بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان رضوی، مرجان اکبری سرپرست معاونت میراثفرهنگی این ادارهکل، امروز چهارشنبه 16 اسفند با اعلام این خبر افزود: «با ثبت دانش سنتی تبدیل انگور به کشمش و نحوه آمادهسازی این محصول امیدواریم سبب شناخته شدن کشمش خلیلآباد در بازارهای داخلی و خارجی و رونق یافتن صادرات این محصول و بهتر شدن درآمد باغداران و عدم مهاجرت روستاییان در این شهرستان به شهر شویم.»
او افزود: «شهرستان خلیلآباد دارای سطح زیر کشت تاکستانهای انگور، بالغ بر 6هزار هکتار با میانگین تولید 25 تن در هکتار که سالیانه حدود 150هزار تن انگور تولید میشود است درحالیکه میانگین تولید انگور در کشور 12 تن است.»
او افزود: «درشهرستان خلیلآباد بیش از 22 رقم انگور شناسایی شده است که مهمترین ارقام آن عبارتند از ارقام پیکامی و عسکری با بیش از 95درصد سطح زیر کشت باغات انگور، لعل، ریش بابا، صاحبی، رزقی، یاقوتی، فخری، مسکه، دیوانه، سفید اری، ترکمنستانی، سبزه مال، بیچ، شاهانی، سرقی و غیره که جهت تازه خوری و تهیه مویز، طیفی، سرکه، شیره انگور، غوره شور و آبغوره استفاده میشود.»
اکبری درخصوص شیوههای سنتی تهیه کشمش خلیلآباد گفت: «برای اینکه انگور خیلی زود به کشمش تبدیل شود از محلولی به نام کلیاب یا شغار استفاده می کردند که از گیاه اشنان تهیه می شد. كلیاب به مواد قلیایی و تودههای خاكستر حاصل از سوزاندن اندامهای هوای برخی از گیاهان شورپسند مانند آشنان، آنابازیس و تعدادی از گونههای علف شور كه به صورت تخته سنگهایی بیشكل است گفته میشود.»
انتهای پیام/