ضوابط بافت تاریخی قانونی است و همه ملزم به رعایت آن هستند

معاون میراث‌فرهنگی و مدیران کل این معاونت به سوالات خبرنگاران در بخش‌های مختلف پاسخ دادند.

به‌گزارش خبرنگار میراث‌آریا، محمدحسن طالبیان معاون میراث‌فرهنگی سازمان میراث‌فرهنگی امروز یکشنبه 23 اردیبهشت 97 در نشست خبری ، در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه ایران درباره دخالت نکردن سازمان میراث‌فرهنگی در مسئله مومیایی منسوب به رضاشاه گفت: «ما بارها از هیئت امنای مکان‌هایی از این دست و دستگاه‌های مختلف تقاضا کردیم که پیش از انجام هرگونه عملیات از سازمان میراث‌فرهنگی استعلام‌های لازم را اخذ کنند و هر طرحی که اجرا می‌شود باید حتما مصوب میراث‌فرهنگی داشته باشد اما متأسفانه این امر صورت نمی‌گیرد. مسائلی از این دست محدود به عملیات نوسازی در حرم حضرت عبدالعظیم نمی‌شود و در شاهچراغ نیز با این مسئله روبرو بودیم و متأسفانه در این مواقع از سازمان میراث‌فرهنگی استعلام گرفته نمی‌شود.»

او در پاسخ به سئوال خبرنگار همشهری درباره ادعای نماینده شوش مبنی بر اینکه در طرح زیرگذر شوش معاون میراث‌فرهنگی کشور موافقت خود را اعلام کرده است گفت: «متأسفانه از زبان من درباره ایجاد این زیرگذر نقل‌قول‌های غیر واقع زیادی نقل می‌شود. تمام مکاتبات مربوط به این مسئله موجود است و به شدت این گفته را تکذیب می‌کنم زیرا کاملا بی‌پایه و اساس است.»

انتخاب مدیر تخت جمشید ظرف چند روز آینده

فرهاد عزیزی مدیرکل امور پایگاه‌های سازمان میراث‌فرهنگی نیز در پاسخ به خبرنگار ایلنا درباره مدیریت تخت جمشید و میزان اعتبارات این پایگاه گفت: «ظرف چند روز آینده مدیر تخت جمشید از بین چند گزینه موجود انتخاب و معرفی خواهد شد. بودجه تخت‌جمشید و پاسارگاد مانند سایر پایگاه‌ها بود اما با کمک نماینده مرودشت یک ردیف اعتباری مشخص به به تخت جمشید و پاسارگارد اختصاص داده شد. در سال اول فقط 500میلیون تومان از این اعتبار تأمین شد اما در سال دوم 7 تا 8میلیارد تومان از این اعتبار تخصیص داده شد. امسال نیز 18میلیارد تومان مصوب شد که از این میزان 10میلیارد تومان اختصاص داده شد که تا پایان شهریور باید هزینه شود.»

او افزود: «با توجه به اعتبارات مصوب امید داریم اتفاقات خوبی در تخت جمشید و پاسارگاد رخ دهد زیرا متأسفانه تاکنون تخت جمشید و پاسارگاد دارای امکانات مناسبی نبود اما تا پایان تابستان به نتایج خوبی هم در تخت جمشید و هم در پاسارگاد دست خواهیم یافت.»

عزیزی در پاسخ به سئوال خبرنگار روزنامه اعتماد درباره معوقه حقوق کارکنان برخی از پایگاه‌ها گفت: «در برنامه چهارم ساختار تشکیلاتی رسمی برای پایگاه ها نداشتیم، در طرح توجیهی جدیدی که آماده شد، در ساختار جدید یکی از اولویت‌ها این است که آثار و پایگاه‌های مهم ساختار مستقل داشته باشند. اکنون حقوق کارکنان از محل اعتبارات عمرانی تأمین می‌شود اما به دنبال این هستیم در ساختار جدید این مشکل را رفع کنیم. در سال 96 نیز چند ماه حقوق معوقه این کارکنان با دستور مستقیم رئیس سازمان میراث‌فرهنگی از درآمد جاری پایگاه‌ها پرداخت شد.»

