بهگزارش میراثآریا، فرهاد نظری مدیرکل دفتر ثبت آثار سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری روز گذشته یکشنبه 20 اسفند در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در سخنرانی خود با موضوع ظرفیتهای نوروز گفت: «نوروز، میراث مشترک ملتهاست؛ در سال ۲۰۱۶ آیین نوروز به عنوان میراث مشترک دوازده کشور منطقه در فهرست میراثفرهنگی ناملموس یونسکو به ثبت رسید. این کشورها عبارتند از جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، ازبکستان، آذربایجان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، قزاقستان، قرقیزستان، عراق، و هند. در کشورهای دیگری مانند سوریه، مغولستان، بخشهایی از چین، بخشهایی از روسیه، تانزانیا، و کنیا نیز از گذشتههای دور، نوروز گرامی داشته میشود.»
او تصریح کرد: «در اقصی نقاط جهان که جوامع و گروههایی از ایرانیان و کشورهای عضو پرونده نوروز بدانجا مهاجرت کردهاند نوروز را جشن میگیرند. امروز نوروز سراسر جهان را فرا گرفته و به عطر و رایحهٔ خود آغشته کرده است.»
نظری ادامه داد: «نوروز، مظهر قدرتمند میراث فرهنگی است. نوروز ، مجموع خوبیهاست. نوروز حامل پیامِ صلح، دوستی، مدارا، گفتگو، اعتدال، و امید به نوزایی و زندگی دوباره است. نوروز، مصداق تمام عیار میراث فرهنگیِ بشری است. در نوروز، جهان نو میشود. نوروز هنگام تجدید پیمانِ دوستی با زمین و زمان و آدمیان است. در نوروز، کدورتها کنار گذاشته میشود. بساط سرما و سیاهی برچیده میشود. گلبانگ امید در طبیعت مترنم میشود. در پرتو نوروز، دوستیها نو میشود. پیوند خانوادگی تحکیم مییابد. صله رحم به جا آورده میشود. خانهها و کوی و برزن پاکیزه میشود. برای گذشتگان طلب رحمت و مغفرت میشود.»
مدیرکل دفتر ثبت آثار تصریح کرد: «نوروز مانند چوگان و مهرگان و سده و آیین پهلوانی از کهنترین عناصر فرهنگ ماست و از دالانِ پُر پیچ و خم تاریخِ ایران به سلامت گذر کرده و به دست ما رسیده است.»
او اضافه کرد: «آنچه باعث جاودانگی نوروز شده، کارکرد و پیامهای جوهری نوروز است. نوروز در اصل خود یک لحظهٔ کیهانی است. در قصهها و افسانههای ایرانی چنین گفتهاند که جمشید پیشدادی آن کسی بود که نوروز را شناخت و گرامی داشت. به همین سبب نوروز را «نوروز جمشیدی» گفتهاند. صرف نظر از افسانهها، این که ایرانیان چگونه این روز را شناختند و ارج نهادند حائز اهمیت است، اما مهمتر از آن این است که در طی روزگاران گذشته، ایرانیان از ظرفیتهای کیهانی و فرهنگی نوروز بهرهمند شدهاند. امروز هم نوروز از استوانههای پابرجای فرهنگ ایران و کشورهای منطقه است و نقش یگانهای در دوام و بقا و اعتلای فرهنگ ایرانزمین و سایر کشورهای منطقه ایفا میکند.»
نظری گفت: «نوروز بسیاری از عناصر و مصادیق فرهنگی را زیر پر و بال خود گرفته و آنها را از خطر فراموشی رهانده و در امان نگه داشته است و اگر این عناصر فرهنگی به نوروز ملحق نمیشدند شاید به فراموشی سپرده میشدند و نوروز هم صاحب این جایگاه ارجمند نمیشد. شاید بتوان از نوروز، به عنوان گالری هنرها، آداب و رسوم، و تنوع فرهنگی ایرانزمین یاد کرد.»
او افزود: «نوروز آموزگار صلح و دوستی و مدارا است و با تکیه بر ارزشها و خصلتهای نوروز، میتوان به داشتن جهانی عاری از خشونت امیدوار بود و به مدد \"نسیم باد نوروزی\" میتوان چراغ دلها را برافروخت.»
انتهای پیام/