بهگزارش خبرنگار میراثآریا، مراسم بزرگداشت یادروز حافظ شیرازی امروز چهارشنبه 19 مهر 96 با حضور علیاصغر مونسان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسماعیل تبادار استاندار فارس، مسئولان استان فارس، شعرا و هنرمندان و مردم فرهنگدوست شیراز برگزار شد.
علیاصغر مونسان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در این مراسم گفت: «سلام و عرض ادب دارم حضور میهمانان فرهیخته و ارجمندی که به احترام بزرگترین شاعر غزلسرای ایران زمین و چهره بیبدیل ادبیات پارسی در این محفل فرهنگی گردهم آمدهاند.»
او ادامه داد: «بیستم مهرماه روز بزرگداشت شاعر، عارف، فیلسوف و اندیشمندی است که آوازهاش زمان و مکان را درنوردیده است. شاعری ایرانی با شهرتی جهانی که شرق و غرب را شیفته کلام خود کرده و ایران دوستان بسیاری را از سراسر جهان به این سرزمین کهن دعوت کرده است.»
مونسان تصریح کرد: «بیشک حافظ فقط متعلق به ما ایرانیان نیست و فقط ایرانیان، شیفته کلام او نیستند. هر کسی در هر گوشهای از جهان وقتی قصد سفر به ایران می کند مشتاق حضور در آرامگاه اوست، چراکه زبان حافظ و کلام و اندیشه او روایت دغدغههای تمام بشریت است. از این منظر حافظ تنها یک شاعر غزلسرا نیست و او را نمیتوان در وزن و قافیه خلاصه کرد، بلکه علامهای است که بر قله دانش و معرفت ایستاده و با تکیه بر معارف قرآنی، با کلام پرمغز و موزون خویش، گذشته و آینده، زمین و زمان، درون و برون را سیر می کند و تصویری شگرف و عمیق از هستی فراروی ما قرار میدهد.»
معاون رئیسجمهوری اضافه کرد: «از این روست که رهبر فرزانه انقلاب در وصف او می فرمایند: \"حافظ یک عالم زمانه است؛ یعنی درسخوانده و تحصیلکرده و مدرسهرفته است. فقه و حدیث و کلام و تفسیر و ادب فارسی و ادب عربی را آموخته. حتی آنچنانکه حدس زده میشود، از اصطلاحاتی که در نجوم و غیره به کار رفته، در این علوم هم دستی داشته و تحصیلی کرده، یک عالم است. این عالم، بساط علمفروشی و زهدفروشی و دینفروشی را هرگز نگسترده، که آن روز چنین بساطهایی رواج داشته. این عالم در بخش عمدهای از عمرش، راه سلوک و عرفان را هم پیموده.\"»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ادامه داد: «معظمله توصیفشان از این شاعر و عارف بزرگ را با این عبارت تکمیل میفرمایند که \"حافظ اگر افتخار نمیکرد به حافظ قرآن بودن، تخلص خودش را حافظ نمیگذاشت\" و این یعنی کلام حافظ ترجمان زیبای آیات الهی به زبان نغز و دل انگیز شعر است. تخلّص بزرگترين شاعر غزلسرای پارسی \"حافظ\" است؛ چرا كه با قرآن مجيد، پيوندي ژرف و شگرف داشته است. او فقط از بردارنده كلام الله نيست، بلكه از فضيلت قرآن پژوهي نيز بهرهمند است و این معرفت قرآنی را در بسیاری از غزلیات او می بینیم.»
او با قرائت این بیت از حافظ شیرازی \"حافظا در كنج فقر و خلوت شبهای تار/ تا بود وِردت دعا و درس قرآن غم مخور\"، گفت: «از سویی آنچه در آثار حافظ آمده بیان متعالیترین مفاهیم انسانی و الهی و اخلاقی است که دغدغههای بشریت در بستر زمان و در جوامع مختلف را در بر می گیرد، و از این روست که اسطوره غزل ایران زمین در تمام کشورهای جهان شناخته شده و پژوهشگران و نویسندگان بسیاری در شرق و غرب ضمن مطالعه عمیق شعر حافظ، آثار بسیاری درباره او به نگارش درآوردهاند. در عظمت حافظ همین بس که گوته شاعر بزرگ آلمان و نابغه ادبیات جهان را مبهوت خود میکند. او که بزرگترین شخصیت ادبی قرن نوزدهم است شیفته خواجه شمسالدین محمد حافظ شیرازی میشود، بر او رشک میبرد و با افتخار لقب \"مریدی\" حافظ را نصیب خود میسازد.»
معاون رئیسجمهوری افزود: «درباره حافظ، پژوهشگران و حافظشناسان بسياری اظهارنظر كردهاند و تأملات بسياری درباره ديدگاه حافظ به هستی، عشق، عبادت ، زهد و... داشته اند، اما نكته قابل توجه اين است كه حافظ تلفيق شايسته و خردمندانه شاعران پيش از خود است. پروفسور آنهماری شيمل، شرق شناس آلمانی در باب اهميت و دليل ترجمه شعر حافظ به غرب می گوید: \"در صحبت از شيراز قرن هشتم تا چهاردهم (شمسی) حتی در صحبت از اين شهر در نزد تمام غربيان تحصيل كرده، بلافاصله تنها يك نام تداعی میشود: محمد شمسالدين حافظ.\"»
مونسان یادآور شد: «حافظ نهتنها شاعر بزرگ اسلامی، بلکه سفیر بزرگ صلح و دوستی ایرانیان و جهانیان است و تمام کسانی که به ایران می آیند علاقه و ارادت خاصی به حافظ و زیارت آرامگاه او دارند. با چنین ویژگیهایی، و با چنین ظرفیت عظیمی، بر ماست که کلام و اندیشه او را آنگونه که شایسته است درک کرده و پیامهای انسانی و اخلاقیاش را به جهانیان معرفی کنیم. و اینجاست که اهمیت تلاش مشترک دستگاههای فرهنگی ضرورتی دوچندان پیدا میکند و رسالتی سنگین را بر دوش ما میگذارد... و شایسته و بایسته است که در سایه همکاری و همفکری با هم مسیری را هموار کنیم تا در چنین روزی از سراسر جهان دوستداران ادبیات پارسی، اینجا و در آرامگاه لسانالغیب گردهم بیایند و شکوه این روز و این مناسبت، در تمام جهان جلوهگری کند.»
معاون رئیسجمهوری در این مراسم ابراز امیدواری کرد در سالهای آینده برنامهها و مراسمهای بزرگتری با حضور شاعر دوستان، حافظدوستان و ایراندوستان در روز بزرگداشت حافظ برگزار شود.
در این مراسم شعرا و پژوهشگران ادبیات فارسی مطالب و موضوعاتی را در مورد حافظ شیرازی شاعر بزرگ ایرانی مطرح کردند.
انتهای پیام/