بهگزارش خبرنگار میراثآریا، علیاصغر مونسان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در مراسم روز جهانی گردشگری که امروز 4 مهر 96 در سالن اجلاس برگزار شد، ضمن ادای احترام به مقام شامخ شهیدان، ایام سوگواری ایام محرم، گرامیداشت روز جهانی گردشگری و خیر مقدم به افراد حاضر در جمع گفت: «عزت و استقلال امروز کشور را مدیون شهیدان جان بر کفی هستیم که نقطه عطفی را در تاریخ این کشور بهوجود آوردهاند.»
او افزود: «امروز چهلوهفتمین سال تصویب و نامگذاری ۲۷ سپتامبر بهعنوان روز جهانی گردشگری را در حالی ارج مینهیم که گردشگری و توریسم به عدد بیسابقه بیش از یکمیلیارد و 200میلیون نفر رسیده است، این عدد بیسابقه باعث شده که صنعت گردشگری جایگاه خود را بهعنوان رکن سوم در اقتصاد جهان تثبیت کند.»
مونسان تصریح کرد: «موضوع مهم دیگری که صنعت گردشگری علاوه بر نقش اقتصادی در پی دارد اثرات مهم این صنعت در حوزه اجتماعی و فرهنگی کشورها و ملتهاست. صنعت گردشگری امروزه ابزار مؤثری برای دیپلماسی عمومی کشورها محسوب میشود، از این طریق میتوانیم فرهنگها را مبادله کنیم، ملتها را بههم نزدیک کنیم و به شناخت انسانها، ملتها و اقوام از هم کمک کنیم.»
او ادامه داد: «امسال روز جهانی گردشگری بهنام گردشگری پایدار و ابزاری برای توسعه نامگذاری شده که فرصت بینظیری است برای اینکه صنعت گردشگری به توسعه پایدار کمک کند. این صنعت علاوه بر اثرات بزرگ و شگرف در حوزه اقتصادی اثرات مهمی در حوزه اجتماعی و زیستمحیطی بهعنوان مؤلفههای مهمی از توسعه پایدار دارد.»
معاون رئیسجمهوری بیان کرد: «هدف از گرامیداشت این روز یادآوری و معرفی صنعت گردشگری به همه مردم است، این مهم در کشور ما با اهمیت دوچندان برای تغییر نگرش به این صنعت و بیان اهمیت این صنعت برای دولت، مسئولان و مردم است. در کشور ظرفیتهای بزرگ و مزیتهای بیشماری وجود دارد. کشورهایی با تاریخ و جغرافیایی کوچکتر از کشور ما توانستهاند صنعت گردشگری را رشد دهند، سالانه درآمدهای زیادی از این صنعت بهدست بیاورند و صنعت گردشگری نقش مهمی در GDP آن کشورها ایفا کند.»
او ادامه داد: «حیف است کشوری با ظرفیتهای بینظیر در میراثفرهنگی هنوز نتوانسته صنعت گردشگری را به جایگاه واقعی خود برساند و اهمیت این صنعت را برای همه مشخص و تبیین کند.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خاطرنشان کرد: «مفهوم سیاحت ریشه در تاریخ دارد و از قدیم وجود داشته، اما مفهومی که امروزه بهعنوان توریسم از آن یاد میشود به قرن نوزدهم برمیگردد. در قرن بیستم و در دو دهه میلادی گذشته شاهد انقلابی در صنعت گردشگری در دنیا بودیم. سرعت رشد این صنعت در دو دهه گذشته بینظیر بود. در سال 1950 میلادی شمار گردشگران در سرتاسر جهان فقط 25میلیون نفر بود، طی سه دهه این عدد هفتبرابر شده است و در سال 1980 به 178میلیون نفر رسید، این عدد در سال 2000 به 674میلیون نفر و در سال 2015 به یکمیلیارد و 186میلیون نفر افزایش پیدا کرد.»
گردشگری روند روبهرشد خود را ادامه خواهد داد
او ادامه داد: «هیچ بخشی در اقتصاد جهانی به این سرعت رشد نکرده است، این صنعت رو بهرشد است و تمام کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند که گردشگری یکی از صنایعی است که روند رو به رشد خود را در آینده ادامه خواهد داد.»
مونسان با اشاره به ظرفیتهای کشور بیان کرد: «در صنعت گردشگری با حداقل سرمایهگذاری میتوان درآمدزایی بسیار مناسب و فرصت شغلی بینظیر بوجود آورد. با مروری بر صنعت گردشگری در بخش اقتصاد جهانی، میتوان دریافت که سهم این صنعت در سال 2015، به 1260میلیارد دلار رسید و سهم مستقیم گردشگری در GDP دنیا 2200میلیارد دلار بوده است. امروز سهم مستقیم گردشگری در اشتغال نیز 108میلیون شغل بوده است.»
