بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمانشاه، جلیل بالایی مدیرکل میراثفرهنگی این استان در این کارگاه که ظهر امروز سهشنبه 21 شهریور 96 به میزبانی استان کرمانشاه و در محل جهاد دانشگاهی برگزار شد با بیان اینکه از سال 76 بارقههای امیدی دال بر اینکه مردم آن جایگاه سازمان یافته خود را پیدا کردهاند، ایجاد شد، گفت: «پس از آن، آرامآرام کلماتی مانند احزاب، سازمانهای مردمی، نهادهای صنفی در اذهان جامعه متبادر شد و استارت خورد، علاوه بر آن، از حدود 4 سال قبل دوباره جهشی در این ادبیات شکل گرفت.»
او ادامه داد: «واقعیت این است که تمام آن نکاتی که باعث شده است ما بهسمت نیاز به وجود سازمانهای مردمنهاد و نهادهای مدنی پیش برویم، امروز بخشی از آن از سر عقلانیت و تدبیر نیست بلکه بخش عمده آن به خاطر اجتنابناپذیر بودن این راه است. وجود نهادهای مدنی در جامعه کنونی یک ضرورت اجتنابناپذیر است، ما نمیتوانیم بدون حضور و مشارکت سازمان یافته و علمی مردم به کار خود ادامه دهیم.»
بالایی تأکید کرد: «وجود سمنها و سازمانهای مدنی یک ضرورت است زیرا در جامعه ما همواره از بالا به سمت پایین دستور گرفتهایم و همیشه خطا کردهایم. سمنها میگویند باید از پایین به بالا دستور داد. این کلیدیترین مسئلهای است که یک درد تاریخی کهنه را در نظام بروکراسی ایران پاسخ میدهد.»
او خاطرنشان کرد: «توجه به سمنها یعنی به رسمیت شناختن لایههای زیرین اجتماع و تقویت کردن آنها. نکته بعدی، خروج از تکبعدی فکر کردن و نیاز به خرد جمعی است. اگر در جامعه به خرد جمعی نیاز داریم که به آن تمکین کنیم، آن را بشناسیم و ملاک عمل قرار دهیم نیاز به این است که سمنهای قدرتمند داشته باشیم. سمنها به ما کمک خواهند کرد که خرد جمعی و فهم جمعی به خرد و فهم تکتک افراد جامعه ترجیح پیدا کند و این نیاز جامعه کنونی ما است.»
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمانشاه با بیان اینکه یکی از مطالباتی که جامعه امروز باید به آن ورود کند نقش جوانان و بانوان در داخل جامعه است، گفت: «این مشکل به این دلیل است که سمن نداشتهایم، تشکلیابی نکردهایم و نهادهای مردمی سازمان پیدا نکردهاند. در نتیجه نیاز به تربیت نیروی انسانی یکی از موضوعاتی است که نیاز و ضرورت سمنها را بیش از پیش برای ما مشخص میکند. یکی از دلایل روند کند کوچک شدن دولت و واگذاری امورات آن به بخش خصوصی، سازمان نیافتن سمنها و تقویت نشدن آنها است.»
او اضافه کرد: «علاوه بر اینکه دولت باید اراده واگذاری امور به بخش خصوصی را داشته باشد، نهاد گیرنده هم باید قابلیت و ظرفیت این پذیرش را داشته باشد. در کشور وقتی از ادبیات خصوصیسازی صحبت میشود عموماً بر حوزه اقتصادی تمرکز میشود درحالی که در حوزه سیاست و اجتماعی و فرهنگی نیز خصوصیسازی وجود دارد. خصوصیسازی در حوزه اجتماع و فرهنگ راهکاری ندارد جز اینکه تشکلهای مدنی را تقویت کنیم.»
بالایی با بیان اینکه فهم مشترک دولت و مردم تقویت نهاد حاکمیت از طریق نهادهای مردمی شکل میگیرد، افزود: «ما نیازمند شکلگیری این نهاد هستیم. هرچه نهادهای مدنی قدرتمند در جامعه بیشتر وجود داشته باشند، عبور از دوران توسعه نیافتگی و رسیدن به توسعه را کوتاهتر میکنند و هزینههای آن برای کشور کمتر خواهد بود. در نهادهای مدنی یاد میگیریم که بشنویم، حرف بزنیم، تعامل کنیم، دفاع کنیم و چند فکر مختلف در کنار هم کاری را پیش ببرند.»
او بر لزوم توانمند و تخصصی شدن سمنها تأکید کرد و یادآورشد: «ما برای توانمندسازی ابزار و چارهای جز آموزش نداریم. از آنجایی که ذهن ما ذهنی مشارکتپذیر نیست و به خرد جمعی تمکین نمیکند نیازمند آموزش هستیم.»
اجرای طرحهای گردشگری از سوی شتابدهنده تیک در جهاد دانشگاهی
محمد حامد شامبیاتی معاون جهاد دانشگاهی این استان در این کارگاه به وجود 200 حوزه آموزشی در مجموعه جهاد دانشگاهی کشور اشاره کرد و گفت: «قریب به 140 مورد از این حوزهها، آموزشهای تخصصی و تخصصی پیشرفته را ارائه میدهند. همچنین 50 مرکز آن علمی و کاربردی و شش مورد نیز دانشگاهها و حوزه مؤسسات آموزش عالی هستند.»
