بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری زنجان، یحیی رحمتی مدیرکل میراث فرهنگی این استان، پنجشنبه 20 مهر در جلسه بررسی طرح جامع بقعه قیدار نبی در شهر قیدار اظهار کرد: «این بقعه یکی از پنج بنای سلجوقی در استان زنجان است که متأسفانه با الحاقات موجود و مداخلات صورتگرفته در بنا کمکم عمق تاریخی خود را از دست میدهد.»
او افزود: «تاریخ یک ملت در صورت داشتن عمق تاریخی مایه افتخار است که بناهای تاریخی بخشی از این عمق تاریخی را رقم میزنند. در استان زنجان نیز پنج بنا از نشانههای اصلی معماری اسلامی در دوره سلجوقی است که بقعه قیدار نبی یکی از آن پنج بناست.»
رحمتی عنوان کرد: «مداخلات صورتگرفته در بنا متأسفانه در حال حاضر عمق تاریخی آن را به مخاطره انداخته است.»
او افزود: «تمام ملتها برای حفظ هویت خود هزینه میکنند. این بقعه در دوره سلجوقی و بر اساس پلان کعبه ساخته شده است که متأسفانه مداخلات صورتگرفته در این بنا پلان آن را برهم زده است.»
مدیركل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری زنجان، با اشاره به نقش تفکر اسلامی در معماری اسلامی و ضرورت حفظ بناهایی با این معماری عنوان کرد: «اگر دقت کنید تولیدات فرهنگی یکی از تأثیرگذارترین اقدامات ادیان در جامعه است. شما نمیتوانید از اسلام صحبت کنید و معماری اسلامی را نادیده بگیرید، چراکه معماری اسلامی حاصل تفکر اسلامی است.»
او در خصوص گردشگری مذهبی در استان زنجان نیز گفت: «بقعه قیدار نبی یکی اصلیترین محورهای گردشگری مذهبی در کشور است چرا که بر اساس اسناد و روایات یکی از معتبرترین و ارزشمندارین بقاع پیامبران در ایران است و باید با حفظ هویت این بنا برای آیندگان حفظ شود.»
قیدار بن اسماعیل بن ابراهیم (علیهالسلام)، به استشهاد 65 نفر از علمای طراز اول یكی از پیامبران الهی است.
بنای بقعه بر اساس كتیبه بر جای مانده در تاریخ 719 هجریقمری از سوی بلغانخاتون همسر غازانخان، ششمین سلطان ایلخانی تجدید ساخت شده است. آرامگاه قیدار نبی دارای گنبد ناقوسیشكل با كاربندی زیباست كه در سطوح داخلی مزین به نگارههای گیاهی و جانوری گچبری شدهای است. این گنبد را در ردیف گنبدهای «رك» میتوان طبقهبندی کرد. گنبد و بنا از نمای بیرونی فاقد تزیینات و كاشیكاری است.
انتهای پیام/