او درباره سهم کل گردشگری یعنی سهم مستقیم و غیرمستقیم گردشگری در اقتصاد جهانی گفت: «گردشگری در اقتصاد جهانی 7200میلیارد دلار یعنی 8.9 درصد GDP کل اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده است. از نظر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم 284میلیون شغل به حوزه گردشگری اختصاص دارد، یعنی بهازای هر یازده شغل در جهان یکی از شغلها به حوزه گردشگری مربوط است. این نشاندهنده اثرات مهم این بخش در ایجاد درآمد و شغل است.»
معاون رئیسجمهوری با اشاره به اینکه کشور امروز شدیدا به ایجاد شغل نیاز دارد، خاطرنشان کرد: «در برنامه ششم عدد یکمیلیون شغل در هر سال برای دولت پیشبینی شده است، دولت و مجلس شورای اسلامی باید کمک کنند و بخش خدمات به یاری بیاید تا به این عدد دست پیدا کنیم. در دنیا نیز عمده شغلهای ایجادشده در بخش خدمات است نه صنعت. با توجه به رشد تکنولوژی در صنعت نقش انسان در صنعت روزبهروز کاهش پیدا میکند، بخش خدمات بخشی است که میتواند به کمک بیاید تا با اعداد کوچکتر در مقایسه با صنعت بتوانیم شغل ایجاد کنیم، دستیابی به یکمیلیون شغل امکانپذیر نیست مگر اینکه از بخش صنایعدستی و گردشگری کمک بگیریم.»
او ادامه داد: «در دنیا از گردشگری بهعنوان صنعت نام برده شود، امیدواریم در کشور ما نیز این مهم جا بیفتد و اهمیت این بخش در ایجاد شغل و درآمد مشخص شود و بخشی از سرمایهگذاری در کشور به این حوزه سوق داده شود.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تصریح کرد: «پیشبینی میشود رشد گردشگری در سال آینده بین 3 تا 4درصد باشد، در آفریقا افزایشی بین 5 تا6درصد، در آمریکا 4 تا 5درصد، اروپا 2 تا 3 درصد و خاورمیانه 2 تا 5 درصد رشد را شاهد خواهیم بود که امیدوارم کشور ما در جایگاه مناسبی قرار گیرد، مقایسه آماری، چشمانداز امیدوارکنندهای را برای کشور ترسیم میکند، دستیابی به این چشمانداز نیازمند کمک همه بخشهای حاکمیتی و بخشهای غیردولتی است.»
او گفت: «ایران در سال 2013 در میان 141 کشور جهانی رتبه 98 را داشته، پیشبینی میشود در سال 2017 به رتبه 93 برسد که جایگاه مناسبی برای کشوری با اینهمه ظرفیت نیست. یکی از ضعیفترین عملکردها در گردشگری مربوط به زیرساختهای خدمات گردشگری با رتبه 117 است، این بخش محدود به سازمان میراثفرهنگی نمیشود و موضوعی فرابخشی است. رتبه زیرساختی که در بنادر و زمین که تأثیر مستقیمی در وضعیت گردشگری دارد، 75 است.»
مونسان افزود: «در سال 2016 میلادی سهم مستقیم گردشگری ایران در تولید ناخالص داخلی ۲/۹ درصد بوده است که با متوسط جهانی فاصله بسیار زیادی دارد، پیشبینی میشود در افق دهساله تا سال ۲۰۲۷ رشد این عدد سالانه معادل 2.6درصد باشد و به 7.5 درصد کل تولید ناخالص ملی دست پیدا کنیم.»
باید از فرصتها استفاده کنیم
او ادامه داد: «با بررسی انواع گردشگری در هفت بخش گردشگری که شامل تفریحی، درمانی، فرهنگی، مذهبی، ورزشی، تجاری و سیاسی و شاخههای زیر مجموعه این گروهها است در مییابیم که کشور ظرفیتهای خوبی دارد. ما برای جذب توریست خیلی نیاز به تولید جاذبه نداریم. ایران جاذبههای طبیعی بینظیر، آثار تاریخی متعدد، طبیعتگردی، گردشگری تفریحی و... دارد و باید از این فرصتها استفاده کنیم. به گزارش سازمان جهانی گردشگری ما جزو ۱۵ کشور برتر دنیا از لحاظ جاذبههای گردشگری هستیم، اما بهلحاظ درآمدزایی از این صنعت در رتبه 70 قرار داریم و سهم ما از این حوزه پردرآمد ناچیز است.»
معاون رئیسجمهوری با بیان اینکه اعتبارات سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در بخش توسعه زیرساختها اعتبارات کمی است گفت: «امیدواریم در بودجه سال آینده اعتبارات خوبی در بخش زیرساختهای گردشگری داشته باشیم. البته بخش معرفی مهمتر از بخش زیرساختهاست. جاذبههای بینظیر گردشگری در استانها نشان میدهد که ما در بخش معرفی و تبلیغات داشتهها ضعیف عمل کردهایم، این معرفی خوب انجام نشده است. همه باید کمک کنیم تا با برنامهای منسجم و مدون داشتههای خود را به ملل مختلف معرفی کنیم تا موجبات رونق این بخش بیشتر معرفی شود.»
