بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، کتاب «585 قم» نخستین پاره از مجوعه تکنگاشتهای ماد پژوهی است که برای علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ ایران به رشته تحریر درآمده است.
این تکنگاشت در باب خورشیدگرفتگی تاریخی 28 ماه مه سال 585 قبل از میلاد است، پایانبخش نبرد پنجساله ماد و لودیه، رخدادی نجومی که بر تاریخ سیاسی شاهنشاهی ماد تاثیر شگرفی بر جای نهاد و روند دگرگونیهای فرهنگی را در آسیای غربی و آسیای کهن متاثر از خویش ساخت.
تکنگاشتهای مادپژوهی عنوان مجموعهای از نوشتههای مستقل کوتاه و بلند درباره تاریخ و فرهنگ و هنر دوره ماد (حدود 850 تا 550 قم) است که ناشر و نویسنده امیدوارند در بازه زمانی متناسب موفق به چاپ و انتشار پارههایی چندی از این تکنگاشتها شوند و به سهم خویش به غنای دانش مادشناسی در ایران یاری رسانند.
حمیده چوبک، رئیس سابق پژوهشکده باستانشناسی، در سرسخن، کتاب «585 قم» را پژوهشی ویژه با بهرهگیری از طیف وسیع و متنوع دادههای مرتبط با علوم گوناگون در بررسی موشکافانه و ریزبینانه و کاربست رویکرد چند رشتگی و میان رشتهای در تبیین، تحلیل و توصیف یک رویداد نجومی باستانی دانست.
به گفته او، در لابهلای این نوشته ارزشمند، چگونگی بهرهگیری از دانش مغان مادی برای برونرفت از یک رزم فرمایشی طولانی شرح داده شده و برآیند خجسته اندیشه دانشمندان ایرانی و پیروزی دانایی خردمندانه بر ناآگاهی پیرگیر شده است.
او کتاب «585 قم» را نمونه و سرمشقی برای دیگر پژوهشگران در تدوین پژوهشهای عمیق در قالب تک نگاریهای تحلیلی دانست که میتواند پاسخگوی پرسشهای بسیاری درباره گاهنگاری و چگونگی روایتها و رویدادها و بازیابی و بازنمایی تاریخ باشد.
انتهای پیام/