه دنیا را نسبت به کشور ارزیابی کنیم، ما برای توسعه کشور و گرشگری به ارتباط با کشورهای دیگر نیازمندیم، اگر رفتارها و عملکرد ما انعکاس منفی در سطوح بین‌اللملی باشد، کار مشکل می‌شود.»

او افزود: «ثبات، امنیت و آرامش می‌تواند به توسعه گردشگری کمک می‌کند، بحث امنیت و آرامش کشور وضعیت خوبی دارد، اما کشور در زمینه ثبات دچار مشکل است، باید به دنیا نشان دهیم که علاوه بر امنیت ثبات اقتصادی، فرهنگی و... دارد. باید برای فرهنگ‌سازی در حوزه گردشگری از مدارس شروع کنیم.»

این نماینده مجلس اضافه کرد: «کشورهایی که در بسیاری از منابع از ما پایین‌تر هستند با تبلیغات کشور خود را به بهترین نحو معرفی کرده‌اند اما  ایران نتوانسته جاذبه‌های خود را به خوبی معرفی کند. در بحث صنایع‌دستی کشور ما یکی از بی‌نظیرترین کشورهاست اما تاکنون آن‌طور که باید از این ظرفیت استفاده نشده است، باید با استفاده از مسئولان تخصصی از ظرفیت‌های این حوزه‌ها استفاده کرد.»

قدر هویت ابنبه تاریخی را بدانیم

پروانه سلحشوری نماینده تهران و عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای عالی میراث‌فرهنگی و گردشگری نیز در این جلسه گفت: «یکی از آسیب‌های جدی این سازمان تغییرات در سطح ریاست این سازمان است و ثبات این سازمان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. باید به بخش خصوصی توجه شود، زیرا تنها با اتکا بر دولت هرگز به پیشرفت در حوزه‌‌های گردشگری، صنایع‌دستی و میراث‌فرهنگی نائل نمی‌شویم. اگر در زمینه توجه به بخش خصوصی اهتمام به خرج داده شود شاهد توسعه صنعت گردشگری خواهیم بود.»

 او تصریح کرد: «تفاهم‌نامه‌ای بین سازمان و صدا و سیما برای ایجاد شبکه گردشگری امضا شود، این شبکه نباید محدود به معرفی جاذبه‌های کشور برای گردشگری داخلی شود، بلکه باید جذبه‌های کشور به دنیا شناسانده شود، ما ظرفیت‌‌های بسیاری در میراث‌، جاذبه‌های گردشگری و صنایع‌دستی داریم، از توسعه زیرساخت‌ها جدی گرفته شود می‌توانیم این سه حوزه را توسعه دهیم.»

سلحشوری ادامه داد: «باید از ابنیه تاریخی با کمک بخش خصوصی به‌عنوان موزه‌ها، محفلی برای ادیبان استفاده کنیم و تنها این مکان‌ها را به کافی‌شاپ و رستوران تبدیل نکنیم و قدر هویت این مکان‌ها را بدانیم.»

فرش زیر مجموعه صنایع‌دستی قرار گیرد

عباسعلی پوربافرانی نماینده نائین نیز در این جلسه گفت: «فرش باید به زیرمجموعه صنایع‌دستی برگردد، تا بتوان این حوزه را دوباره شکوفا کرد.»

او در ادامه گفت: «پیوست فرهنگی برای گردشگری مورد نیاز است تا بتوان گردشگری را توسعه دهد. بسیاری از چالش‌ها و ناهنجاری‌ها در این حوزه ناشی از نبودن این پیوست گردشگری و آکاه نبود سایر دستگاه‌ها و نهادها از وظایف و اختیاراتشان است.»

نماینده نائین افزود: «باید قطب‌های گردشگری کشور شناسایی و معرفی شود، مهم‌تر از احیای بافت نگهداری و بهره‌برداری از آن بافت بعد از احیا است.»

گروه دوستی پارلمانی ایجاد کنیم

شهباز حسن‌پور نماینده مردم سیرجان یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود که گفت: «سطح توقع مردم از نمایندگان و سازمان بالا رفته است و این مسئله نیازمند تحرک میدانی است. گروه دوستی پارلمانی ایجاد کنیم و از طریق امضای تفاهم‌نامه با سایر کشورها روابط خود را با سایر کشورها گسترش دهیم.»

نماینده سیرجان افزود: «ما در فراکسیون و مجلس شورای اسلامی آمادگی داریم که بحث تبلیغات در شبکه‌های تلویزیونی بین‌المللی برای معرفی ظرفیت‌های صنایع‌دستی، گردشگری و میراث‌فرهنگی را به دنیا معرفی کنیم. می‌توان با کمترین هزینه و از طریق تبلیغات گردشگران بین‌المللی بی‌شماری را جذب کرد.»

جذب سرمایه‌گذاران خارجی

علی کاظمی نماینده اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در این جلسه گفت: «باید سند گردشگری برای مکان‌های دیدنی تهیه شود سایر وزارتخانه‌های تکالیف خود را در این زمینه مشخص کنند.»

او افزود: «باید سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کرد تا بتوان گردشگری را توسعه داد. باید دیدی ملی در این زمینه داشت. حفظ و نگهداری از اماکن نباید بهانه‌ای شود که اماکن تاریخی تبدیل به مکان‌هایی نظیر قهوه‌خانه که هم‌شأن بناهای تاریخی نیست تبدیل شود.»

گردشگری یکی از مهم‌ترین صنعت‌های درآمدزا در دنیاست

پروانه مافی نماینده مردم تهران نیز در این جلسه گفت: «امروزه درآمدهایی که از منابع گذشته حاصل می‌شود محقق نخواهد شد و مرسوم نیست، و گردشگری یکی از مهم‌ترین صنعت‌های درآمدزا در دنیاست.»

او درباره نبود زیرساخت‌های گردشگری در کشور گفت: «باید به  مسائل گردشگری عمیق‌تر نگاه شود، و به سمت ایجاد فضاهای جدید در حوزه گردشگری حرکت کرد. فراکسیون تولید و اشتغال تمام تلاش خود را در این زمینه به‌کار می‌بندد.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396060840