رشد 120درصدی ایجاد موزه‌های خصوصی

کارگر در پاسخ به سئوال خبرنگار دنیای اقتصاد در خصوص میزان موزه‌های خصوصی ایجاد شده گفت: «در سال گذشته رشد ایجاد موزه‌های خصوصی 120درصد بود و اکنون 64 موزه خصوصی در کشور فعال است. در سال 97 پیش‌بینی می‌شود تعداد موزه‌های خصوصی کشور به 100 برسدو رشد موزه‌های خصوصی در مقایسه با موزه‌های دولتی دو برابر بوده است.»

مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی‌تاریخی در پاسخ به خبرنگار جمهوری اسلامی درباره نگرانی فعالان این حوزه برای ارسال اشیای تاریخی برای نمایش در سایر کشورها نگرانی برای باز گردانده نشدن آن ماند الواح تخت جمشید با بیان اینکه بزرگترین اتفاق‌های فرهنگی در خارج از ایران برگزاری نمایشگاه‌های خارجی است گفت: «الواح تخت جمشید زمانی به شیکاگو برده شد که هنوز موزه ملی و بسیاری از ضوابط میراث‌فرهنگی شکل نگرفته بود و در دهه‌های گذشته تمام اشیایی که به سایر کشورها فرستاده شدند بدون هیچ نوع اشکالی به کشور بازگردانده شدند. میراث‌فرهنگی باید پنجره‌ای رو به جهانیان به سوی فرهنگ و تمدن ایرانی باز کند. باید نام ایران در عرصه‌های جهانی برابر یازده هزار سال تمدن قرار گیرد. اگر این معرفی به درستی صورت گیرد دیپلماسی عمومی به بهترین نحو دنبال می‌شود.»

اولویت موزه‌ها در سال 97 ارتقای کیفیت است

معاون میراث‌فرهنگی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در پاسخ به خبرنگار روزنامه توریسم درباره تبدیل سازمان میراث‌فرهنگی به وزارتخانه گفت: «اگر سازمان به وزاتخانه تبدیل شود باید تمهیداتی در نظر گرفت که بهترین بهره را بتوان به دست آورد. یکی از کارهایی که می‌توان کرد این است که هر کدام از سه حوزه میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به‌صورت جداگانه به سازمان تبدیل شود و مثلا در سازمان میراث‌فرهنگی تمام موضوعات حوزه میراث‌فرهنگی در قالب این سازمان تجمیع شود. امیدوارم با ایجاد چنین ساختاری بتوان حفاظت، پژوهش و سایر حوزه‌ها را یکپارچه و هدفمند کرد و در سه حوزه میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری هم‌افزایی ایجاد کرد.»

او همچنین در پاسخ به خبرنگار مهرپارسه که مطرح کرده بود موزه‌هایی نظیر موزه ملک، موزه بانک ملی و موزه سپه شرایط بهتری از بسیاری از موزه‌های سازمان میراث‌فرهنگی دارند گفت: «در سال 97 بنا بر دستور رئیس سازمان میراث‌فرهنگی بخش نرم‌افزاری و کیفیت در اولویت قرار گرفته است.»

وضعیت موزه‌ها نسبت به قبل بسیار مطلوب است

کارگر نیز گفت: «در بخش موزه‌ها نیز مانند سایر بخش‌های کشور نباید توقع داشته باشیم که همه چیز در سطح ایده‌آل باشد. اکنون با تلاش‌ها و سرمایه‌گذار‌های به‌عمل آمده پنج شرکت در کشور ویترین موزه‌ای می‌سازند اما هنوز تولید نور موزه‌ای نداریم و باید تجهیزات مربوط به نور را از خارج از کشور وارد کنیم، اما متأسفانه اکنون از واردات نور موزه‌ای جلوگیری به‌عمل آمده و تعرفه‌های واردات آن بسیار بالاست. در حالیکه موزه لوور یک سوم هزینه‌های خود را از طریق بودجه دولتی کسب می‌کند و دو سوم دیگر را از طریق درآمد خود موزه وکشورهایی که اشیای تاریخی خود را برای معرفی در این موزه قرار داده‌اند به‌دست می‌آورد.»