او تصریح کرد: «اخیرا در نشست وزارتی مجمع عمومی جهانی گردشگری در چین نیز اعلام کردم که نیازمند اتحاد یکپارچه از سوی تمام دستگاههای حاکمیتی، دولتی و غیردولتی هستیم تا بتوانیم صنعت گردشگری را در ریل توسعه مناسب و شایسته قرار دهیم. همینجا از همه فعالان کمک میخواهم که با کمک هم بتوانیم دوره تحولگرا این حوزه در دولت دوازدهم شاهد باشیم. ما برای ایفای نقش گردشگری پایدار و استفاده از این بخش برای ابزار توسعه تمام عزم خود را جزم کردهایم و امیدواریم شاهد این باشیم که نقش گردشگری در تولید ناخالص ملی مؤثرتر باشد.»
پرواز گردشگری با کمک میراثفرهنگی و صنایعدستی
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ادامه داد: «دو ابزار مهم دیگر برای توسعه گردشگری میراثفرهنگی و صنایعدستی هستند، با کمک این دو بخش امیدوارم بتوانیم بخش گردشگری را به پرواز در بیاوریم، صنایعدستی در حوزه ایجاد شغل میتواند بسیار مؤثر کند و برنامهای مدون برای ایجاد 150هزار شغل در سال را در بخش گردشگری و صنایعدستی محیا کردهایم. ما از دولت درخواست کمک مالی بلاعوض نداریم اما نیازمند کمک تسهیلاتی و اعتباری هستیم تا این اعتبارات را در اختیار بخشهای خصوصی قرار دهیم.»
او خبر داد: «در حال تهیه سند جامع حمایت از گردشگری هستیم امیدواریم این سند راهگشا باشد و بخش صنایعدستی و گردشگری را حمایت کند، این سند با رویکرد حمایت گردشگری خارجی است و برای بخشهایی که منجر به جذب توریست خارجی میشوند تدوین میشود، و این بخشها مورد حمایت سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قرار میگیرند و مشوقهایی برای آنها در نظر گرفته میشود.»
مونسان در تشریح چالشهای موجود در صنعت گردشگری گفت: «پایین بودن استاندارهای کمی و کیفی در زیرساختهای گردشگری، مشکل آموزش، تعدد مراکز تصمیمگیری در صدور مجوزها، نبود ثبات در سیاستگذاریها و مقررات، اندک بودن سرمایهگذاری در بخش گردشگری از چالشهای موجود در این حوزه است و امیدوارم روند سرمایهگذاری در این حوزه روبهرشد باشد، اعتبارات خوبی از صندوق توسعه ملی در اختیار ماست که همیشه سعی کردیم از این امکان برای حمایت از بخشهای غیردولتی استفاده کنیم.»
کمک به خنثیسازی تبلیغات ضد ایرانی
او به موانع موجود در بخش تبلیغات و بازاریابی اشاره کرد و گفت: «نیازمند کمک جدی بخشهای دولتی و غیردولتی در این بخش هستیم، فقدان ابزارهای مناسب و کافی برای خنثیسازی تبلیغات ضد ایرانی یکی دیگر از مشکلات موجود است، هر توریستی که وارد ایران میشود با دیدن فضای کشور متوجه تبلیغات ضدایرانی میشود. این ملت همیشه ملت صلحطلبی بوده اما از طرفی همیشه با عزت و اقتدار زندگی کرده و میکند و همیشه در تعامل با سایر ملتهای دنیا بود.»
معاون رئیسجمهوری در ادامه راهکارهایی را برای توسعه صنعت گردشگری ارائه کرد و گفت: «گسترش تعاملات بینالمللی و استفاده از تجارب جهانی، معرفی فرهنگ، آداب و رسوم، صنایعدستی به دنیا، استفاده از ظرفیت نیروی کار جوان در صنعت گردشگری، حمایت و جلب همکاری تشکلهای فعال گردشگری غیردولتی، افزایش سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری، استانداردسازی خدمات گردشگری و ارتقای آن، آمایش گردشگری با رویکردهای منطقهای و تهیه نقشه گردشگری برای کشور با مشخص کردن مسیرهای گردشگری در این نقشه برای دستیابی راحت گردشگران به جاذبههای گردشگری متناسب با مزیتهای هر استان، کارآفرینی، شکلدهی شهر گردشگر از برنامههای مهم سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گرشگری برای توسعه صنعت گردشگری است.»
او در توضیح مفهوم «شهر گرشگر» گفت: «شهر ایدهآل برای شهروندان استاندارهای لازم را دارد، اما در شهر گردشگر این استانداردها را برای گردشگران نیز قائل میشویم.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تصریح کرد: «امید داریم با همگرایی همه همکاران در سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و توجه ویژه دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و همکاری همه بخشهای غیردولتی بتوانیم دوره پررونق و خوبی را پشت سر بگذاریم و آنچه را برای آینده صنعت گردشگری پیشبینی شده است محقق کنیم و از آن پیشبینیها عبور کرده و دوره تحول گرایی را رقم بزنیم.»
انتهای پیام/