پرونده روش پخت سمنوی درگز برای ثبت ناملموس تهیه شد

معاون میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی از تهیه و تدوین پرونده روش پخت سمنوی شهرستان درگز برای ثبت در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس خبر داد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی، مرجان اکبری معاون میراث‌فرهنگی این اداره‌کل، امروز چهارشنبه 2 اسفند با اعلام این خبر و با اشاره به اهمیت مستند‌سازی آداب و رسوم گذشتگان افزود: «امیدواریم با ثبت این میراث ناملوس فرهنگی گام مهمی در راستای اشاعه فرهنگ و انتقال آن به آیندگان داشته باشیم.»

اکبری تصریح کرد: «مراسم سمنو‌پزان توأم با عقاید مذهبی در این منطقه است و بر خلاف دیگر مناطق استان که برای ایام عید طبخ می‌شود در این شهرستان در طول سال وبا مراسمی خاص انجام می پذیرد.»

او درخصوص اجرای این مراسم توضیح داد: «برای پخت سمنو از چند روز قبل گندم را خیس می‌‎کنند و هنگامی که گندم سبز می‌شد آن را در هاون می‌کوبند و آب آن را صاف و با آرد مخلوط می‌‎کنند. سمنو را غالبا شب‌هنگام می‌پزند و هنگامی که آن را دم می‌کنند و روی آن آب و آینه می‌گذارند و معتقند که حضرت زهرا (ع) سمنو را متبرک می‌کند.»

معاون میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی یکی از دلایل خاص بودن پخت سمنو در شهرستان درگز را مراسمی با عنوان سوزمان دانست و افزود: «هنگامی که سمنو آماده می‌شود قبل از اینکه سمنو را دم کنند دختران دم بخت و همسایگان در اطراف دیگ سمنو می‌نشینند وبرای حاجات خود نیت می‌کنند و فال می‌گیرند.»

اکبری در خصوص نحوه  فال سمنو عناون کرد: «کوزه‌ای را انتخاب و درون آن را آب پاک و تفاله گندم‌هایی که در هاون کوبیده شده می‌ریزند و هریک از دختران و زنان چیزی مانند انگشتر یا دکمه، سنجاق، سکه در داخل کوزه می‌ریزند سپس زنان مجرب اشعارعامیانه مربوط به فال سمنو را می‌خوانند و دختر بچه خردسالی را پای کوزه می‌نشانند و در مقابل هر ترانه به دختر بچه می‌گویند مهره‌ای از کوزه بیرون بیاورد شیء متعلق به هریک از دختران بود ترانه ترکی خوانده می‌شود و جواب نیت او محسوب می‌شود.»

انتهای پیام/

کد خبر 139612029