او افزود: «اگر چه که وضعیت موزه‌ها در ایران با ایده‌آل‌ها فاصله دارد اما در مقایسه با گذشته، در مقایسه با کشورهای جهان و در مقایسه با وضعیت اقتصادی کشور بسیار مطلوب است. مثلا در چند ماه گدشته 11 پروژه در سعدآباد به بهره‌برداری رسید. امروز هیچ وضعیت اضطرار در موزه‌ها و مخازن وجود ندارد.»

مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی‌تاریخی ادامه داد: «موزه بانک سپه و بانک ملی با حمایت‌ها و تلاش‌های سازمان‌ میراث‌فرهنگی شکل گرفته است. حتی سازمان میراث‌فرهنگی موزه هلال احمر که در دولت قبل متلاشی و به محلی برای تجمع معتادان درآمده بود را ساخت و احیا کرد. موزه ملک نیز موقوفاتی دارد که مربوط به آستان قدس است و آستان قدس موظف است همه هزینه این موقوفات را تأمین کند.»

ضوابط بافت تاریخی قانونی است و همه ملزم به رعایت آن هستند

طالبیان در پاسخ به خبرنگار مهر پارسه درباره اجرای دوباره پروژه «سی» در سعدآباد و مخاطراتی که این پروژه می‌تواند به دنبال داشته باشد گفت: «اینکه شاهد برگزاری رویدادهای فرهنگی در موزه‌ها و کاخ‌موزه‌ها باشیم اتفاق خوب و خجسته‌ای‌ است اما باید همه جوانب در نظر گرفته شود. با توجه به تجربه پیشین پروژه سی نقاط قوت و ضعف سنجیده شد و اکنون موضوع ازسوی کانون کارشناسان در حال پیگیری‌ است تا بر سر نحوه برگزاری آن توافق حاصل شود. در صورتی که این توافق به نتیجه برسد این پروژه در سعدآباد اجرا می‌شود که در صورت توافق جزئیات آن به‌صورت رسمی اعلام می‌شود.»

طالبیان در پاسخ به بحث مطرح شده از سوی یکی از خبرنگاران مبنی بر اظهار نظر اکبر ترکان نماینده ویژه رئیس‌جمهوری در نوسازی بافت‌های فرسوده و دست‌وپا گیر خواندن ضوابط میراث‌فرهنگی و نگاه سوداگرانه به بافت‌های تاریخی گفت: «ضوابط بافت تاریخی از نگاه کسانی که نگاه سوداگرانه دارند سخت‌گیرانه است. این ضوابط با پشتیبانی ما ادامه دارد. شورای عالی معماری و شهرسازی نیز این ضوابط را ابلاغ کرده و قانونی است و همه ملزم به رعایت این ضوابط هستند.»

کارگر در پاسخ به سؤال خبرنگار ایسنا و نگرانی‌های به‌وجود آمده درخصوص تعطیلی موزه هنرهای معاصر تا شهریور 97 گفت: «موزه هنرهای معاصر کاملا رصد می‌شود، امروز نیز جلسه‌ای با مدیر این موزه داریم. در دو ماه گذشته نیز بازدیدهای متعددی از مخازن این موزه، وضعیت آثار و شیوه نگهداری به‌عمل آمده و همه چیز در این موزه تاکنون خوب پیش رفته است.»

طالبیان در پاسخ به خبرنگار مهر درباره اینکه چرا پرونده راه‌آهن و دانشگاه تهران به فهرست موقت یونسکو اضافه شده است گفت: «فهرست موقت باید جامع باشد زیرا می‌تواند سندی باشد که بر مبنای آن پایگاه ایجاد شود. هر سال قوانین و اولویت‌هایی از سوی یونسکو برای ثبت ارائه می‌شود که امکان دارد محدودیت‌هایی را ایجاد کند. مثلا اعلام شد که میراث طبیعی در اولویت قرار دارد و امسال فقط 45 اثر و سال آینده 35 اثر از کل دنیا ثبت خواهد شد در نتیجه باید از ظرفیت موجود استفاده کرد و فهرست موقت را جامع‌تر کرد.»

انتهای پیام/

کد خبر 139702232