او تصریح داشت: «جهاد دانشگاهی کشور در حوزههای تخصصی گردشگری در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد از طریق کنکور سراسری دانشجویانی را میپذیرد. جهاد دانشگاهی استان کرمانشاه دارای رشته برنامهریزی گردشگری تا مقطع کارشناسیارشد است. در حوزههای تخصصی 700 دوره آموزش کوتاهمدت و میانمدت ارائه میشود.»
شامبیاتی خاطرنشان کرد: «50 تا 60 مورد از این حوزههای کوتاهمدت و میانمدت، مرتبط با میراثفرهنگی، صنایعدستی، گردشگری و است که با توجه به نیازسنجی جامعه خدمات میدهند. سازمان جهاد دانشگاهی کرمانشاه یکی از سازمانهای برتر کشور است که از فعالیتهای متنوع برخوردار است که یکی از این فعالیتها مرتبط با توانمندسازی حوزههای گردشگری است.»
او با بیان اینکه در حال حاضر 13 شرکت شتابدهنده در تهران وجود دارد و تنها شرکت شتابدهنده خارج از پایتخت در جهاد دانشگاهی استان کرمانشاه فعالیت میکند، گفت: «شتابدهندهها، حمایتکننده استارتاپها در کشور هستند، این شرکتها حالت ویترینی دارند که کسانی میخواهند کسب و کار نو ایجاد کنند به واسطه شتابدهندهها به بازار کار معرفی میشوند و روی ایدههای آنها سرمایهگذاری صورت میگیرد.»
معاون جهاد دانشگاهی استان کرمانشاه یادآور شد: «شرکت شتابدهنده تیک در جهاد دانشگاهی کرمانشاه چند طرح گردشگری را در حال اجرا دارد که امیدواریم به موفقیتهای خوبی در این زمینه برسد.»
سازمانهای مردمنهاد بازوان توانمند بخش دولتی هستند
علیرضا گودرزی مدیرکل امور اجتماعی استانداری کرمانشاه نیز در این کارگاه با بیان اینکه برای حل دشواری های زندگی در جهان کنونی که پیچیدگیهای بسیاری دارد، به تعامل و همفکری بین افراد جامعه و کشورهای مختلف نیاز است گفت: «از چند دهه گذشته بحثی تحت عنوان سازمانهای مردمنهاد شکل گرفت که امروزه بازوان توانمند بخش دولتی شدهاند. هیچ کشور و جامعهای نمیتواند بهصورت مستقل مشکلات خود را حل کنند زیرا ظرفیتهایی که در دنیا وجود دارد پراکنده است.»
او ادامه داد: «مشکلات اجتماعی در کشور ما زیاد است اما در عین حال ظرفیتهای بسیاری نیز دادیم. اگر بخواهیم یک جامعه موفق و یک جامعه مدرن داشته باشیم باید از تمام ظرفیتهایی که بهصورت پراکنده در جاهای مختلف هستند استفاده کنیم. در بخش دولتی، وظایف، چهارچوبها و کارکرد آن مشخص شده است اما در بعد خصوصی از چند دهه گذشته بحثی تحت عنوان سازمانهای مردمنهاد شکل گرفت که بازوان توانمند بخش دولتی شدهاند.»
گودرزی سازمانهای مردمنهاد را عضو جداییناپذیر جامعه خواند و خاطرنشان کرد: «سازمانهای مردمنهاد، اولین گروهی هستند که در بحرانها وارد عمل میشوند که نمونه آن در وقوع آتشسوزیها در مراتع و جنگلهای استان است که این گروهها نخستین کسانی هستند که برای مهار آتشسوزیها وارد عمل میشوند.»
او گفت: «در مسایل تاریخی، میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، ردپای سازمانهای مردمنهاد بسیار پررنگ است و این مایه مباهات است اگر بتوانیم با همین امکانات گردشگری کار و تولید ایجاد کنیم و گردشگران را جذب کنیم. با این اوصاف، در راستای اشتغال، کارآفرینی و توسعه پایدار میتوانیم در بحث مراودات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بین استان خود و استانهای دیگر و کشور خود با کشورهای دیگر خوب عمل کنیم.»
مدیرکل امور اجتماعی استانداری کرمانشاه تصریح کرد: «تا زمانی که دانش به ثروت و پول تبدیل نشود نمیتوان گفت، موفق شدهایم. هرگاه میراثفرهنگی خود را مانند برخی از کشورهای اروپایی به ثروت تبدیل کنیم آن زمان موفق شدهایم.»
او اقلیم کرمانشاه را یکی از ظرفیتهای مهم حوزه گردشگری این استان عنوان کرد و گفت: «راز موفقیت یک سازمان مردمنهاد، بهروز بودن از نظر اطلاعات و آگاهی از گردش اطلاعاتی در دنیا است. خصوصاً سازمانهای مردمنهادی که وارد حوزه گردشگری و محیطزیست میشوند باید هر لحظه اطلاعات خود را آپدیت کنند. نمیشود با اطلاعات 10 سال پیش جامعه کنونی را اداره کرد.»
گودرزی با بیان اینکه استانداری کرمانشاه بحث توانمندسازی سازمان های مردم نهاد را در دستور کار جدی خود قرار داده است گفت: «فضای مجازی بستری بسیار مناسب برای تبلیغات آثار تاریخی و رونق گردشگری است، در استان کرمانشاه، میراثی مانند بیستون وجود دارد که 2500 سال است ما کرمانشاهیان از این میراث بزرگ برخورداریم، باید شایسته آن را معرفی کنیم و بهعنوان یک سرمایه آن را به پول تبدیل کنیم.»
انتهای پیام/