گیلان، استانی ممتاز در ثبت میراث ناملموس

روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان تأکید کرد که گیلان استانی ممتاز برای معرفی و ثبت آثار و داشته‌های تاریخی و فرهنگی در فهرست آثار ناملموس کشور به‌شمار می‌آید.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گیلان، پیرو اظهارات مطرح شده از‌سوی یکی از اعضای شورای شهر رشت مبنی بر عدم ثبت میراث ناملموس رشت در آثار ملی روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی این استان امروز شنبه 14 بهمن 96 توضیحاتی در این زمینه ارائه کرد که:

«در دوره‌ای که با جهانی ‌شدن و یکسان‌‏‏سازی فرهنگی مواجه‏‌ هستیم، شناسایی و بیان تفاوت‌های فرهنگی مردم جهان امری حیاتی به نظر می‏‌رسد.در این راستا و در چند دهه اخیر معنی میراث فرهنگی توسعه یافته تا آنجا که امروز معنای این واژه صرفاً به آثار و بناهای تاریخی و همین‌طور مجموعه‌ای از اشیا محدود نمی‌شود، بلکه شامل دارایی‌ها و ذخایر فرهنگی مردم جهان نیز می‏‌شود.

در این میان استان گیلان با تمدنی کهن و اصالتی پربار میراث ارزشمند بسیاری را در خود جای داده و باعث تمایز فرهنگی این دیار از بسیاری از نقاط ایران و جهان شده است.ثبت 1066اثر در فهرست آثار ملی که 983 عنوان از آن مربوط به آثار فرهنگی و تاریخی، 55 عنوان مربوط به آثار ناملموس، 17 عنوان مربوط به آثار منقول، هشت عنوان مربوط به رخدادهای تاریخی و سه اثر نیز مربوط به آثار طبیعی بوده، در واقع گواهی بر هویت گیلان و تلاش کارشناسان اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گیلان برای صیانت از این داشته‌های گران‌بهاست.

بر اساس آنچه که گفته شد آثار معنوی گیلان رقم چشمگیری را در آثار ثبتی گیلان در فهرست آثار ملی به خود اختصاص داده و در بررسی ارکان این نوع از آثار ثبتی خوراک محلی جایگاه ویژه را کسب کرده است.

تغذیه بومی مناطق نقش مهمی در شناساندن و انتقال فرهنگ جامعه و کشور دارد و بازگشت به طبیعت و اصالت فردی و اجتماعی در قالب گردشگری خوراک که شیوه‌ای خلاقانه‌ برای جذب گردشگر به‌شمار می‌‌آید را پدیدار می‌کند. در این مبحث می‌توان گیلان را از مهم‌ترین پایگاه‌های گردشگری خوراک ایران خواند که از دیرباز به تنوع و کثرت خوراک و چاشنی‌ها شهرت داشته و گواه این ادعا ثبت شهر رشت مرکز این استان در یونسکو به‌عنوان شهر خلاق خوراک است.

ثبت پرونده‌های «تهیه زیتون پرورده گیلان» به شماره1143، «شیوه پخت باقالا قاتق» به شماره 1144، «شیوه سنتی پخت میرزا قاسمی» به شماره 1145، «شیوه سنتی پخت اناربیج» به شماره 1146، «شیوه سنتی پخت مرغ ترش» به شماره 1147 نمونه‌ای از این ادعاست. با توجه به اینکه پرونده ثبت برخی دیگر از غذاهای محلی استان نظیر بادمجان شکم‌پر، باقلا وابیج، پنیر برشته و کال کباب در شرف ثبت ملی در فهرست ناملموس کشور قرار دارند، باید تأکید کرد که گیلان در زمینه توسعه گردشگری خوراک توفیقات زیادی دارد زیرا گردشگرانی که این استان را به‌عنوان مقصد سفر خود انتخاب می کنند به دلیل ظاهر زیبا، طعم متفاوت و مواد اولیه طبیعی نسبت به سفارش غذاهای محلی گیلان اقدام می‌کنند و علاوه بر لذت از سفر برای خود، رونق اقتصادی و اشتغال مولد را برای استان به ارمغان می‌آورند.

حال با توجه به فعالیت 292 واحد پذیرایی با مجوز اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گیلان، نظارت بر کیفیت خدمات ارائه شده از طریق آموزش نیروی انسانی فعال در این بخش و تأکید بر رعایت رفتار حرفه‌ای آنان، بررسی استانداردهای کمی و کیفی تأسیسات پذیرایی و نیز تشویق مدیران این اماکن برای استفاده از الگوهای معماری سنتی از‌سوی این اداره‌کل با جدیت و دقت دنبال می‌شود.

دست‌اندرکاران گردشگری کشورمان برای افزایش شمار گردشگران ورودی و حفظ آنان که مهم‌ترین هدف صنعت گردشگری هر کشوری است، مقوله حفظ اصالت خوراک‌های ملل توجه دارند اما آنچه مسلم است اینکه حضور سرمایه‌گذاران در این صنعت و توسعه گردشگری خوراک به‌عنوان رکن اصلی توسعه پایدار نیازمند عزم جدی تمام مسئولان، ارائه صحیح آمار و اطلاعات و نیز حمایت از آن‌ها در اجرای طرح‌های زودبازده و اشتغال‌زا است. همچنین ذکر این نکته ضروری‌ست که مسئولان و صاحبان منسب در واقع چشم بینای جامعه محسوب می‌شوند و بیانات آن‌ها مورد وثوق قرار دارد. لذا باید برای تنویر افکار عمومی و انعکاس فعالیت‌های صورت گرفته در هر بخش منابع موجود شناسایی و مستندات آن مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.»

انتهای پیام/

کد خبر 139611149